Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
AC2 |
Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi. |
|
AC4 |
Coneixement ampli de la realitat vitivinícola mundial |
|
Professionalitzador |
|
AP4 |
Coneixements amplis en la normativa i legislacions vitivinícoles europees i mundials |
|
Recerca |
|
AR1 |
Correcta visió, comprensió i coneixement de la ciència que envolta la vi i del seu entorn mediàtic. |
|
AR5 |
La realització de recerques bibliogràfiques exhaustives en temes enològics altament especialitzats. |
|
AR8 |
L’avaluació crítica de resultats de recerca enològica, pròpia o aliena. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
|
Comú |
Objectius |
Competències |
Conèixer el medi vitícola |
AC2
|
|
|
Conèixer la història i l'estat actual de la viticultura |
AC4
|
|
|
Coneixement de la normativa i legislació vitivinícola |
AP4
|
|
|
Coneixement de les tècniques vitícoles |
AR1
|
|
|
Recerca bibliogràfica específica en viticultura |
AR5
|
|
|
Comprendre textos relatius a la recerca en viticultura |
AR8
|
|
|
Tema |
Subtema |
1. Història de la vinya i el vi. |
1.1 Origens de Vitis: expansió, conreu i usos
1.2 Avenços de la viticultura fins l'actualitat
1.3 Viticultura mundial actual |
2. Patrons i varietats viníferes. Ampelografia. Biologia i morfologia de la vinya |
2.1 Característiques ampelogràfiques i enològiques de les varietats més emprades
2.2 Biologia i Morfologia de la vinya |
3. El medi vitícola |
3.1 Clima
3.2 Sòls
3.3 El Terrer
3.4 La plantació |
4. Cicle anual de la vinya |
4.1 Cicle vegetatiu de la vinya
4.2 Cicle reproductor de la planta |
5. Composició química del raïm. Maduració |
5.1 Canvis bioquímics durant la maduració del raïm
5.2 Criteris de maduració i verema |
6. Tècniques culturals |
6.1 Sistemes de conducció
6.2 Poda d'hivern
6.3 Poda en verd
6.4 El treball del sòl |
7. Tipus de viticultura. Patologies de la vinya més freqüents |
7.1 Viticultura tradicional
7.2 Viticultura integrada
7.3 Viticultura ecològica
7.4 Viticultura biodinàmica
7.5 Viticultures "alternatives"
7.6 Malalties de la vinya |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
10 |
20 |
30 |
Fòrums de discussió |
|
4 |
4 |
8 |
Seminaris |
|
8 |
16 |
24 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
3 |
6 |
9 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
1 |
1 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura i del sistema d'avaluació |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts |
Fòrums de discussió |
Debats sobre els temes tractats en les classes presencials a través del fòrum de discussió del Moodle |
Seminaris |
Resolució de problemes, discussió d'articles divulgatius o científics, sobre temes d'actualitat relacionats amb el temari. |
Pràctiques de camp/sortides |
Visita a les instal·lacions de Mas dels Frares (Constantí) per veure "in situ" una vinya |
Atenció personalitzada |
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic. |
|
Descripció |
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic |
|
|
Descripció |
Pes |
Fòrums de discussió |
Participació activa als debats i discussions generades a través del fòrum virtual de discussió. |
20 |
Seminaris |
S'avaluaran les diferents activitats realitzades durant els seminaris, així com les tasques a realitzar fora de l'aula |
10 |
Proves mixtes |
Les sessions teòriques seran avaluades en forma de proves objectives de tipus test, preguntes curtes i/o temes a densenvolupar. |
70 |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
Álvarez Ramos JC, Villarías Moradillo JL, Decálogo del viticultor. Cuidados de la viña para obtener grandes vinos, Ediciones Agrotécnicas SL, 2012
Alain Reynier, Manual de Viticultura - 6ª Edición, Mundi-Prensa, 2012
Nicolas Joly, El vino del cielo a la tierra, La Fertilidad de la Tierra, 2008
Blouin J; Guimberteau G, Maduración y madurez de la uva, Mundi-Prensa, 2004
Hidalgo e Hidalgo, Tratado de viticultura, Mundi-Prensa, 2011
|
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|