Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Tema 1. Introducció a l'anàlisi sensorial. |
Introducció. Acondicionament de la sala. Horaris més adequats. Iluminació. Copes. Preparació de les mostres. Temperatura |
Tema 2. Sentits que intervenen en el tast. |
Mecanismes neurofisiològics. Sensibilitat i educació dels sentits. Importància de la memòria. |
Tema 3. La vista. |
Fisiologia de l'ull. Aspecte. Limpidesa. Transparència. Vocabulari general. |
Tema 4. Olfacte. |
Fisiologia. Classificació dels olors. Substàncies odoríferes. Classificació dels aromes: primaris, prefermentatius, secundaris i terciaris. Bouquet. Vocabulari. |
Tema 5. El gust. |
Anatomia. Els quatre gustos elementals; dolç, salat, àcid, amarg. Astringència i altres sensacions. Persistència.Vocabulari per cada sensació. |
Tema 6. La sequencia de la degustació. |
Fase visual, fase olfactiva i fase gustativa. Via retronasal. Fitxes de tast.Tast teòric (identificació de substàncies). Tast analític (llindars de percepció). |
Tema 7. Degustació de vins blancs. |
Equilibris. Principals varietats i característiques de cada una. Influència de l'elaboració |
Tema 8. Degustació de vins rosats. |
Equilibris. Varietats principals. Diferències entre clarets i rosats. |
Tema 9. Degustació de vins negres |
Regles d'equilibri. Varietats més utilitzades i llurs característiques. Diferència entre les diferents elaboracions possibles. |
Tema 10. Vins amb carbònic |
. Escumosos. Vins d'agulla. Corbes d'evolució. Diagrames d'equilibri. Varietats més utilitzades i característiques de cada una. |
Tema 11. Vins licorosos. |
Oportos, misteles, rancis, xeressos. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
4 |
4 |
8 |
Sessió Magistral |
|
45 |
57 |
102 |
Atenció personalitzada |
|
10 |
22 |
32 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
6 |
2 |
8 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Introduccio al tast |
Sessió Magistral |
Descripció de vins |
Atenció personalitzada |
Correcció de descripcions de vins |
Descripció |
Atenció dels alumnes previ contacte per correu electrònic
Sessions de forum al moodle |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Activitats Introductòries |
|
anivellamnet |
5% |
Sessió Magistral |
|
presencialitat |
15% |
Atenció personalitzada |
|
actitut |
5% |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
examen fi de curs |
75% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Professor primer quadrimestre: Joan Miquel CanalsProfessor segon quadrimestre: Josep RibasCal aprovar cada quadrimestre per separat, es compensa a partir de 4/10.La segona avaluació es repeteix un exercici de tast i una prova teòrica per cada quadrimestre suspès d'una manera independent. Es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves a excepció de consentiment exprés del professor. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
|
M. A. Amerine. 1983. Wine: their sensory evaluation. Ed. Freeman, New York. J. Bangorri Anguiano. 1985. La Cata de Vinos. Ed. Agricola Española, Madrid. G. Fribourg. 1989. La degustation: conaitre et comprendre le vin. Edisud, Aix-en-Provence. M. Leglise. 1984. Una initiation a la degustation des grans vins. Ed. Laffitte, Marseille. J. Rabourdin. 1989. Œnologie: Index de 1700 vocables de la degustation. Ed. Elvire, La Chapelle-Saint-Mesmin. M. Ruiz Hernández. 1995. La Cata y el conocimiento de los vinos. A. Madrid Vicente, Ediciones. S. Spurrier. 1984. La Degustation. Ed. Bordas, Paris. E. Peynaud. 1984. Enología práctica (primera parte). Mundi-Prensa, Madrid. E. Peynaud. 1987. El Gusto del Vino. Mundi-Prensa, Madrid. |
Complementària |
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
ENOLOGIA GENERAL/19042007 |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
BIOLOGIA DE LA VINYA/19042001 | PRÀCTIQUES INTEGRADES DE VITICULTURA/19042003 | ENOLOGIA GENERAL/19042007 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|