DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) APRENENTATGE DEL TAST DE VINS Codi 19605223
Ensenyament
Enologia (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
FONTS GUZMAN, GERARDO
Adreça electrònica gerard.fonts@urv.cat
Professors/es
FONTS GUZMAN, GERARDO
Web http://http://moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Introducció a l'anàlisi sensorial dels vins i foment de la capacitat de descripció

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC3 Capacitat garantida en anàlisi sensorial de vins
  Professionalitzador
  AP8 Capacitat per dirigir degustacions públiques de vins destinades a la promoció de productes de l'empresa
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC11 Assertivitat. Comunicar de manera clara i sense ambigüitats tant a audiències expertes com no expertes.
  BC12 Aprendre a aprendre.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC2 Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC4 Desenvolupament d’habilitats informacionals.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer i posar en pràctica la tècnica del tast de vins. AC3
AP8
BC12
Disposar de la capacitat d'associar percepcions sensorials amb composició del producte. AC3
BC12
Distingir les diferents tipologies de vins. AC3
BC12
CC2
Comunicar, en el registre adequat, les percepcions. AC3
BC11
CC2
CC4

Continguts
Tema Subtema
1- Introducció a les percepcions 1.1 El gust
1.2 Aromes
1.3 L'aspecte
1.4 Altres sensacions
2- Pràctica del tast. Tipologies de vins i varietats principals. 2.1 Tast de vins blancs
2.2 Tast de vins rosats
2.3 Tast de vins negres
2.4 Tast de vins especials

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
7 7 14
Pràctiques a laboratoris
8 0 8
Treballs
4 16 20
Fòrums de discussió
8 0 8
 
Atenció personalitzada
7 7 14
 
Proves mixtes
2 8 10
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'alumnat, de la matèria i del sistema d'avaluació
Sessió Magistral Exposició teòrica de continguts
Pràctiques a laboratoris Tast i descripció de vins de diferents varietats i tipologies.
Treballs Comentaris sobre diferents articles relacionats amb la matèria.
Fòrums de discussió Debats sobre els vins tastats i temes d'actualitat relacionats.
Atenció personalitzada Guia i orientació a l'alumne per tal que pugui assolir els continguts de la matèria i pugui ampliar-los en el seu futur professional.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Donada la diversitat de procedència de l'alumnat s'aprofita per orientar a l'alumne en funció de la seva procedència i expectativa de futur

Avaluació
  Descripció Pes
Sessió Magistral Conjuntament amb la part pràctica. Consisteix en preguntes curtes. 20
Pràctiques a laboratoris Conjuntament amb la prova de les sessions magistrals. Consisteix en la descripció i classificació de vins. 30
Treballs Resolució de preguntes sobre els temes proposats. 20
Fòrums de discussió Participació regular en les propostes penjades al fòrum. 15
Altres

Assistència i participació a l'aula. Descripció dels vins proposats pel professor

15
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

M. A. Amerine. 1983. Wine: their sensory evaluation. Ed. Freeman, New York.

J. Bangorri Anguiano. 1985. La Cata de Vinos. Ed. Agricola Española, Madrid.

G. Fribourg. 1989. La degustation: conaitre et comprendre le vin. Edisud, Aix-en-Provence.


Ronald S. Jackson.2009. Análisi sensorial de vinos. Ed Acribia.
J. Rabourdin. 1989. Œnologie: Index de 1700 vocables de la degustation. Ed. Elvire, La Chapelle-Saint-Mesmin. M. Ruiz Hernández. 1995. La Cata y el conocimiento de los vinos. A. Madrid Vicente, Ediciones.E. Peynaud. 1984. Enología práctica (primera parte). Mundi-Prensa, Madrid. E. Peynaud. 1987. El Gusto del Vino. Mundi-Prensa, Madrid. 
Unión Española de Catadores. 2001. Anàlisi sensorial y cata de los vinos. Editorial Agrícola Española.
Complementària

Recomanacions


 
Altres comentaris
Les sessions pràctiques són molt importants per tal de superar la matèria. Cal superar l'examen amb un mínim de 5 en la part pràctica i un mínim de 4 en la teòrica. En cas de no superar la matèria s'establiran les corresponents activitats de recuperació. Es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves a excepció de consentiment exprés del professor.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent