Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
AC2 |
Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi. |
|
Professionalitzador |
|
Recerca |
|
AR4 |
L’excel•lència en l’estudi i coneixement de l’àmbit de recerca en enologia. |
|
AR7 |
La presentació de resultats en format de literatura científica, d’acord amb els estàndards comunament acceptats. |
|
AR8 |
L’avaluació crítica de resultats de recerca enològica, pròpia o aliena. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
|
BC1 |
Creativitat. Desenvolupar idees i projectes originals. |
|
BC2 |
Treballar autònomament amb iniciativa. |
|
BC4 |
Resoldre problemes de manera efectiva. |
|
BC12 |
Aprendre a aprendre. |
|
BC14 |
Promoure una actitud orientada a la motivació per la qualitat. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
|
Comú |
|
CC1 |
Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau. |
|
CC2 |
Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau. |
|
CC3 |
Desenvolupament d’una perspectiva global del món en l’àrea específica on s’ubica el postgrau. |
Objectius |
Competències |
a) Familiaritzar a l'alumnat amb les tècniques clàssiques i emergents de la biotecnologia enológica.
|
AC2
|
BC14
|
CC3
|
b) Reforçar el raonament crític cap a les solucions biotecnològiques en el sector de l'enologia. |
AR4 AR7 AR8
|
BC1 BC4 BC12
|
CC1
|
c) Estimular la curiositat per la investigació científica en aquells aspectes vinculats amb aquest curs. |
AR4
|
BC2
|
CC2
|
Tema |
Subtema |
1. Aspectes biotecnològics de l'enologia moderna |
Remediaciones tecnològiques i biotecnològiques |
2. Tècniques per a la creació de ceps vínicas |
Selecció natural
Híbrids
Evolució dirigida
Transgènics |
3. Modificació genètica de les vies metabólicas microbianes |
MétMètodes fisiològics
Recombinació genètica
|
4. Eficiència fermentativa dels mosts problemàtics |
Biocorrección dels mosts |
5. Reducció del etanol en vi |
Reducció del azucar total
Reducció del etanol produït
Enginyeria metabólica dels llevats |
6. Inóculos d'arrencada |
Desenvolupament del llevat sec activa Desenvolupament dels inóculos mixts Efecte dels inóculos simples i mixts en el vi |
7. Autolisis de la levadura. Inmovilizado y reciclado de levaduras |
Autolisis del llevat
Immobilitzat i reciclat de llevats |
8. Biotecnologia dels compostos aromáticos del vi |
Sobreproducción de molècules aromáticas Desenvolupament de llevats super productores d'aromes |
9. La biopreservación del vi |
Enzims
Bactericinas
Llevats killer
Llevats transgènics bioprotectoras |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
16 |
10 |
26 |
Presentacions / exposicions |
|
4 |
8 |
12 |
Pràctiques a través de TIC |
|
0 |
8 |
8 |
Treballs |
|
1 |
24 |
25 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
En les classes teòriques es presentaran els fonaments científics i pràctics per a la comprensió de la bibliografia que els alumnes han de presentar en la segona part de la classe següent. D'aquesta manera solament la primera classe teòrica no requerirà la participació activa dels alumnes. |
Sessió Magistral |
A partir de la segona classe es proposarà als alumnes la dinàmica següent: 40 min seran ocupats pel professor per a impartir els conceptes bàsics de la bibliografia a presentar-se per part dels alumnes en la segona part de la classe següent. 25 min per a la presentació d'un article per part dels alumnes 15 min per a les preguntes per part de l'auditori 25 min per a la presentació d'un segon article per part dels alumnes 15 min per a les preguntes per part de l'auditori |
Presentacions / exposicions |
Totes les preguntes i les seves respectives respostes que es formulin durant el temps de preguntes seran resumides pels alumnes a càrrec de les presentacions i penjades en la web de l'assignatura. |
Pràctiques a través de TIC |
Els alumnes responsables de l'exposició haurien de presentar en la web de l'assignatura l'o les possibles respostes, a les preguntes no respostes en classe, usant qualsevol dels suports existents en internet. |
Treballs |
|
|
Presentacions / exposicions |
Pràctiques a través de TIC |
Atenció personalitzada |
|
Descripció |
Es proveirà d'un calendari d'atenció personalitzada per a la preparació de les exposicions. |
|
|
Descripció |
Pes |
Sessió Magistral |
L'assignatura "Biotecnologia dels microorganismes enológicos" comporta un sistema d'avaluació continu. Aquest comprendrà el grau de participació en classe dels alumnes. |
25% |
Presentacions / exposicions |
Elaboració i presentació d'un treball bibliogràfic. L'ús de conceptes i de terminologia tècnica apropiada durant la presentació d'articles científics. |
35% |
Pràctiques a través de TIC |
Resolució de preguntes de revisió sobre els continguts presentats en les classes magistrals. |
15% |
Treballs |
El treball de revisió bibliogràfica és un treball personal que es realitza sota la supervisió d'un tutor. Aquest treball representa un 25% de la nota de qualsevol de les assignatures impartides pel grup de Biotecnologia Enologica. Consisteix en la presentació per escrit d'una revisió bibliogrpafica del tema escollit, i d'una exposició oral de la mateixa. |
25% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
Bisson LF, Karpel JE, Ramakrishnan V, Joseph L., Functional genomics of wine yeast Saccharomyces cerevisiae, 2007, Adv Food Nutr Res. 53: 65-121
Swiegers JH, Pretorius IS, Modulation of volatile sulfur compounds by wine yeast, 2007, Appl Microbiol Biotechnol. 74: 954-60
Cebollero E, Gonzalez-Ramos D, Tabera L, Gonzalez R., Transgenic wine yeast technology comes of age: is it time for transgenic wine?, 2007, Biotechnol Lett. 2007 29: 191-200
Schuller D, Casal M., The use of genetically modified Saccharomyces cerevisiae strains in the wine industry. , 2005, Appl Microbiol Biotechnol. 68: 292-304
Fleet, G. H. , Wine Microbiology and Biotechnology, 2002, Taylor & Francis, London
Demain A.L. and Davies J.E. , Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology, 1999, ASM press, Washington D.C.
Ribereau-Gayon, P., D. Dubourdieu, and B. Doneche, A. Lonvaud , Handbook of Enology Volume 1: Microbiology of Wine and Vinifications. , 2000, John Wiley & Sons, New York.
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
COMUNICACIÓ CIENTÍFICA/195131109 | LLEVATS I FERMENTACIÓ ALCOHÒLICA/195131221 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOQUIMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/195131103 | ANGLÈS I/195131108 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|