DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) BIOTECNOLOGIA I CONTROL MICROBIOLÒGIC DEL VI Codi 19625206
Ensenyament
Begudes Fermentades (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Adreça electrònica cristina.reguant@urv.cat
mjesus.torija@urv.cat
ricardo.cordero@urv.cat
Professors/es
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Web
Descripció general i informació rellevant a) Familiaritzar l'alumnat amb les tècniques clàssiques i emergents de la biotecnologia enològica. b) Conèixer les tècniques de biologia molecular utilitzades en la identificació i caracterització de microorganismes del vi. c) Reforçar el raonament crític cap a les solucions biotecnologies en el sector de l'enologia.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Aprofundir en l'estudi dels microorganismes implicats en l'elaboració de begudes fermentades, tant positius com alteradors, analitzant els últims avenços científics, i comprenent la influència que tenen sobre les propietats del producte final.
 A4 Tenir coneixements sobre legislació, qualitat i seguretat alimentària, entendre’ls i aplicar-los en el context d'elaboració de begudes fermentades.
 A9 Gestionar la informació i el coneixement utilitzant bibliografia cientificotècnica en el camp de la ciència i la tecnologia d'aliments
Tipus B Codi Competències Transversals
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, en l'avantguarda del camp d'estudi, en un context d'investigació.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Reforçar el raonament crític cap a les solucions proposades per el sector de l'enologia per a millorar el desenvolupament de la fermentació i/o producte final.
 A4 Familiaritzar l'estudiantat amb les tècniques clàssiques i emergents de la biotecnologia enològica
 A9 Conèixer les tècniques de biologia molecular utilitzades en la identificació i caracterització de microorganismes del vi.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B3 Analitza riscos i beneficis de la innovació
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Aspectes biotecnològics de l'enologia moderna
Remediacions tecnològiques i biotecnològiques
2. Tècniques per a la creació de soques víniques
Selecció natural.
Híbrids.
Evolució dirigida.
Transgènics.
3. Modificació genètica de les vies metabòliques microbianes
Mètodes fisiològics.
Recombinació genètica.

4. Introducció a l'anàlisi i control de poblacions microbianes en l'elaboració de vi
5. Tècniques moleculars aplicades a l'anàlisi de microorganismes d'interès enològic
Tècniques moleculars d'identificació a nivell d'espècie. Mètodes dependents de cultiu i independents de cultiu.
Tècniques moleculars de tipificació de soques.
6. Estudio de la dinámica poblacional de las fermentaciones alcohólica y maloláctica
Fermentacions inoculades vs espontànies en fermentació alcohòlica i maloláctica.
Seguiment de l'inòcul a la fermentació.
7. Reducció de l'etanol en vi
Reducció del sucre total.
Reducció de l'etanol produït.
Enginyeria metabòlica dels llevats.
8. Inòculs d'arrencada Desenvolupament del llevat sec actiu.
Desenvolupament dels inòculs mixtes.
Efecte dels inòculs simples i mixtes en el vi.
Mètodes i eficiència de la immobilització dels llevats.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
10 28 38
Treballs
A3
A9
6 12 18
Presentacions / exposicions
A4
B3
4 12 16
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció i definició dels conceptes bàsics i avançats que s'utilitzaran en les classes magistrals
Sessió Magistral Es presentarà l'aplicabilitat dels conceptes i eines moleculars bàsiques, usant articles científics com a marc per a la discussió científica
Treballs Els alumnes hauran de respondre al Moodle a dos qüestionaris formulats pels professors basats en articles científics tractats a les classes magistrals
Presentacions / exposicions Els alumnes hauran de respondre al aula a preguntes formulats pels professors basats en articles científics tractats a les classes magistrals
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
L'atenció personalitzada s'acordarà amb els estudiants quan els ho requereixen.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
A3
A9
Qüestionaris sobre continguts exposats a les classes magistrals de cada bloc

25%
+
25%
Presentacions / exposicions
A4
B3
Discussió crítica de dos articles científics 20%
+
20%
Altres  

presencialitat

10 %
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'assignatura té convocatòria única.

Durant lesclasses, els telèfons mòbils, tauletes i altres aparells que no estiguin expressament autoritzats per els professors, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

Revisions bibliogràfiques

Bacterial spoilage of wine and approaches to minimize it (2008) EJ Bartowsky, Letters in Applied Microbiology 48: 149-156

At the cutting-edge of grape and wine biotechnology (2013) Borneman AR, Schmidt SA, Pretorius IS, Trends Genet 29: 263-71

Recent Applications of Biotechnology in Wine Production (2008) O Colagrande, A Silva, MD Fumi, Biotechnology Progress 10: 2-18

 

Llibres:

Wine Microbiology: Practical Applications and Procedures (2010) KC Fugelsang and CG Edwards

Tratado de enología (2008) R Gayon

Microbiología del vino (2005) A Carrascosa, R Muñoz y R González

Bases científicas y tecnológicas de la enología (2004) Guillaume Girard

Microbiología enológica (fundamentos de vinificación) (2004) A. Suárez Lepe y B. Iñigo Leal

Vinos de fruta (elaboración artesanal e industrial) (2002) E. Kolb

Teoría y práctica de la elaboración del vino (2002) R.G. Boulton y colaboradores

WIne microbiology and biotechnology (2002) G Fleet

Tecnología del vino blanco (1998) Tullio De Rosa

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
AVENÇOS CIENTÍFICS EN LLEVATS VÍNICS/19625204

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent