DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) CONTROL DE QUALITAT EN L'ELABORACIÓ DE VINS ESCUMOSOS Codi 19224205
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
GRAMONA MARTÍ, JAUME
Adreça electrònica jaume.gramona@urv.cat
Professors/es
GRAMONA MARTÍ, JAUME
Web
Descripció general i informació rellevant En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A12 Elaborar les diferents tipologies de vins escumosos i altres begudes fermentades
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A12 Conèixer els punts clau en el control de qualitat en l'elaboració de vins escumosos.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Elaboració del vi base. El raïm, paràmetres crítics de qualitat, grau alcohòlic / acidesa, sanitat del raïm, mesura d'aquesta. Premsat: rendiment, minimització de polifenols. Estabilització tartàrica: paper i mesura de l'oxigen.

2. Control de qualitat en la matèria seca. Conceptes bàsics; control de qualitat de productes: ampolles (envàs-mesura), tap corona, tap suro i les seves alternatives, bentonita, aigua. Etiquetes i packaging.


3. Preparació tiratge. Peu de cuba: com comptar els llevats. Pràctiques de contatge. Hidratació, aclimatació, manteniment del peu de cuba. Mesura del sucre en el tiratge. Cinètica de la 2FA: com influeixen els paràmetres del vi (etanol, sulfurós, pH, Nitrogen) i el CO2. Control del procés, paràmetres a considerar (pressió, paràmetres del vi com l'àcid màlic, sucres residuals). Programació de tiratges mitjançant càlculs avançats. Problemes pràctics de malolàctica i de fermentacions incompletes. Solucions (els meus en cercle).


4. Preparació de l'ampolla, final del procés. Criança: efectes de la posició sobre l'envelliment. Degollament, control del procés, paràmetres a considerar (Oxidació-reducció) homogeneïtat. Oxigen, estratègies per evitar el contacte. Robots de línia en el control de qualitat. Sistemes de Stock després del degollament: box, caixa 6, caixa 12, pack-màster. El seguiment de les vendes: xarxa de distribució. Codificació dels lots, condicions de conservació

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A12
12 10 22
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A12
8 10 18
Pràctiques a laboratoris
A12
9 6 15
Pràctiques d’elaboració de vi, cervesa i cava
A12
4 4 8
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves de desenvolupament
A12
2 8 10
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Emmarcar la importància del control de qualitat en la elaboració dels vins escumosos per mètode tradicional
Sessió Magistral Els professors explicaran els conceptes bàsics de l'assignatura, quins són els punts claus per obtenir un escumós de qualitat en quatre punts essencials: la elaboració del vi, el control de qualitat en els materials secs que s'empren en el procés, l'èxit en el tiratge i la presa d'escuma, el final de proces incloent-ne el seguiment en el mercat.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Com diagnosticar possibles problemes de tiratge, com controlar la qualitat dels productes i quines estratègies s'han d'adoptar.
Pràctiques a laboratoris Controls microbiologics en el procés. Seguiment de la 2ona fermentació.
Pràctiques d’elaboració de vi, cervesa i cava
Atenció personalitzada Resolució de dubtes del alumne

Atenció personalitzada
Descripció
Per mitjà de l'horari de tutories s'intentararn resoldre els dubtes de l'alumne.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A12
Problemes inclosos a la prova de desnvolupament 15%
Pràctiques a laboratoris
A12
Informe de resultats al laboratori 15%
Proves de desenvolupament
A12
Per mitja de la prova de desenvolupament 70%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La no assistència a les pràctiques de l'assignatura impedirà la qualificació ja sigui en primera o segona convocatòria. Al segona convocatòria s'avaluarà per mitjà d'una proba de desenvolupament que serà el 85% de la nota, continuant essent l'informe de pràctiques la resta de la nota.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica
 Le vigneron Champenoise, , 
 Viader, Ramon, Control de calidad en vinos espumosos, , 
 Suárez Lepe, José Antonio, Microbiologia enologica : fundamentos de vinificación , , 
Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES I/19224102
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II/19224109
ELABORACIÓ DE VINS ESCUMOSOS/19224123
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent