Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A3 |
Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura |
| A5 |
Participar en programes d'innovació vitivinícola |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A3 |
Conèixer l'ecologia del sòl i la importància dels organismes en el mateix i en el desenvolupament de les plantes.
Aplicar les tècniques pròpies del camp científic en un projecte concret.
Analitzar resultats d'investigació, i ser capaç de treure conclusions.
| | A5 |
Posar en marxa, en un àmbito professional i de manera integrada, tot un conjunt de competències específiques, transversals i nuclears.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
TEMA 1.1 Agroecologia |
Bases ecològiques i agronòmiques. El concepte de sostenibilitat des de l'Agroecologia. Racionalitat ecològica de l'agricultura tradicional.
|
TEMA 1.2 Tècniques de maneig en agricultura ecològica i pràctiques de foment de la biodiversitat en els agroecosistemes |
Eines per al disseny de rotacions de cultiu. Maneig de terra i cobertes vegetals en viticultura ecològica. |
TEMA 1.3 Tècniques de maneig en agricultura ecològica i l'adequació de la fertilització |
Els elements clau de la conversió ecològica. Estratègies de manteniment de la biodiversitat funcional. |
TEMA 1.4 Tècniques de maneig en agricultura ecològica i el control de plagues i malalties |
Productes fitosanitaris autoritzats en viticultura ecològica. Compatibilitat i ús. Preparacions i aplicacions. Zones de guarda amb altres cultius convencionals. |
TEMA 1.5 Estratègies de recuperació i manteniment de varietats locals en espais d'alt potencial agroecològic |
Estratègies per a la incorporació de varietats tradicionals a les explotacions agràries ecològiques. |
TEMA 1.6 Certificació i criteris de qualitat en el sistema agroalimentari |
Reglaments europeus de producció ecològica. Auditories efectuades pels organismes de control, proves analítiques i documentació. Reglaments d'etiquetatge i traçabilitat. |
TEMA 2.1
Història de l'agricultura biodinàmica |
Bases de l'Agricultura Biodinàmica. Els elements de la natura. Els cossos dels regnes de la Naturalesa. El mètode d'investigació científic i la ciència espiritual. L'observació goetheana.
|
TEMA 2.2
L'organització del cosmos i del sistema solar |
Ritmes còsmics. Els moviments del planeta Terra i dels cossos de el sistema solar. Els arquetips planetaris i les constel·lacions. Els ritmes còsmics en relació als processos de la vida a la Terra. |
TEMA 2.3
La vida de terra, les argiles i la matèria orgànica en agricultura biodinàmica |
Els sòls mediterranis. Els principis silícic i càlcic. Els preparats de el compost. L'elaboració del compost biodinàmic. L'aplicació dels preparats de el compost. |
TEMA 2.4
L'organisme granja
|
La tripartició dels animals. Els diferents tipus d'animals. Maneig animal. El sentit de tenir animals a les finques biodinàmiques. Pràctiques d'observació goetheana d'animals i altres pràctiques. |
TEMA 2.5
La nutrició de les plantes i els arquetips |
Conceptes de nutrició. La tripartició de les plantes. Nocions d'agronomia: alternatives i rotacions; idees sobre fisiologia vegetal. Tipus de plantes. Els arquetips planetaris dels vegetals i la seva funció per curar la terra i els regnes de la Naturalesa.
|
TEMA 2.6
Els preparats biodinàmics |
Aplicació de preparats. Altres preparats especials. L'elaboració i utilització de preparats homeopàtics de cendres. L'aplicació de la certificació Demeter. |
TEMA 3.1
La regeneració de terra com a solució
|
Concepte de Soil food web. Ruta el carboni líquid. Fotosíntesi i fixació de carboni al sòl. Agricultura regenerativa com a base de restauració de terra empobrit. Glomalina. Humus. Rizosfera. Interacció Sòl-Clima-Sòl. |
TEMA 3.2
Entenent la regeneració
|
El reverdiment dels paisatges àrids i la inversió del canvi climàtic. Degradació dels sòls agrícoles. El sòl com a esponja. Activitat microbiana en sòls secs: interacció fongs-bacteris. L'empoderament com a base del canvi.
|
TEMA 3.3
Agricultura regenerativa vs degenerativa
|
Test d'infiltració: el secret de la regeneració. Edificant estructures. Sòl fèrtil i sòl degradat. Les 6 claus de l'agricultura regenerativa. Tipus de certificació. Equilibri entre incomes i outcomes. Aspectes econòmics de l'agricultura regenerativa. |
TEMA 3.4
Salut de terra, salut humana |
L'agricultura regenerativa al plat. Impacte en la societat. Perspectives de futur. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
27 |
0 |
27 |
Treballs |
|
1 |
9 |
10 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
10 |
0 |
10 |
Presentacions / exposicions |
|
10 |
5 |
15 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
Pràctiques a través de TIC |
|
1 |
9 |
10 |
|
Proves mixtes |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Visió general de l'assignatura com a concepte ampli |
Sessió Magistral |
Sessions magistrals dels 3 blocs, agricultura ecològica, biodinàmica i regenerativa |
Treballs |
Elaboració d'un projecte de transformació de viticultura convencional a ecològica, biodinàmica i regenerativa |
Pràctiques de camp/sortides |
Visita d'explotacions |
Presentacions / exposicions |
Presentació oral del treball de reconversió |
Atenció personalitzada |
Tutories individuals i seguiment |
Pràctiques a través de TIC |
Ús de les eines TIC per al seguiment, caracterització i millora d'explotacions. |
Descripció |
Contactar per correu electrònic al coordinador de l'assignatura per la ressolució de dubtes. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Treballs |
|
Treballs |
40% |
Pràctiques de camp/sortides |
|
Es faran informes i un test al Moodle de les visites 5% i de les pràctiques de camp 5% |
10% |
Pràctiques a través de TIC |
|
Pràctiques a través de TIC |
10% |
Proves mixtes |
|
Exàmen amb preguntes variades |
40% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
40% de la nota sera la presentació d'un projecte de reconversió. 40% un examen tipus test amb preguntes variades. 10% sortides. 10% ús de les eines TIC. Segona convocatòria: es realitzarà una prova de les parts no superades amb un 5 a la primera convocatòria. |
Bàsica |
Rudolf Steiner, Curso sobre agricultura biologico dinamica, Rudlf Steiner, 1924
Maria Thun, Calendario Agricultura Biodinámica, Rudolf Stenier, 2020
Jessi Bloom & Dave Boehnlein, Permacultura Práctica, Fertilidad de la Tierra, 2017
Nicolas Joly, Comprender el vino, la viña y la biodinámica, Fertilidad de la Tierra, 2010
Finnan Marketplace, Kiss the Ground, ,
Nicolas Joly, El Vino del Cielo a la Tierra, Fertilidad de la Tierra, 2015
PierraMasson, Biodinámica Guia práctica, Fertilidad de la Tierra, 2019
Generalitat de Catalunya, www.ccpae.org, ,
J. Florez Serrano, Agricultura Ecologica, Paraninfo, 2015
Alain Malard, Vignes, vins et permaculture, France Agricole, 2020
Renaud de Looze, Orina, oro líquido ara el huerto y el jardin, Fertilidad de la Tierra, 2015
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA/19224214 |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
PATOLOGIA VITÍCOLA/19224127 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
VITICULTURA I/19224112 | VITICULTURA II/19224119 |
|
|
Altres comentaris |
Es recomanable el coneixement de llengua anglesa per la comprensió del material audiovisual. Es necessari l'us de smartphones per a les aplicacions que es faran servir. |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|