DATOS IDENTIFICATIVOS 2022_23
Asignatura (*) BIOTECNOLOGIA I CONTROL MICROBIOLÒGIC DEL VI Código 19625206
Titulación
Begudes Fermentades (2014)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa Primer 1Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Correo-e cristina.reguant@urv.cat
mjesus.torija@urv.cat
ricardo.cordero@urv.cat
Profesores/as
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Web
Descripción general e información relevante

a) Familiaritzar l'alumnat amb les tècniques clàssiques i emergents de la biotecnologia enològica. b) Conèixer les tècniques de biologia molecular utilitzades en la identificació i caracterització de microorganismes del vi. c) Reforçar el raonament crític cap a les solucions biotecnologies en el sector de l'enologia. Llengua d'impartició: Anglès i Castellà.


Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A3 Aprofundir en l'estudi dels microorganismes implicats en l'elaboració de begudes fermentades, tant positius com alteradors, analitzant els últims avenços científics, i comprenent la influència que tenen sobre les propietats del producte final.
 A4 Tenir i comprendre coneixements sobre legislació, qualitat i seguretat alimentària, entendre’ls i aplicar-los en el context d'elaboració de begudes fermentades
 A9 Gestionar la informació i el coneixement utilitzant bibliografia cientificotècnica en el camp de la ciència i la tecnologia d'aliments
Tipo B Código Competencias Transversales
 CT3 Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars.
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A3 Reforçar el raonament crític cap a les solucions proposades per el sector de l'enologia per a millorar el desenvolupament de la fermentació i/o producte final.
 A4 Familiaritzar l'estudiantat amb les tècniques clàssiques i emergents de la biotecnologia enològica
 A9 Conèixer les tècniques de biologia molecular utilitzades en la identificació i caracterització de microorganismes del vi.
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
 CT3 Reconèixer la situació plantejada com un problema en un entorn multidisciplinari, investigador o professional, i afrontar-lo de manera activa. (Comprensió)
Seguir un mètode sistemàtic amb un enfocament global per dividir un problema complex en parts i per identificar les causes aplicant el coneixement científic i professional. (Anàlisi)
Dissenyar una solució nova utilitzant els recursos necessaris i disponibles per tal d’afrontar el problema. (Creativitat)
Elaborar un model realista que concreti tots els aspectes de la solució proposada. (Innovació)
Avaluar el model proposat contrastant-lo amb el context real d’aplicació i ser capaç de trobar limitacions i proposar millores. (Avaluació)
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
1. Aspectes biotecnològics de l'enologia moderna
Remediacions tecnològiques i biotecnològiques
2. Tècniques per a la creació de soques víniques
Selecció natural.
Híbrids.
Evolució dirigida.
Transgènics.
3. Modificació genètica de les vies metabòliques microbianes
Mètodes fisiològics.
Recombinació genètica.

4. Introducció a l'anàlisi i control de poblacions microbianes en l'elaboració de vi
5. Tècniques moleculars aplicades a l'anàlisi de microorganismes d'interès enològic
Tècniques moleculars d'identificació a nivell d'espècie. Mètodes dependents de cultiu i independents de cultiu.
Tècniques moleculars de tipificació de soques.
6. Estudio de la dinámica poblacional de las fermentaciones alcohólica y maloláctica
Fermentacions inoculades vs espontànies en fermentació alcohòlica i maloláctica.
Seguiment de l'inòcul a la fermentació.
7. Reducció de l'etanol en vi
Reducció del sucre total.
Reducció de l'etanol produït.
Enginyeria metabòlica dels llevats.
8. Inòculs d'arrencada Desenvolupament del llevat sec actiu.
Desenvolupament dels inòculs mixtes.
Efecte dels inòculs simples i mixtes en el vi.
Mètodes i eficiència de la immobilització dels llevats.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
A3
1 0 1
Sessió Magistral
A3
A9
10 26 36
Treballs
A3
A9
4 12 16
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A9
CT3
2 12 14
Atenció personalitzada
4 0 4
 
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Introducció i definició dels conceptes bàsics i avançats que s'utilitzaran en les classes magistrals
Sessió Magistral Es presentarà l'aplicabilitat dels conceptes i eines moleculars bàsiques, usant articles científics com a marc per a la discussió científica
Treballs Els alumnes hauran de respondre al Moodle a dos qüestionaris formulats pels professors basats en articles científics tractats a les classes magistrals
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Interpretación y resolución de problemas presentados en la bibliografía específica de la asignatura mediante el desarrollo de memorias escritas.
Atenció personalitzada S'atendrà els dubtes dels alumnes, tant en entrevistes personals com a través del correu electrònic.
S'inclou una hora a la setmana d'atenció al despatx del professor per a consultes de problemes i classes magistrals.

Atenció personalitzada
descripción
L'atenció personalitzada s'acordarà amb els estudiants quan els ho requereixen.

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Treballs
A3
A9
Qüestionaris sobre continguts exposats a les classes magistrals de cada bloc. Les dues avaluacions han de superar la puntuació de 5/10 per aprovar l'assignatura.

30%
+
30%
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A9
CT3
Interpretación y resolución de problemas presentados en la bibliografía específica de la asignatura mediante el desarrollo de memorias escritas. 20%
+
20%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Tot canvi de mobilitat per causes de pandèmia modificarà el format de les classes i el mètode d'avaluació.

Durant les classes, els telèfons mòbils, tauletes i altres aparells que no estiguin expressament autoritzats per els professors, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

Revisions bibliogràfiques

Bacterial spoilage of wine and approaches to minimize it (2008) EJ Bartowsky, Letters in Applied Microbiology 48: 149-156

At the cutting-edge of grape and wine biotechnology (2013) Borneman AR, Schmidt SA, Pretorius IS, Trends Genet 29: 263-71

Recent Applications of Biotechnology in Wine Production (2008) O Colagrande, A Silva, MD Fumi, Biotechnology Progress 10: 2-18

 

Llibres:

Wine Microbiology: Practical Applications and Procedures (2010) KC Fugelsang and CG Edwards

Tratado de enología (2008) R Gayon

Microbiología del vino (2005) A Carrascosa, R Muñoz y R González

Bases científicas y tecnológicas de la enología (2004) Guillaume Girard

Microbiología enológica (fundamentos de vinificación) (2004) A. Suárez Lepe y B. Iñigo Leal

Vinos de fruta (elaboración artesanal e industrial) (2002) E. Kolb

Teoría y práctica de la elaboración del vino (2002) R.G. Boulton y colaboradores

WIne microbiology and biotechnology (2002) G Fleet

Tecnología del vino blanco (1998) Tullio De Rosa

Complementària

Recomanacions

Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente
AVENÇOS CIENTÍFICS EN LLEVATS VÍNICS/19625204

(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.