DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) ANÀLISI ENOLÒGICA AVANÇADA I SENSOMETRIA Codi 19625202
Ensenyament
Begudes Fermentades (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Adreça electrònica laura.acena@urv.cat
montserrat.mestres@urv.cat
Professors/es
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant Aprofundiment en les tècniques d'anàlisi química i la sensometria aplicades a l'enologia

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Aprofundir en els processos químics, bioquímics i tecnològics, així com en els últims avenços cientificotècnics, que intervenen en l'elaboració de begudes fermentades, des de la matèria primera al producte final
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT2 Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
 CT3 Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars.
 CT5 Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Presentar i comunicar resultats d'investigació.
Analitzar resultats d'investigació, i ser capaç de treure conclusions.
Tenir criteri per a seleccionar la tècnica analítica
Ser capaç d'aplicar la tècnica seleccionada.
Ser capaç d'interpretar els resultats analítics obtinguts.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT2 Dominar les eines per gestionar la pròpia identitat i les activitats en un entorn digital i un context científic i acadèmic. (Ser digital)
Cercar i obtenir informació de manera autònoma amb criteris de rellevància, fiabilitat i pertinença, que sigui útil per crear coneixement. (Cercar)
Organitzar la informació amb les eines adients (en línia i presencials), per garantir-ne l’actualització, la recuperació i el tractament, a fi de reutilitzar-les en futurs projectes. (Organitzar)
 CT3 Reconèixer la situació plantejada com un problema en un entorn multidisciplinari, investigador o professional, i afrontar-lo de manera activa. (Comprensió)
Seguir un mètode sistemàtic amb un enfocament global per dividir un problema complex en parts i per identificar les causes aplicant el coneixement científic i professional. (Anàlisi)
Dissenyar una solució nova utilitzant els recursos necessaris i disponibles per tal d’afrontar el problema. (Creativitat)
Elaborar un model realista que concreti tots els aspectes de la solució proposada. (Innovació)
Avaluar el model proposat contrastant-lo amb el context real d’aplicació i ser capaç de trobar limitacions i proposar millores. (Avaluació)
 CT5 Produir un text de qualitat, sense errors gramaticals i ortogràfics, amb una presentació formal acurada i un ús adequat i coherent de les convencions formals i bibliogràfiques. (Qualitat)
Construir un text estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Construcció del discurs)
Produir un text adequat a la situació comunicativa, consistent i persuasiu, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Eficàcia)
Usar els mecanismes de comunicació no verbal i els recursos expressius de la veu necessaris per fer una bona intervenció oral. (Comunicació no verbal i ús de la veu)
Construir un discurs estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Construcció del discurs)
Produir un discurs persuasiu, consistent i precís, amb capacitat per fer entenedores idees complexes i interactuar de manera efectiva amb l’auditori. (Eficàcia)
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció a l'anàlisi del vi.
La Sistemàtica Analítica
2. Tècniques de separació en l'anàlisi enològica.
Preparació de la mostra
3. La qualitat de la mesura enològica.
verificació i Validació de mètodes d'anàlisi
4. Cromatografia de gasos: aplicacions enològiques
5. Cromatografia líquida: aplicacions enològiques
6. Sensometria instrumental: llengua, nas i ull electrònics. Mètodes multiparamètrics

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1
14 14 28
Debats
A1
CT2
CT3
CT5
2 4 6
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A1
CT3
2 4 6
Pràctiques a laboratoris
A1
CT2
CT3
6 12 18
Atenció personalitzada
1 0 1
Treballs
A1
CT2
CT3
CT5
1 8 9
 
Proves objectives de preguntes curtes
A1
CT2
CT3
1 2 3
Proves objectives de tipus test
A1
CT2
CT3
1 2 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries En iniciar les classes, els professors donaran una visió general de l'assignatura per tal de facilitar a l'alumne la contextualització y abast de l'assignatura dins de l'àmbit del Màster
Sessió Magistral En aquestes sessions els professors de l'assignatura donaran els coneixements necessaris per tal d'adquirir els fonaments teòrics de l'assignatura
Debats Es debatran els temes que es creguin necessaris per a que els alumnes puguin aprofundir en els diferents temes tractats.
A part dels debats que es duguin a terme de manera presencial a classe, l'ús del Moodle permet la participació en el debat de manera asíncrona facilitant la participació de cada un dels alumnes quan aquests han pogut buscar i processar la informació necessària per enriquir de manera satisfactòria el debat
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària Resolució de problemes pràctics concrets a l'aula o, en el cas de ser necessari, en el laboratori.
Pràctiques a laboratoris Aplicació de diferents tècniques analítiques a mostres vitivinícoles.
S'adequaran a la formació dels diferents alumnes
Atenció personalitzada L'alumne pot contactar amb els professors del màster via correu electrònic/Moodle per tractar temes de ràpida solució.
En cas de problemes personals o de resolució complexa, poden contactar per aquestes mateixes vies amb els professors per concretar una cita presencial
Treballs Els treballs s'han de presentar de manera escrita però, se'n podran seleccionar alguns per ser exposats de manera oral a classe

Atenció personalitzada
Descripció
Els alumnes poden contactar amb els professors de l'assignatura via correu electrònic al llarg de tot el curs per resoldre els problemes o qüestions que es plantegin en el desenvolupament del mateix, així com mitjançant el Moodle de l'assigantura En cas de problemes personals o de resolució complexa, poden contactar per aquestes mateixes vies amb els professors per concretar una cita presencial

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Debats
A1
CT2
CT3
CT5

S'avaluarà tant la participació com la qualitat de la informació aportada i comentaris efectuats
20%
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A1
CT3
S'avaluarà la ressolució als problemes plantejats. De manera general, aquests supòsits pràctics estaran relacionats amb algun article científic que el professor proporcionarà als alumnes amb antelació per tal de poder-ho preparar. 20%
Treballs
A1
CT2
CT3
CT5
S'avaluarà tant el contingut dels treballs com la presentació (format, gramàtica i expressió escrita) 20%
Proves objectives de preguntes curtes
A1
CT2
CT3
S'avaluarà l'adequació de les respostes a les qüestions plantejades.
Les preguntes estaran relacionades amb el que s'hagi treballat al laboratori
20%
Proves objectives de tipus test
A1
CT2
CT3
S'avaluarà l'adequació de les respostes a les qüestions plantejades. 20%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'assignatura té convocatòria única.

En casos concrets on hi hagi hagut problemes de lliurament de treballs fora de termini, manca de lliuraments de treballs o no realització de proves, es pot concretar un segon examen amb l'alumne tenint en compte les consideracions oportunes en cada cas.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tauletes i altres aparells que no hagin estat autoritzats per a la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Patrick Iland, Chemical analysis of grapes and wine : techniques and concepts , , Patrick Iland Wine Promotions
Bruce W. Zoecklein et al., Wine analysis and production, , New York : Kluwer Academic/Plenum Pub., cop
OIV, Métodos internacionales de análisis de los vinos y de los mostos , -, http://www.oiv.int/oiv/info/esmethodesinternationa

Complementària Christian, Gary D. , Analytical Chemistry, , John Wiley & Sons
Saña i Vilaseca, Josep, Química per a les ciències de la naturalesa i l'alimentació, , Vicens Vives
Bell, Jerry (ed.), Química, un proyecto de la American Chemical Society, , Reverté
Blouin, Jacques; Cruège, Jacqueline , Analyse et composition des vins : comprendre le vin, , Dunod, cop.
, Comprehensive analytical chemistry monographies, , http://cataleg.urv.cat/search~S13*cat?/tcomprehens
, Chromatography: basic principles, sample preparations and related methods, , http://cataleg.urv.cat/search~S23*cat?/tchromatogr
Mermet, Jean-Michel (editor), Analytical chemistry : a modern approach to analytical science, , Weinheim: Wiley-VCH
James M. Miller, Chromatography: concepts and contrasts, , Hoboken, N.J.: John Wiley, cop.
B. Sivasankar, Instrumental methods of analysis, , New Delhi, India: Oxford University Press

Diferents articles científics relacionats amb els temes que els alumnes escullin per realitzar els diferents treballs / controls de l'assignatura

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
QUIMIOMETRIA PEL CONTROL DE BEGUDES FERMENTADES/19625103

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
QUIMIOMETRIA PEL CONTROL DE BEGUDES FERMENTADES/19625103

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent