DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) NOUS MODELS DE VITICULTURA ECOLÒGICS, BIODINÀMICS I REGENERATIUS Codi 19224239
Ensenyament
Grau en Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
SÁNCHEZ ORTIZ, ANTONI
Adreça electrònica antonio.sanchezo@urv.cat
Professors/es
SÁNCHEZ ORTIZ, ANTONI
Web http://www.urv.cat/html/grupsrecerca/ambit-G1054.php
Descripció general i informació rellevant <p>En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.</p>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura
 A5 Participar en programes d'innovació vitivinícola
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Conèixer l'ecologia del sòl i la importància dels organismes en el mateix i en el desenvolupament de les plantes.
Aplicar les tècniques pròpies del camp científic en un projecte concret.
Analitzar resultats d'investigació, i ser capaç de treure conclusions.
 A5 Posar en marxa, en un àmbito professional i de manera integrada, tot un conjunt de competències específiques, transversals i nuclears.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1.1 Agroecologia Bases ecològiques i agronòmiques. El concepte de sostenibilitat des de l'Agroecologia. Racionalitat ecològica de l'agricultura tradicional.
TEMA 1.2 Tècniques de maneig en agricultura ecològica i pràctiques de foment de la biodiversitat en els agroecosistemes Eines per al disseny de rotacions de cultiu. Maneig de terra i cobertes vegetals en viticultura ecològica.
TEMA 1.3 Tècniques de maneig en agricultura ecològica i l'adequació de la fertilització Els elements clau de la conversió ecològica. Estratègies de manteniment de la biodiversitat funcional.
TEMA 1.4 Tècniques de maneig en agricultura ecològica i el control de plagues i malalties Productes fitosanitaris autoritzats en viticultura ecològica. Compatibilitat i ús. Preparacions i aplicacions. Zones de guarda amb altres cultius convencionals.
TEMA 1.5 Estratègies de recuperació i manteniment de varietats locals en espais d'alt potencial agroecològic Estratègies per a la incorporació de varietats tradicionals a les explotacions agràries ecològiques.
TEMA 1.6 Certificació i criteris de qualitat en el sistema agroalimentari Reglaments europeus de producció ecològica. Auditories efectuades pels organismes de control, proves analítiques i documentació. Reglaments d'etiquetatge i traçabilitat.
TEMA 2.1
Història de l'agricultura biodinàmica
Bases de l'Agricultura Biodinàmica. Els elements de la natura. Els cossos dels regnes de la Naturalesa. El mètode d'investigació científic i la ciència espiritual. L'observació goetheana.
TEMA 2.2
L'organització del cosmos i del sistema solar
Ritmes còsmics. Els moviments del planeta Terra i dels cossos de el sistema solar. Els arquetips planetaris i les constel·lacions. Els ritmes còsmics en relació als processos de la vida a la Terra.
TEMA 2.3
La vida de terra, les argiles i la matèria orgànica en agricultura biodinàmica
Els sòls mediterranis. Els principis silícic i càlcic. Els preparats de el compost. L'elaboració del compost biodinàmic. L'aplicació dels preparats de el compost.
TEMA 2.4
L'organisme granja
La tripartició dels animals. Els diferents tipus d'animals. Maneig animal. El sentit de tenir animals a les finques biodinàmiques. Pràctiques d'observació goetheana d'animals i altres pràctiques.
TEMA 2.5
La nutrició de les plantes i els arquetips
Conceptes de nutrició. La tripartició de les plantes. Nocions d'agronomia: alternatives i rotacions; idees sobre fisiologia vegetal. Tipus de plantes. Els arquetips planetaris dels vegetals i la seva funció per curar la terra i els regnes de la Naturalesa.
TEMA 2.6
Els preparats biodinàmics
Aplicació de preparats. Altres preparats especials. L'elaboració i utilització de preparats homeopàtics de cendres. L'aplicació de la certificació Demeter.
TEMA 3.1
La regeneració de terra com a solució

Concepte de Soil food web. Ruta el carboni líquid. Fotosíntesi i fixació de carboni al sòl. Agricultura regenerativa com a base de restauració de terra empobrit. Glomalina. Humus. Rizosfera. Interacció Sòl-Clima-Sòl.
TEMA 3.2
Entenent la regeneració
El reverdiment dels paisatges àrids i la inversió del canvi climàtic. Degradació dels sòls agrícoles. El sòl com a esponja. Activitat microbiana en sòls secs: interacció fongs-bacteris. L'empoderament com a base del canvi.
TEMA 3.3
Agricultura regenerativa vs degenerativa

Test d'infiltració: el secret de la regeneració. Edificant estructures. Sòl fèrtil i sòl degradat. Les 6 claus de l'agricultura regenerativa. Tipus de certificació. Equilibri entre incomes i outcomes. Aspectes econòmics de l'agricultura regenerativa.
TEMA 3.4
Salut de terra, salut humana
L'agricultura regenerativa al plat. Impacte en la societat. Perspectives de futur.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
27 0 27
Treballs
A3
A5
1 9 10
Pràctiques de camp/sortides
A3
A5
10 0 10
Presentacions / exposicions
A3
A5
10 5 15
Atenció personalitzada
1 0 1
Pràctiques a través de TIC
A3
A5
1 9 10
 
Proves mixtes
A3
A5
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Visió general de l'assignatura com a concepte ampli
Sessió Magistral Sessions magistrals dels 3 blocs, agricultura ecològica, biodinàmica i regenerativa
Treballs Elaboració d'un projecte de transformació de viticultura convencional a ecològica, biodinàmica i regenerativa
Pràctiques de camp/sortides Visita d'explotacions
Presentacions / exposicions Presentació oral del treball de reconversió
Atenció personalitzada Tutories individuals i seguiment
Pràctiques a través de TIC Ús de les eines TIC per al seguiment, caracterització i millora d'explotacions.

Atenció personalitzada
Descripció

Contactar per correu electrònic al coordinador de l'assignatura per la ressolució de dubtes.


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
A3
A5
Treballs 40%
Pràctiques de camp/sortides
A3
A5
Es faran informes i un test al Moodle de les visites 5% i de les pràctiques de camp 5% 10%
Pràctiques a través de TIC
A3
A5
Pràctiques a través de TIC 10%
Proves mixtes
A3
A5
Exàmen amb preguntes variades 40%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

40% de la nota sera la presentació d'un projecte de reconversió. 40% un examen tipus test amb preguntes variades. 10% sortides. 10% ús de les eines TIC.

Segona convocatòria: es realitzarà una prova de les parts no superades amb un 5 a la primera convocatòria.


Fonts d'informació

Bàsica Rudolf Steiner, Curso sobre agricultura biologico dinamica, Rudlf Steiner, 1924
Maria Thun, Calendario Agricultura Biodinámica, Rudolf Stenier, 2020
Jessi Bloom & Dave Boehnlein, Permacultura Práctica, Fertilidad de la Tierra, 2017
Nicolas Joly, Comprender el vino, la viña y la biodinámica, Fertilidad de la Tierra, 2010
Finnan Marketplace, Kiss the Ground, ,
Nicolas Joly, El Vino del Cielo a la Tierra, Fertilidad de la Tierra, 2015
PierraMasson, Biodinámica Guia práctica, Fertilidad de la Tierra, 2019
Generalitat de Catalunya, www.ccpae.org, ,
J. Florez Serrano, Agricultura Ecologica, Paraninfo, 2015

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA/19224214

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
PATOLOGIA VITÍCOLA/19224127

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
VITICULTURA I/19224112
VITICULTURA II/19224119
 
Altres comentaris
Es recomanable el coneixement de llengua anglesa per la compprensió del material audiovisual. Es necessari l'us de smartphones per a les aplicacions que es faran servir.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent