DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) ESTABILITZACIÓ, CRIANÇA I EMBOTELLATGE Codi 19605225
Ensenyament
Enologia (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CONDE CHIJEB, MARTA
Adreça electrònica marta.conde@urv.cat
Professors/es
CONDE CHIJEB, MARTA
Web
Descripció general i informació rellevant Formar a l'alumne en tots els processos d'estabilització del vi, criança, preparació per a l'embotelalt i l'embotellat mateix.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC1 Correcta visió, comprensió i conenixement del món del vi i el seu entorn mediàtic
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC6 Actuar amb un esperit crític i responsable.
  BC12 Aprendre a aprendre.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC3 Desenvolupament d’una perspectiva global del món en l’àrea específica on s’ubica el postgrau.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Disposar dels coneixements necessaris per a l'estabilització, filtració i embotellat del vi. AC1
AC2
BC6
BC12
CC3
Disposar dels coneixements necessaris per a dirigir els processos de fermentació i vinificació en funció de la qualitat de la matèria primera i tipologia de vi a elaborar. AC1
AC2
BC12

Continguts
Tema Subtema
1. La clarificació del vi. Estabilització del vi en front de precipitacions coloïdals.
2. Estabilització del vi en front de precipitacions de sals de ferro i coure.
3. Estabilització del vi mitjançant el fred.
4. Filtració del vi.
5. Els taps de suro.
6. L’embotellat del vi.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
9 27 36
Seminaris
6 24 30
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
2 5 7
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura i del sistema d'avaluació
Sessió Magistral Introduir els conceptes corresponents als processos d'estabilització, clarificació, filtració, embotellat i taponat del vi, tant des del punt de vista teòric com de les seves implicacions pràctiques.
Seminaris Visites, casos pràctics, discussió d'articles divulgatius sobre temes d'actualitat relacionats amb el temari.
Atenció personalitzada L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic.

Avaluació
  Descripció Pes
Seminaris S'avaluarà l'assistència i participació en les diferents activitats realitzades durant els seminaris. 20
Proves mixtes Les sessions teòriques seran avaluades en forma de proves objectives de tipus test o mixtes. 80
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

·Application à l'œnologie des progrès récents en microbiologie et en fermentation  Bidan, P. i Bonneviale, J.R.  OIV  París, 1988  Llibre  

·Principles and practices of winemaking  Boulton, R.B.  Chapman & Hall  New York, 1996  Llibre  

·Le vin de l'analyse à l'élaboration  Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D.  Ed. Technologie et Documentation (Lavoisier)  París, 1987  Llibre  

·Tecnología de los vinos blancos  De Rosa, Tulio  Mundi-Prensa  Madrid, 1998  Llibre  

·Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques  Flancy, C.  Ed. Lavoisier  París, 1998  Llibre  

·Wine microbiology and biotechnology  Fleet, G.H.  Harwood academic publishers  Sidney, 1993  Llibre  

·Wine science: principles and applications  Jackson, R. S.  Academic Press  San Diego, 1994  Llibre  

·Wine and Brandy  Lafon-Lafourcade, S.  Institut d'Œnologie de Bordeaux  Burdeos, 1983  Llibre  

·Manual de enologia Pràctica  Madrid, A.  Ed. A. Madrid Vicente  Madrid, 1987  Llibre  

·Tecnología y legislación del vino y bebidas derivadas  Madrid, A; Cenzano, J.M. y Cenzano, A.M.  Ed. Mundi Prensa  Madrid, 1994  Llibre  

·Clarificación de mostos y vinos  Molina, Rafael  A. Madrid Vicente, ediciones  Madrid, 1994  Llibre  

·L'Œnologie  Navarre, C.  Collection Agriculture d'ajourd'hui. Ed. Lavoisier  Paris, 1988  Llibre  

·Enologia pràctica  Peynaud, E.  Ed. Mundi-Prensa  Madrid, 1989  Llibre  

·Sciences et Techniques du vin, 4 toms  Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P.  Ed. Dunod  Paris (1975-76)  Llibre  

·Traité d'Œnologie. 2 Toms  Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, A.  Ed. Dunod  París, 1998  Llibre  

·Microbiologia enològica  Suarez. y Iñigo  Mundi-Prensa  Madrid, 1990  Llibre  

·Tecnologia del vino  Troost, G.  Ed. Omega  Barcelona, 1992  Llibre  

·Elaboración y crianza del vino tinto  Zamora, F.  Mundi-Prensa. AMV Ed.  Madrid, 2003  Llibre  

·Wine: their sensory evaluation  M. A. Amerine  Ed. Freeman  New York, 1983  Llibre  

·La Cata de Vinos  J. Bangorri Anguiano  Ed. Agricola Española  Madrid, 1985  Llibre  

·La degustation: conaitre et comprendre le vin  G. Fribourg  Edisud  Aix-en-Provence, 1989  Llibre  

·Una initiation a la degustation des grans vins  M. Leglise  Ed. Laffitte  Marseille, 1984  Llibre  

·Œnologie: Index de 1700 vocables de la degustation  J. Rabourdin  Ed. Elvire  La Chapelle-Saint-Mesmin, 1989  Llibre  

·La Cata y el conocimiento de los vinos  M. Ruiz Hernández  A. Madrid Vicente, Ediciones  1995  Llibre  

·La Degustation  S. Spurrier  Ed. Bordas  Paris, 1984  Llibre  

·Enología práctica (primera parte)  E. Peynaud  Mundi-Prensa  Madrid, 1984  Llibre  

·El Gusto del Vino  E. Peynaud  Mundi-Prensa  Madrid, 1987  Llibre  

·Wine tasting  RS Jackson  Academic Press  2002  Llibre  

·Introducción al análisis de los alimentos  J. Sancho  Edicions Universitat de Barcelona  1999  Llibre  

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ELABORACIÓ DE VINS/19605221
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent