DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) MACROMOLÈCULAS DEL RAÏM I EL VI Codi 19625203
Ensenyament
Begudes Fermentades (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Adreça electrònica fernando.zamora@urv.cat
mariafrancesca.fort@urv.cat
jmcanals@urv.cat
Professors/es
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
Web
Descripció general i informació rellevant Desenvolupament dels coneixements actulas sobre les macromolècules del vi i les seves implicacions organolèptiques i tecnològiques.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Aprofundir en els processos químics, bioquímics i tecnològics, així com en els últims avenços cientificotècnics, que intervenen en l'elaboració de begudes fermentades, des de la matèria primera al producte final
Tipus B Codi Competències Transversals
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Reconèixer la realitat química del color del vi.
Interpretar la copigmentació i la formació de nous pigments.
Comprendre la influència de les tècniques de vinificació i de criança sobre els compostos fenòlics i el color del vi.
Conèixer la química de les proteínes i els polisacàrids del vi i les seves implicacions tecnològiques i sensorials.
Reconèixer les tècniques moleculars per a la identificació varietal en Vitis.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B4 Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció al color dels vins negres. Descripció del color ¡ la seva evolució al llarg del temps.
2. Estructura i propietats químiques dels antocians. Estructura i propietats químiques dels flavanols.
3. Factors que determinen la composició en compostos fenòlics del raïm: Factors edafoclimàtics, Factors genètics, Factors culturals. La maduresa fenòlica.
4. Química del color dels vins negres.
5. Factors tecnològics que influeixen sobre l'extracció i estabilització de la matèria colorant. Incidència organolèptica.
6. El roure i les bótes: Influència de la criança sobre les característiques organolèptiques del vi. Alternatives a la criança en bótes: Microoxigenació, aromatització amb encenalls de roure.
7. Les proteïnes dels vins blancs i les seves implicacions tecnològiques i sensorials.
8. Els polisacàrids presents en els vins, així com les seves implicacions tecnològiques i sensorials.
9. Tècniques moleculars d'identificació de varietats de Vitis en raïm i vi.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
15 30 45
Presentacions / exposicions
A1
B4
C4
6 8 14
Treballs
A1
B4
C4
0 8 8
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Presentacions / exposicions Desenvolupar els continguts i les conclusions d'un article científic sobre la temàtica.
Treballs Treball individual per escrit, per explicar els continguts d'un article científic, interpretant les conclusions i donant una visió crítica del mateix.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
En despatx, prèvia cita prèvia per correu electrònic.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Presentacions / exposicions
A1
B4
C4
Desenvolupar els continguts i les conclusions d'un article científic sobre la temàtica.
50%
Treballs
A1
B4
C4
Treball individual per escrit, per explicar els continguts d'un article científic, interpretant les conclusions i donant una visió crítica del mateix. 25%
Altres  

Capacitat de comunicació (en la presentació i el treball)

25%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'assignatura té convocatòria única.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

La bilbiografia es facilitarà via Moodle.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent