DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) NOUS REPTES A LA FERMENTACIÓ MALOLÀCTICA Codi 19625205
Ensenyament
Begudes Fermentades (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
Adreça electrònica cristina.reguant@urv.cat
Professors/es
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
Web
Descripció general i informació rellevant <p> En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura. La asignatura pretende realizar una revisión sobre los conocimientos más relevantes sobre la segunda fermentación del vino, la fermentación maloláctica, incorporando los estudios de investigación más recientes orientados a la mejora de dicha fermentación. </p><div><br /></div><div>La informació de la guia docent d’aquesta titulació/assignatura pot variar perquè està en tràmit de modificació i l’ha d’aprovar AQU Catalunya. Això implica que algunes assignatures només s’impartiran en modalitat virtual i, si escau, se’n revisarà la informació a la guia docent.</div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Aprofundir en l'estudi dels microorganismes implicats en l'elaboració de begudes fermentades, tant positius com alteradors, analitzant els últims avenços científics, i comprenent la influència que tenen sobre les propietats del producte final.
 A9 Gestionar la informació i el coneixement utilitzant bibliografia cientificotècnica en el camp de la ciència i la tecnologia d'aliments
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Reforçar el raonament crític cap a les solucions proposades per el sector de l'enologia per a millorar el desenvolupament de la fermentació i/o producte final.
Reconèixer les característiques generals, i sobretot metabòliques, dels bacteris làctics del vi, principalment de Oenococcus oeni.
 A9 Familiaritzar al alumnat amb la investigació enològica actual.
Analitzar resultats d'investigació, i ser capaç de treure conclusions.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 1:La fermentación maloláctica y las Bacterias del ácido láctico (BAL) del vino: Características generales y clasificación.

Tema 2: Aspectos bioquímicos de la fermentación maloláctica (FML). Otras transformaciones metabólicas de las BAL en el vino: aspectos positivos y negativos.

Tema 3: Factores y condiciones del vino que afectan a las BAL y a la FML. Control de la FML.

Tema 4: Crecimiento y adaptación de Oenococcus oeni a las condiciones estresantes del vino. Selección de estárteres y co-inoculación.

Tema 5: Nuevas herramientas y futuros retos para la mejora de la FML

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
Sessió Magistral
A3
20 24 44
Treballs
A3
A9
6 16 22
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
A3
1 5 6
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicación sobre el funcionamiento de la asignatura y la forma de evaluación.
Sessió Magistral Classes on-line. Revisión de las novedades científicas en el control y mejora de la fermentación maloláctica.
Treballs Realización de un trabajo en el aula relacionado con los contenidos de la asignatura.
Atenció personalitzada Resolución de dudas sobre la asignatura a petición de los alumnos/as.

Atenció personalitzada
Descripció
Resolución de dudas sobre la asignatura a petición de los alumnos/as.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
A3
A9
Revisió bibliogràfica 20%
Proves objectives de preguntes curtes
A3
Prova escrita per avaluar els continguts exposats a l'assignatura 80%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'assignatura té convocatòria única.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòvils, tauletes o altres aparells que no estiguin expressament autoritzats per a la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat evaluativa de l'assignatura tant en suport material com virtual i electrònic suposa que l'estudiant tindrà la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar l'inici d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector/a.


Fonts d'informació

Bàsica

Artículos científicos relacionados con las investigaciones mas recientes sobre el control y mejora de la fermentación maloláctica.

Se proporcionaran los enlaces a las publicaciones de las que la URV tiene suscripción vigente.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent