Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
AC2 |
Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi. |
|
Professionalitzador |
|
Recerca |
|
AR5 |
La realització de recerques bibliogràfiques exhaustives en temes enològics altament especialitzats. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
|
BC4 |
Resoldre problemes de manera efectiva. |
|
BC6 |
Actuar amb un esperit crític i responsable. |
|
BC12 |
Aprendre a aprendre. |
|
BC16 |
Presa de decisions. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
|
Comú |
|
CC1 |
Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau. |
|
CC2 |
Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau. |
Objectius |
Competències |
Identificar els paràmetres enològics que cal determinar per efectuar un control de qualitat adequat al producte.
|
AC2
|
BC4 BC6 BC12 BC16
|
CC1 CC2
|
Descriure el fonament de les tècniques bàsiques d'anàlisi enològica |
AR5 AC2
|
BC4 BC16
|
CC1 CC2
|
Reconèixer i utilitzar eficaçment les tècniques d'anàlisi enològica |
AR5 AC2
|
BC4 BC6 BC16
|
CC1 CC2
|
Tema |
Subtema |
1. Bases de la Química Analítica |
|
2. Composició del raïm i del vi
|
|
3. Determinació de Paràmetres bàsics del raïm: grau probable, acidesa, pH i color |
|
4. Determinació de paràmetres bàsics del vi: grau alcohòlic, acidesa, pH, sucres y color |
|
5. Altres paràmetres |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
10 |
10 |
20 |
Pràctiques a laboratoris |
|
5 |
0 |
5 |
Debats |
|
5 |
5 |
10 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
5 |
10 |
15 |
Treballs |
|
5 |
15 |
20 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
1 |
0 |
1 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
1 |
0 |
1 |
Proves de desenvolupament |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Explicació de continguts teòrics |
Pràctiques a laboratoris |
Demostracions del funcionament dels equips bàsics emprats en l'anàlisi enològica |
Debats |
Discussions (sobretot via moodle) sobre temes concrets relacionats amb els continguts específics de l'assignatura |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Aplicació de la sistemàtica analítica a la resolució de casos pràctics |
Treballs |
Discussió de protocols d'anàlisi, resolució de problemes, realització de pràctiques al laboratori... |
Atenció personalitzada |
L'alumnes podrà recòrrer a l'ajuda dels professors quan ho cregui convenient de manera presencial (amb cita prèvia) o bé telemàticament (via moodle) |
|
Descripció |
L'alumnes podrà recòrrer a l'ajuda dels professors quan ho cregui convenient de manera presencial (amb cita prèvia) o bé telemàticament (via moodle) |
|
|
Descripció |
Pes |
Pràctiques a laboratoris |
S'avaluarà l'assistència, les preguntes realitzades i la realització d'alguna pràctica concreta si s'escau |
10% |
Debats |
S'avaluarà la participació activa en els debats |
10% |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
S'avaluarà l'assistència, les preguntes realitzades i la ressolució de problemes concrets |
20% |
Treballs |
S'avaluarà la qualitat del treball així com la presentació dels mateix |
10% |
Proves objectives de preguntes curtes |
S'avaluaran coneixements bàsics sobre el temari |
15% |
Proves de desenvolupament |
S'avaluaran coneixements bàsics sobre el temari |
15% |
Proves objectives de tipus test |
S'avaluaran coneixements bàsics sobre el temari |
15% |
Altres |
A concretar segons els requeriments de l'alumnat de cada curs |
5% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
J. Garcia Barceló, Tècnicas analíticas para vinos, GAB,
Office Internacional de la Vigne et du Vin, Compendium of International Methods of Analysis of Wines and Musts, ,
|
Mètodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino. Reglamento (CEE) n° 2676/90 modificat per altres reglaments posteriors Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunidades Europeas Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunida Altres Tècnicas usuales de análisis en enología. J.A. Colomer, J. García, A. Esteve. J.A. Colomer, J. García, A. Esteve. Panreac Químic Recurs Electrònic Métodos Oficiales de Análisis (Tomo II) Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación MAPA, 1993. Altres Wine analysis H.F. Linskens, JF. Jackson (eds) Springer-Verlag, 1988. Llibre Techniques for Chemical Analysis and Stability Tests of Grape Juice and Wine P. Iland, A. Ewart, J. Sitters P. Iland Wine Promotions, 1993. Llibre |
Complementària |
|
Mètodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino. Reglamento (CEE) n° 2676/90 modificat per altres reglaments posteriors Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunidades Europeas Tècnicas usuales de análisis en enología. J.A. Colomer, J. García, A. Esteve. Panreac Químic Métodos Oficiales de Análisis (Tomo II) Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación MAPA, 1993. Wine analysis H.F. Linskens, JF. Jackson (eds) Springer-Verlag, 1988. Techniques for Chemical Analysis and Stability Tests of Grape Juice and Wine P. Iland, A. Ewart, J. Sitters P. Iland Wine Promotions, 1993. Llibre |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|