DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) ANÀLISI ENOLÒGICA AVANÇADA I SENSOMETRIA Codi 19625202
Ensenyament
Begudes Fermentades (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
Adreça electrònica laura.acena@urv.cat
montserrat.mestres@urv.cat
Professors/es
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant Aprofundiment en les tècniques d'anàlisi química i la sensometria aplicades a l'enologia

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Aprofundir en els processos químics, bioquímics i tecnològics, així com en els últims avenços cientificotècnics, que intervenen en l'elaboració de begudes fermentades, des de la matèria primera al producte final
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, en l'avantguarda del camp d'estudi, en un context d'investigació.
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o àmbit tècnic concret.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Presentar i comunicar resultats d'investigació.
Analitzar resultats d'investigació, i ser capaç de treure conclusions.
Tenir criteri per a seleccionar la tècnica analítica
Ser capaç d'aplicar la tècnica seleccionada.
Ser capaç d'interpretar els resultats analítics obtinguts.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Selecciona un procediment d’ entre els que li proposa el professor
Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
 B3 Analitza una situació donada i identifica aspectes que cal millorar
Proposa noves idees, oportunitats o solucions a problemes i/o processos coneguts
 B6 Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Fa presentacions interessants i convincents
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció a l'anàlisi del vino. La Sistemàtica Analítica
2. La qualitat de la mesura enològica. Validació de mètodes d'anàlisi
3. Tècniques de separació en l'anàlisi enològica. Preparació de la mostra
4. Cromatografia de gasos: aplicacions enològiques
5. Cromatografia líquida: aplicacions enològiques
6. Sensometria instrumental: llengua, nas i ull electrònics. Mètodes multiparamètrics

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1
9 15 24
Debats
A1
B1
B3
B6
C3
1 4 5
Presentacions / exposicions
A1
B1
B3
B6
C2
C3
C4
1 19 20
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A1
B1
B3
6 14 20
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
A1
B3
B6
C3
0.5 2 2.5
Proves objectives de tipus test
A1
B3
B6
C3
0.5 2 2.5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries En iniciar les classes, els professors donaran una visió general de l'assignatura per tal de facilitar a l'alumne la contextualització y abast de l'assignatura dins de l'àmbit del Màster
Sessió Magistral En aquestes sessions els professors de l'assignatura donaran els coneixements necessaris per tal d'adquirir els fonaments teòrics de l'assignatura
Debats Es debatran els temes que es creguin necessaris per a que els alumnes puguin aprofundir en els diferents temes tractats. La participació via Moodle permet la participació en el debat de manera asíncrona facilitant la participació de cada un dels alumnes quan aquests han pogut buscar i processar la informació necessària per enriquir de manera satisfactòria el debat
Presentacions / exposicions Els treballs s'han de presentar de manera escrita però, se'n podran seleccionar alguns per ser exposats de manera oral a classe
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària Resolució de problemes pràctics concrets a l'aula o, en el cas de ser necessari, en el laboratori.
Atenció personalitzada L'alumne pot contactar amb els professors del màster via correu electrònic/Moodle per tractar temes de ràpida solució.
En cas de problemes personals o de resolució complexa, poden contactar per aquestes mateixes vies amb els professors per concretar una cita presencial

Atenció personalitzada
Descripció
Els alumnes poden contactar amb els professors de l'assignatura via correu electrònic al llarg de tot el curs per resoldre els problemes o qüestions que es plantegin en el desenvolupament del mateix, així com mitjançant el Moodle de l'assigantura

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Debats
A1
B1
B3
B6
C3

S'avaluarà tant la participació com la qualitat dels comentaris efectuats
10%-15%
Presentacions / exposicions
A1
B1
B3
B6
C2
C3
C4
S'avaluarà tant el contingut dels treballs com la presentació, ja sigui escrita o oral
40-50%
Proves objectives de preguntes curtes
A1
B3
B6
C3
S'avaluarà l'adequació de les respostes a les qüestions plantejades. 15%-20%
Proves objectives de tipus test
A1
B3
B6
C3
S'avaluarà l'adequació de les respostes a les qüestions plantejades. 15-20%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'assignatura té convocatòria única.

En casos concrets on hi hagi hagut problemes de lliurament de treballs fora de termini, manca de lliuraments de treballs o no realització de proves, es pot concretar un segon examen amb l'alumne tenint en compte les consideracions oportunes en cada cas.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tauletes i altres aparells que no hagin estat autoritzats per a la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Patrick Iland, Chemical analysis of grapes and wine : techniques and concepts , , Patrick Iland Wine Promotions
Bruce W. Zoecklein et al., Wine analysis and production, , New York : Kluwer Academic/Plenum Pub., cop
OIV, Métodos internacionales de análisis de los vinos y de los mostos , -, http://www.oiv.int/oiv/info/esmethodesinternationa

Complementària Christian, Gary D. , Analytical Chemistry, , John Wiley & Sons
Saña i Vilaseca, Josep, Química per a les ciències de la naturalesa i l'alimentació, , Vicens Vives
Bell, Jerry (ed.), Química, un proyecto de la American Chemical Society, , Reverté
Blouin, Jacques; Cruège, Jacqueline , Analyse et composition des vins : comprendre le vin, , Dunod, cop.
, Comprehensive analytical chemistry monographies, , http://cataleg.urv.cat/search~S13*cat?/tcomprehens
, Chromatography: basic principles, sample preparations and related methods, , http://cataleg.urv.cat/search~S23*cat?/tchromatogr
Mermet, Jean-Michel (editor), Analytical chemistry : a modern approach to analytical science, , Weinheim: Wiley-VCH
James M. Miller, Chromatography: concepts and contrasts, , Hoboken, N.J.: John Wiley, cop.
B. Sivasankar, Instrumental methods of analysis, , New Delhi, India: Oxford University Press

Diferents articles científics relacionats amb els temes que els alumnes de l'assignatura escullin per realitzar els diferents treballs, debats i controls.

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent