DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) ALTRES MICROORGANISMES D'INTERÈS EN ENOLOGIA I VITICULTURA Codi 19625209
Ensenyament
Begudes Fermentades (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Juny, Jul., Set.
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
Adreça electrònica jose.cano@urv.cat
albertomiguel.stchigel@urv.cat
dania.garcias@urv.cat
javier.capilla@urv.cat
ana.fernandez@urv.cat
Professors/es
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
GARCÍA SÁNCHEZ, DANIA
CAPILLA LUQUE, JAVIER
FERNÁNDEZ BRAVO, ANA
Web
Descripció general i informació rellevant Donar a conèixer un cert nombre de microorganismes que, si bé no estan implicats directament en els processos fermentatius, són d'interès enològic, ja que poden afectar positiva o negativament les diferents etapes de l'elaboració dels vins. Aquests microorganismes estan presents de forma espontània als sòls i a la vinya, i també a la bodega. Així mateix, s'estudiaran les mesures a adoptar-ne per tal d’evitar contaminacions no desitjades, i d'aquesta manera garantir la qualitat i les característiques organolèptiques del producte final. També es donaran a conèixer diferents estratègies de control biològic de plagues i de malalties, com a eina per a una agricultura sostenible en el marc de la producció de vins ecològics i / o bio-dinàmics.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1.- Microbiologia del sol

2.- Control biològic de plagues i malalties a la vinya

3.- Altres microorganismes no implicats en els processos fermentatius
1.1.- El sòl com nínxol ecològic (1 hora)

1.2.- Microorganismes del sòl (1 hora)

1.3.- Bacteris fotosintètics i fixadors del nitrogen (1 hora)

1.4.- Micorizes (1 hora)

1.5.- Bacteris i fongs patògens de la vinya residents al terra (2 hores)

2.1.- Bacteris emprats en el control biològic de plagues i malalties (2 hores)

2.2.- Fongs com agents pel biocontrol de plagues i malalties de la vinya (2 hores)

2.3. Els virus com a patògens i agents de control biològic (2 hores)

3.1.- Bacteris alterants del procés fermentatiu: els picats làctics i acètics (2 hores)

3.2.- Llevats i fongs filamentosos implicats en el deteriorament de les propietats organolèptiques dels vins: gust de suro. (1 hora)


Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
14 21 35
Seminaris
4 10 14
Atenció personalitzada
5 0 5
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura.
Sessió Magistral Desenvolupament dels continguts teòrics necessaris per fonamentar els debats.
Seminaris Els estudiants han d'escollir un tema relacionat amb l'assignatura, elaborar a partir del mateix un resum de no més d'un full, i desenvolupar-ho a classe amb el suport d'una presentació “powerpoint”, en una exposició pública de 20 minuts de duració, més 10 minuts de preguntes realitzades pel personal docent i dels companys.
Atenció personalitzada Se realizará previa solicitud mediante el envio de un e-mail al profesor que corresponda

Atenció personalitzada
Descripció
Els estudiants poden contactar amb el professor a través del correu electrònic, moodle i presencialment prèvia concertació de cita.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Altres  

1.- Assistència al 80% de les classes magistrals 2.- Defensa de un seminari públic

 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'assistència a menys del 80% de les sessions magistrals implicarà que l'alumne tindrà de fer un treball extra a determinar pels professors del curs per tal de poder fer efectiva la defensa del seminari.


Fonts d'informació

Bàsica

Michael J. Goss, Mário Carvalho, Isabel Brito. 2017. Functional Diversity of Mycorrhiza and Sustainable Agriculture. Management to Overcome Biotic and Abiotic Stresses. Academic Press. ISBN 978-0-12-804244-1.

Sally E. Smith, David Read. 2008. Mycorrhizal Symbiosis. 3rd edition. Academic Press. ISBN 978-0-12-370526-6.

Alfonso Carrascosa, Rosario Muñoz, Ramón González. 2005. Microbiología del vino. AMV Ediciones. ISBN 978-8-48-744006-9.

Luis Flores Martí. 2018. Defectos organolépticos del vino ¿cuáles y por qué?. AMV Ediciones. ISBN 978-84-946896-9-7.

Marcos Zenón Martín Fernández. 2015. Enfermedades de la vid y defectos del vino. Sus análisis y tratamientos. AMV Ediciones. ISBN 978-8-46-135175-6.

Luis Hidalgo Fernández-Cano, José Hidalgo Togores. 2011. Tratado de viticultura. AMV Ediciones. ISBN 978-8-48-476424-3.

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
AVENÇOS CIENTÍFICS EN LLEVATS VÍNICS/19625204
BIOTECNOLOGIA I CONTROL MICROBIOLÒGIC DEL VI/19625206
MICROBIOLOGIA DE LA CERVESA/19625219
ÚLTIMS AVENÇOS EN ELABORACIÓ DE VINAGRES I DESTIL.LATS/19625207

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BEGUDES FERMENTADES/19625101
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent