DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) INNOVACIÓ EN TRACTAMENTS PRE I POST FERMENTATIUS Codi 19625208
Ensenyament
Begudes Fermentades (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Juny, Jul., Set.
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Adreça electrònica francisco.lopez@urv.cat
Professors/es
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Web http://www.etseq.urv.es/personal/flopez/flopez.html
Descripció general i informació rellevant Introducció a la recerca enològica relacionada amb l’aplicació de la tecnologia als processos d’elaboració del vi.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Aprofundir en els processos químics, bioquímics i tecnològics, així com en els últims avenços cientificotècnics, que intervenen en l'elaboració de begudes fermentades, des de la matèria primera al producte final
 A5 Interpretar i extreure informació útil a partir de dades obtingudes en el context de l'elaboració de begudes fermentades, utilitzant de manera adequada les eines d'anàlisi estadística, quimiomètric i de tractament gràfic de dades
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT2 Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
 CT3 Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Presentar i comunicar resultats d'investigació.
Establir una hipòtesis i objectius de treball per el disseny d'una tèsis doctoral.
Comunicar resultats científics en anglès.
Aplicar els coneixements adquirits a la comprensió d'articles científics (en anglès) sobre la temàtica d'estudi, per després resumir-los i debatir-los amb els professors i altres alumnes.
Analitzar resultats d'investigació, i ser capaç de treure conclusions.
Analitzar i aplicar nous processos tecnològics que intervenen en el procès d'elaboració del vi.
 A5 Presentar i comunicar resultats d'investigació.
Establir una hipòtesis i objectius de treball per el disseny d'una tèsis doctoral.
Comunicar resultats científics en anglès.
Aplicar els coneixements adquirits a la comprensió d'articles científics (en anglès) sobre la temàtica d'estudi, per després resumir-los i debatir-los amb els professors i altres alumnes.
Analitzar resultats d'investigació, i ser capaç de treure conclusions.
Analitzar i aplicar nous processos tecnològics que intervenen en el procès d'elaboració del vi.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT2 Dominar les eines per gestionar la pròpia identitat i les activitats en un entorn digital i un context científic i acadèmic. (Ser digital)
Cercar i obtenir informació de manera autònoma amb criteris de rellevància, fiabilitat i pertinença, que sigui útil per crear coneixement. (Cercar)
Organitzar la informació amb les eines adients (en línia i presencials), per garantir-ne l’actualització, la recuperació i el tractament, a fi de reutilitzar-les en futurs projectes. (Organitzar)
 CT3 Reconèixer la situació plantejada com un problema en un entorn multidisciplinari, investigador o professional, i afrontar-lo de manera activa. (Comprensió)
Seguir un mètode sistemàtic amb un enfocament global per dividir un problema complex en parts i per identificar les causes aplicant el coneixement científic i professional. (Anàlisi)
Dissenyar una solució nova utilitzant els recursos necessaris i disponibles per tal d’afrontar el problema. (Creativitat)
Elaborar un model realista que concreti tots els aspectes de la solució proposada. (Innovació)
Avaluar el model proposat contrastant-lo amb el context real d’aplicació i ser capaç de trobar limitacions i proposar millores. (Avaluació)
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Tractaments prefermentatius de mosts de raïm. Alternatives a la clarificació de mosts.
2. Clarificació i filtració de vins. Filtració tangencial.
3. Estabilització proteica de vins blancs. Noves estratègies
4. Estabilització tartàrica de vins. Nous mètodes de predicció de l'estabilitat tartàrica. Desenvolupament tecnològic dels mètodes de tractament i procediment de millora.
5. Desmetalización metàl·lica de vins. Desferrización de vins mitjançant l'aplicació de tècniques d'intercanvi protònic. Eliminació de metalls pesants.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 4 6
Sessió Magistral
A1
A5
11.5 14 25.5
Presentacions / exposicions
A1
A5
CT3
7.5 15 22.5
Seminaris
A1
A5
CT3
5 6 11
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves de desenvolupament
A1
A5
CT2
CT3
2 6 8
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Explicació dels continguts teòrics.
Presentacions / exposicions Exposició oral per part del alumnes d'un tema concret o d'un treball (recensió d’articles científics), prèvia presentació escrita.
Seminaris Aprofundiment sobre un tema tractat monogràficament.
Atenció personalitzada Resolució de dubtes, presencia o via mail

Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne pot contactar vía correu electrònic amb els professors o bé durant els periodes d’atenció programats.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Presentacions / exposicions
A1
A5
CT3
Sintesi presentació
Habilitat comunicació
Resposta preguntes
40%
Proves de desenvolupament
A1
A5
CT2
CT3
Realització d'activitats i casos oberts 60%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Jorda?o, Anto?nio Manuel, Cosme, Fernanda, Recent advances in wine stabilization and conservation technologies, , New York : Nova Publishers, [2016]
  • BOULTON R.B., SINGLETON V.L., BISSON L.F., KUNKEE R.E. Principles and practices of winemaking. Ed. Chapman & Hall, Nueva York, 1996. Traducción al español ‘Teoría y práctica de la elaboración del vino’, Ed. Acribia, Zaragoza, 2002.
  • FLANZY, C. (2000). Enología. Fundamentos científicos y tecnológicos. AMV / Mundiprensa, Madrid.
  • RIBEREAU-GAYON, P., GLORIES, Y., MAUJEAN, A., DUBOURDIEU. Traité d’Enologie. Vol.2. Chimie du vin. Stabilisation et traitements. Ed. Dunod, Paris, 1998 (versión en francés). Handbook of Enology. Vol.2. The chemistry of wine. Stabilization and treatments. Ed. John Wiley & Sons, Londres, 2000 (versión en inglés).
  • Les acquisitions récentes dans les traitements physiques du vin. Incidences sus la composition chimique et les qualités organoleptiques des vins, Ed. Lavoisier Tec&Doc , Paris, France.
Complementària , , ,
  • Achaerandio, I., V. Pachova, C. Güell, F. López (2001) Protein adsorption by bentonite in a white wine model solution: effect of protein molecular weight and ethanol concentration, American Journal of Enology and Viticulture, 52(2) 122-126.
  • Czekaj, P., F. López, C. Güell (2000) Membrane fouling during microfiltration of fermented beverages, Journal of Membrane Science, 166, 199-212.
  • Ferrando, M., C. Güell, F. López (1998) Industrial Wine Making: Comparison of Must Clarification Treatments, Journal of Agricultural and Food Chemistry 46(4), 1523-1528.
  • Ferreira, RB; Piçarra-Pereira, MA; Monteiro, S; Loureiro, VB; Teixeira, AR The wine proteins. Review. Trends Food. Sci.Tech. 2002, 12, 230-239.
  • Gómez Benítez, J. (2000). Desarrollos de nuevas alternativas tecnológicas en la estabilización tartárica de vinos de Jerez. Tesis Doctoral. Universidad de Cádiz.
  • Gómez, J.; Palacios, V.M.; Sánchez, J.A.; Pérez, L. (2002). Industrial development of proton exchange for tartrate stabilization of sherry wines. European Food Research and Technology, 27, 1-8.
  • Gomez, J.; Palacios, V.M.; Szekely, P.; Veas, R.; Pérez, L. (2003). Comparison of electrodialysis and cold treatment on an industrial scale for tartrate stabilization of sherry wine, Journal of Food Engineering. 58(4) 373-378.
  • Gómez, J.; Palacios, V.M.; Veas, R.; Pérez, L. (2003). Prediction of tartrate stability of Sherry wines by a conductimetric system with rapid response. Food Chemistry, 81(3) 457-462.
  • Güell, C., M.A. Pérez Bardón, A. Rolán, E. Moreno, F. López (1999) Aplicación de técnicas de separación por membrana en la industria enológica, Alimentación. Equipos y Tecnología, 10, 89-96.
  • Mesquita P.R.; Picarra-Pereira M.A.; Monteiro S.; Loureiro V.B.; Teixeira A.R.; Ferreira T.B. Effect of wine composition on protein Stability. Am. J. Enol. Vitic. 52 (4): 324-330 (2001).
  • Pachova, V.; Ferrando, M.; Güell, C. ; López , F. (2002) Protein Adsorption onto Metal Oxide Materials in White Wine Model Systems, Journal of Food Science, 67(6) 2118-2121.
  • Palacios Macías, V.M.; Caro Pina, I.; Pérez Rodríguez, L. (2001). Application of ion exchange techniques to industrial process of metal ion removal from wine. Adsorption, 7, 2, 131-138.
  • Versari-A; Barbanti-D; Parpinello-GP; Galassi-S (2002) Effect of refrigeration on the potassium bitartrate stability and composition of Italian wines , Italian-Journal-of-Food-Science; 14 (1) 45-52.
Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent