DADES IDENTIFICATIVES 2015_16
Assignatura (*) TECNOLOGIA DE VINS ESCUMOSOS Codi 19625210
Ensenyament
Begudes Fermentades (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Optativa AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
Adreça electrònica jmcanals@urv.cat
jose.hidalgo@urv.cat
Professors/es
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
HIDALGO CAMACHO, JOSÉ
Web
Descripció general i informació rellevant Asperctes tècnic de l'elaboració dels vins escumosos;aspectes diferencials de l'elaboració de vins base, tiratge, conservació sobre llates, aclarida de les ampolles, degorjament i conservació de producte acabat.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1.Introducció
2.La elaboració dels vins base
3.Elaboració, creixement, manteniment i control de inòculs per a la presa d'escuma.
4.El tiratge mitjançant el mètode tradicional; factors crítics; dosificadores, embotelladores, sistemes de tancament; control d'oxigen, ...)
5. El degollament al sistema tradicional: congeladors de colls; dosificadores; control d'oxigen; jetting; taponadores; bozaladoras; packaging.
6. Mètode Tranfer i metodologies alternatives de fermentació en ampolla.
7. Mètode Gran Vas: factors crítics; autoclaus; acceleració de la autòlisi, ...). Filtració isobàrica.
8. Gasificació de vins
9. Noves tecnologies.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
Sessió Magistral
A1
40 60 100
Pràctiques de camp/sortides
A1
12 18 30
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A1
6 9 15
Atenció personalitzada
0 0 0
 
Proves mixtes
A1
3 0 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura i fomentar la participació dels estudiants.
Pràctiques de camp/sortides Visites a el.laboradors d'escumosos.
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària Planificació de cellers per l'elaboració d'escumosos.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
Correu electrònic als professors.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques de camp/sortides
A1
L'estudiant haurà d'elaborar un informe de l'activitat 20%
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A1
Problemes sobre el disseny d'un celler d'elaboració de vins escumosos 20%
Proves mixtes
A1
Examen de preguntes curtes o desenvolupament. 60%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Les visites als cellers tenen caràcter obligatori.

L'assignatura té convocatòria única. Els estudiants que no superin l'examen, podran fer un examen de recuperació.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica , Le Vigneron Champenoise, ,
Guillem Truyols, Estudi de l'evolució del comportament escumat i de la fracció col·loidad del cava durant la seva elaboració: aspectes de diferents tractaments , , Tesi Doctoral
De Rosa, Tullio, Tecnologia dei vini spumanti, AEB, cop. 1987 , Brescia
Varios, Congres del Cava, Varios años,
De Rosa, Tullio, Tecnología de los vinos espumosos , Mundi-Prensa, 1990, Madrid
David Armstrong, Bryce Rankine, Geoff Linton, Sparkling wines : the technology of their production in Australia, ,

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent