DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA Codi 19224214
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Juny, Jul., Set.
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Adreça electrònica antonio.sanchezo@urv.cat
Professors/es
SÁNCHEZ ORTIZ, ANTONI
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer la resposta de la vinya front l’estrès. Avaluar les repercussions de l’estrès hídric respecte la qualitat final del raïm. Finalment, conèixer les eines de viticultura de precisió per millorar la gestió ecofisiològica de la vinya vers els reptes de la variablitat climàtica actual.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura
 A5 Participar en programes d'innovació vitivinícola
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Programar calendari de tractaments necessària per a la protecció sanitària de la vinya, donar els consells i les alternatives adequades.
 A5 Interpretar els resultats de diferents assaigs d'investigació i donar els consells i les prescripcions necessàries
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Factors de qualitat en viticultura. Introducció: El medi vitícola i factors de millora de la qualitat del raïm: varietat, clima, sòl i maneig antròpic del cultiu de la vinya. Importància i diversificació de les tipologies de vins, vins vinculats al territori, vins de terroir i varietats viníferes autòctones.
2. Ecofisiologia vitícola. L’ecofisiologia. Plasticitat fenotípica i ecotips. Factors de qualitat que afavoreixen el creixement. Fotosíntesi: factors interns i externs que influeixen en l’eficàcia fotosintètica. Reflectància i fluorescència de les clorofil·les. Processos fisiològics que determinen la qualitat de la verema.
3. Relacions hídriques en la vinya. Concepte de l’estrès a les plantes. Factors determinants de l’estrès hídric en el cep. Respostes isohídriques i anisohídriques a l’estrès hídric. Regulació de l’estrès vers la qualitat final del raïm. Gestió de la canòpia, equilibri entre vegetació i collita
4. Canvi climàtic. Evolució i situació actual. Prediccions futures a nivell mundial. Mesures pal·liatives en el maneig del cultiu de la vinya. Adaptacions del cultiu de la vinya en el nou escenari actual: mesures per adaptar i pal·liar l’efecte de la variabilitat climàtica a les noves tendències de vins.
5. Viticultura de precisió a nivell de sòl i clima. Aparells de mesura en sòls: sensors d’humitat, contingut volumètric d’aigua, sensors de salinitat i temperatura. Aparells de mesura de variables climàtiques: sensors d’humitat relativa ambiental, temperatura de l’aire, pluviometria, piranometria, sensors de radiació UV, Radiació PAR, anemometria.
6. Viticultura de precisió a nivell de planta. Mesura de l’estrès: mètodes destructius i no destructius. Aparells de mesura: flux de saba, dendrometria (contraccions i dilatacions del tronc), porometria (conductància estomàtica), ceptòmetre (coberta vegetal i mesura del LAI i del PAR Interceptat), càmera de scholander (potencial hídric foliar), medidors de clorofila, sensors d’humectacio de fulla.
7. Viticultura de precisió a nivell de parcel·la. Teledetecció i espectroradiometria: sensors SRS, mesura del NDVI i del PRI. Index de vegetació diferencial normalitzat, index de reflectancia en cobertes vegetals.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
23 15 38
Pràctiques de camp
A3
A5
22 12 34
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A3
A5
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Estudi dels factors de qualitat determinants en la produccio de qualitat, reptes actual de la viticultura.
Pràctiques de camp Pràctiques de funcionament de diferents sensors de mesura: climàtics, sòl i planta
Atenció personalitzada Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants.

Atenció personalitzada
Descripció
Contactar via correu electrònic per la resolució de dubtes.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques de camp
A3
A5
Es faran informes i fòrums sobre les visites realitzades. 40%
Proves mixtes
A3
A5
25% qüestionari de preguntes curtes dels temes impartits en l’assignatura i 25% interpretació de mesures ecofisiològiques. 50%
Altres  

Interpretació d'un article de fisología, estrès i canvi climàtic

10%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Segona convocatòria: es realitzarà una prova escrita de les parts no superades amb un 4,5 a la primera convocatòria.


Fonts d'informació

Bàsica

- Argillier JP, Interdépendence des facteurs de la qualité, CAH, Montpellier, 1989.

- Azcón-Bieto, J., Talón, M., Fundamentos de Fisiología Vegetal, Mc Graw-Hill,  U Barcelona, 2000l

- Champagnol, F., Élements de physiologie de la vigne et viticulture générale, editat per l'autor, Montpellier, 1984.

- García de Luján, A., Bustillo, JM., Puertas, B., INIA, Sèrie Producción Vegetal, Comportamiento de variedades de vid universales en zona cálida española, Madrid, 1991

- Gladstones, J., Viticulture and environment, Ed Wine Titles, 1992

- Jackson, D., Climate, Monographs in Cool Climate Viticulture-2, Daphne Brasell Associates, New Zealand, 2001

- Jackson, D., Schuster, D., The production of Grapes and wine in cool climates, Daphne Brasell Associates, New Zealand, 2001

- Junta de Andalucía, Consejería de Agriculltura y Pesca, Aptitudes agronómicas y enológicas de cultivares de vinos tintos en clima cálido (Montilla Moriles), Red andaluza de experimentación agraria 2/96, 2002

- Hidalgo L., Viticultura general, Mundi-prensa, 1993.

- Huglin P., Biologie et écologie de la vigne, Paris, Lavoisier, 1986

- Nilsen, E., Orcutt, D. Physiology of Plants Under Stress, John Wiley and Sons, 1996

- Krstic, M., Moulds, G., Panagliotopoulos, B., West, S. Growing Quality Grapes to Winery Specification, Ed Wine Titles, 2003

- Reigosa, M., Pedrol, N., Sánchez, A., La Ecofisiología, Una ciència de síntesis, Ed Thomson, 2004

- Proceedings of the fifth International Synposium on Grapevine Physiology, 25-30 may 1997, Jerusalem Ed BA Bravdo, 2000

- Smart R., Robinson M, Sunlight into wine, MAF of New Zealand, Adelaide, 1991

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent