DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) AVALUACIÓ DE SOSTENIBILITAT: ANÀLISI DEL CICLE DE VIDA Codi 19625105
Ensenyament
Begudes Fermentades (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Primer 1Q
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
CASTELLS PIQUÉ, FRANCESC
Adreça electrònica francesc.castells@urv.cat
carmenmaria.torres@urv.cat
Professors/es
CASTELLS PIQUÉ, FRANCESC
TORRES COSTA, CARMEN MARIA
Web
Descripció general i informació rellevant Introducció a les eines de sostenibilitat. Bases teòrica i pràctica d'Avaluació Ambiental i Avaluació de Cicle de Vida aplicats a aliments i begudes, amb aplicació a begudes fermentades, i especialment a vi, cava i cervesa.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A5 Interpretar i extreure informació útil a partir de dades obtingudes en el context de l'elaboració de begudes fermentades, utilitzant de manera adequada les eines d'anàlisi estadística, quimiomètric i de tractament gràfic de dades
 A6 Valorar, incorporar i gestionar eficaçment les noves eines de sostenibilitat ambiental i d'anàlisi de cicle de vida a la producció de begudes fermentades
 A7 Planificar, dissenyar i elaborar un projecte relacionat amb l'elaboració de begudes fermentades, ja sigui en un àmbit científic / investigador, com tecnològic
 A9 Gestionar la informació i el coneixement utilitzant bibliografia cientificotècnica en el camp de la ciència i la tecnologia d'aliments
Tipus B Codi Competències Transversals
 B2 Resoldre problemes complexos en contextos multidisciplinaris relacionats amb el camp d'estudi.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida, en clau de lideratge.
 B7 Sensibilització en temes mediambientals.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A5 Desenvolupar un cas pràctic o projecte curt en l'elaboració de begudes fermentades.
 A6 Aprendre l'ús de la sostenibilitat com una eina transversal en la pràctica de Ciència i Tecnologia, per a: - Obtenir una comprensió completa de la metodologia d'Anàlisis de Cicle de Vida, ACV; - Proporcionar una guia pràctica per a realitzar ACV; - Formar en l'ús de ACV com una eina de sostenibilitat en el sector vitivinícola.
 A7 Aprendre l'ús de la sostenibilitat com una eina transversal en la pràctica de Ciència i Tecnologia, per a: - Obtenir una comprensió completa de la metodologia d'Anàlisis de Cicle de Vida, ACV; - Proporcionar una guia pràctica per a realitzar ACV; - Formar en l'ús de ACV com una eina de sostenibilitat en el sector vitivinícola.
 A9 Desenvolupar un cas pràctic o projecte curt en l'elaboració de begudes fermentades.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B2 Entén el problema i és capaç de desglossar-lo en parts manipulables
Troba la solució adequada
 B5 Accepta i compleix les normes del grup
 B7 Coneix les eines i els processos per aplicar criteris de sostenibilitat en el disseny i l'avaluació de solucions
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Sostenibilitat: conceptes i eines
2. Anàlisi de Cicle de Vida enfocat a la producció de vins i cerveses
3. Inventaris: Bases de dades i distribució de càrregues
4. Anàlisi de l'impacte: Categories d'impacte, Àrees de protecció
5. Petjada de Carboni
6. Petjada hídrica
7. Interpretació i utilitat dels resultats: anàlisi d'incertesa.
8. Eines de càlcul: Exercicis pràctics
9. Desenvolupament de cas pràctic: Aplicació en l'elaboració de begudes fermentades

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
0.5 0 0.5
Sessió Magistral
A6
A7
B7
7 12 19
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A5
A9
B2
B5
7 12 19
Treballs
A5
A9
B2
B5
2.5 28 30.5
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves mixtes
A5
A6
A9
B2
2 2 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició del contingut de l'assignatura
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici relacionat amb l'assignatura.
Treballs Desenvolupament d'un cas d'estudi basat en els continguts de l'assignatura
Atenció personalitzada Atenció individualitzada a l'alumne prèvia cita quan aquest ho requereixi.

Atenció personalitzada
Descripció
Atenció individualitzada a l'alumne prèvia cita quan aquest ho requereixi.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A5
A9
B2
B5
Valoració dels exercicis demanats a classe 10%
Treballs
A5
A9
B2
B5
Valoració d'un cas d'estudi basat en els continguts de l'assignatura 30%
Proves mixtes
A5
A6
A9
B2
Examens que combinen preguntes de desenvolupament, preguntes objectives de preguntes curtes i/o proves objectives tipus test i exercicis de càlcul. 60%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent