Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1 |
Aprofundir en els processos químics, bioquímics i tecnològics, així com en els últims avenços cientificotècnics, que intervenen en l'elaboració de begudes fermentades, des de la matèria primera al producte final |
| A3 |
Aprofundir en l'estudi dels microorganismes implicats en l'elaboració de begudes fermentades, tant positius com alteradors, analitzant els últims avenços científics, i comprenent la influència que tenen sobre les propietats del producte final. |
| A5 |
Interpretar i extreure informació útil a partir de dades obtingudes en el context de l'elaboració de begudes fermentades, utilitzant de manera adequada les eines d'anàlisi estadística, quimiomètric i de tractament gràfic de dades |
| A9 |
Gestionar la informació i el coneixement utilitzant bibliografia cientificotècnica en el camp de la ciència i la tecnologia d'aliments |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | CT2 |
Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació. |
| CT3 |
Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars. |
| CT5 |
Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1 |
Analitzar i aplicar nous processos tecnològics que intervenen en el procès d'elaboració del vi.
Reconèixer la realitat química del color del vi.
Interpretar la copigmentació i la formació de nous pigments.
| | A3 |
| | A5 |
Analitzar i aplicar nous processos tecnològics que intervenen en el procès d'elaboració del vi.
| | A9 |
Conèixer les tècniques de biologia molecular utilitzades en la identificació i caracterització de microorganismes del vi.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| CT2 |
Dominar les eines per gestionar la pròpia identitat i les activitats en un entorn digital i un context científic i acadèmic. (Ser digital)
Cercar i obtenir informació de manera autònoma amb criteris de rellevància, fiabilitat i pertinença, que sigui útil per crear coneixement. (Cercar)
Organitzar la informació amb les eines adients (en línia i presencials), per garantir-ne l’actualització, la recuperació i el tractament, a fi de reutilitzar-les en futurs projectes. (Organitzar)
Elaborar informació amb les eines i formats adients a la situació comunicativa, i fer-ho de manera honesta. (Crear)
Utilitzar les TIC per compartir i intercanviar resultats de projectes acadèmics i científics en contextos interdisciplinaris que permetin la transferència del coneixement. (Compartir)
| | CT3 |
Reconèixer la situació plantejada com un problema en un entorn multidisciplinari, investigador o professional, i afrontar-lo de manera activa. (Comprensió)
Seguir un mètode sistemàtic amb un enfocament global per dividir un problema complex en parts i per identificar les causes aplicant el coneixement científic i professional. (Anàlisi)
Dissenyar una solució nova utilitzant els recursos necessaris i disponibles per tal d’afrontar el problema. (Creativitat)
Elaborar un model realista que concreti tots els aspectes de la solució proposada. (Innovació)
Avaluar el model proposat contrastant-lo amb el context real d’aplicació i ser capaç de trobar limitacions i proposar millores. (Avaluació)
| | CT5 |
Produir un text de qualitat, sense errors gramaticals i ortogràfics, amb una presentació formal acurada i un ús adequat i coherent de les convencions formals i bibliogràfiques. (Qualitat)
Construir un text estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Construcció del discurs)
Produir un text adequat a la situació comunicativa, consistent i persuasiu, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Eficàcia)
Usar els mecanismes de comunicació no verbal i els recursos expressius de la veu necessaris per fer una bona intervenció oral. (Comunicació no verbal i ús de la veu)
Construir un discurs estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Construcció del discurs)
Produir un discurs persuasiu, consistent i precís, amb capacitat per fer entenedores idees complexes i interactuar de manera efectiva amb l’auditori. (Eficàcia)
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
1.- Microbiologia del sol
2.- Control biològic de plagues i malalties a la vinya
3.- Altres microorganismes no implicats en els processos fermentatius
|
1.1.- El sòl com nínxol ecològic (1 hora)
1.2.- Microorganismes del sòl (1 hora)
1.3.- Bacteris fotosintètics i fixadors del nitrogen (1 hora)
1.4.- Micorizes (1 hora)
1.5.- Bacteris i fongs patògens de la vinya residents al terra (2 hores)
2.1.- Bacteris emprats en el control biològic de plagues i malalties (2 hores)
2.2.- Fongs com agents pel biocontrol de plagues i malalties de la vinya (2 hores)
2.3. Els virus com a patògens i agents de control biològic (2 hores)
3.1.- Bacteris alterants del procés fermentatiu: els picats làctics i acètics (2 hores)
3.2.- Llevats i fongs filamentosos implicats en el deteriorament de les propietats organolèptiques dels vins: gust de suro. (1 hora)
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
14 |
41 |
55 |
Seminaris |
|
4 |
10 |
14 |
Atenció personalitzada |
|
5 |
0 |
5 |
|
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura. |
Sessió Magistral |
Desenvolupament dels continguts teòrics necessaris per fonamentar els debats. |
Seminaris |
Els estudiants han d'escollir un tema relacionat amb l'assignatura, elaborar a partir del mateix un resum de no més d'un full, i desenvolupar-ho a classe amb el suport d'una presentació “powerpoint”, en una exposició pública de 20 minuts de duració, més 10 minuts de preguntes realitzades pel personal docent i dels companys.
|
Atenció personalitzada |
Se realizará previa solicitud mediante el envio de un e-mail al profesor que corresponda |
Descripció |
Els estudiants poden contactar amb el professor a través del correu electrònic, moodle i presencialment prèvia concertació de cita. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Sessió Magistral |
|
Segimiento de las clases presenciales |
|
Seminaris |
|
Resumen escrito de un artículo de interés |
|
Altres |
|
1.- Assistència al 80% de les classes magistrals 2.- Defensa de un seminari públic |
100% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
L'assistència a menys del 80% de les sessions magistrals implicarà que l'alumne tindrà de fer un treball extra a determinar pels professors del curs per tal de poder fer efectiva la defensa del seminari. |
Bàsica |
|
Michael J. Goss, Mário Carvalho, Isabel Brito. 2017. Functional
Diversity of Mycorrhiza and Sustainable Agriculture. Management to
Overcome Biotic and Abiotic Stresses. Academic Press. ISBN
978-0-12-804244-1. Sally E. Smith, David Read. 2008. Mycorrhizal Symbiosis. 3rd edition. Academic Press. ISBN 978-0-12-370526-6. Alfonso Carrascosa, Rosario Muñoz, Ramón González. 2005. Microbiología del vino. AMV Ediciones. ISBN 978-8-48-744006-9. Luis Flores Martí. 2018. Defectos organolépticos del vino ¿cuáles y por qué?. AMV Ediciones. ISBN 978-84-946896-9-7. Marcos
Zenón Martín Fernández. 2015. Enfermedades de la vid y defectos del
vino. Sus análisis y tratamientos. AMV Ediciones. ISBN
978-8-46-135175-6. Luis Hidalgo Fernández-Cano, José Hidalgo Togores. 2011. Tratado de viticultura. AMV Ediciones. ISBN 978-8-48-476424-3. |
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
AVENÇOS CIENTÍFICS EN LLEVATS VÍNICS/19625204 | BIOTECNOLOGIA I CONTROL MICROBIOLÒGIC DEL VI/19625206 | MICROBIOLOGIA DE LA CERVESA/19625219 | ÚLTIMS AVENÇOS EN ELABORACIÓ DE VINAGRES I DESTIL.LATS/19625207 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BEGUDES FERMENTADES/19625101 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|