DADES IDENTIFICATIVES 2015_16
Assignatura (*) ANÀLISI SENSORIAL DE VINS ESCUMOSOS DEL MÓN Codi 19625211
Ensenyament
Begudes Fermentades (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
GRAMONA MARTÍ, JAUME
Adreça electrònica jaume.gramona@urv.cat
Professors/es
GRAMONA MARTÍ, JAUME
Web
Descripció general i informació rellevant Es treballarà amb vins base monovarietals per fer-ne cupatges en funció de si volem un Cava Jove, Reserva o Gran Reserva , així com els diferents metodes d’elaboració i els origens de tots els paisos productores d’escumosos: Portugal, Brasil, Chile, Argentina , USA (Sonoma i Napa), España, Cava i Penedès, França : Champagnes i Cremants , Itàlia: Proseccos, Astis, Franciacorta, Alemania ( Sekt) , Slovenia, Rumania, Bulgaria, Hungria, Austria, Holande, Anglaterra, Sud-Africa, Nova Zelanda i Australia, entre altres.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció
2. Factors diferencials en la degustació de vins escumosos
3. Classificació dels vins escumosos del món en funció del seu origen, composició varietal i metodologia d'elaboració.
4. Degustació de vins base
5. Degustació de vins escumosos I. Metodologia d'elaboració
6. Degustació de vins escumosos II. Influència varietal
7. Degustació de vins escumosos III. Origen geogràfic
8. Degustació de vins escumosos IV. Temps de criança
9. Defectes habituals.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
15 22.5 37.5
Pràctiques a laboratoris
A2
A5
15 15 30
Treballs
A2
A5
1 2 3
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A2
2 3 5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Pràctiques a laboratoris A la sala de tast els estudiants fan desgustacions de vins blancs, rosats, blanc de Noirs i Negres escumosos de tot el món.
Treballs Treball individual escrit per presentar-lo a classe:

Recerca per païssos productors de vins escumosos. Cada alumne treballàrà un país diferent.

Atenció personalitzada Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants.

Atenció personalitzada
Descripció
A les classes, per correu electrònic amb el professor, o per telèfon.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A2
A5
L'assistència és obligatòria.

Els estudiants hauràn de fer una prova pràctica d'identificació d'alguns dels vins escumosos tastats durant el curs (la idetificació serà per tipus, varietats i procedències).
50%
Treballs
A2
A5
Treball individual escrit per presentar-lo a classe:

Recerca per païssos productors de vins escumosos. Cada alumne treballàrà un país diferent.
10%
Proves mixtes
A2
Prova escrita dels continguts donats. 40%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'assignatura té avaluació única. En cas de no superar la prova escrita, tindran un examen de recuperació.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tauletes i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

Revistes:

-La revue des Oenologues et des techniques vitivinicoles

-Le Blanc et le Rouge

-Le Vigneron Champenoise

-La revue française d’œnologie

 

Libres:

- Champagne : Une historie inatendue (les editions de l’atelier).

-Les Grans Vins sans sulfites de Arnaud Immelé.

-Les parfums du Vin. Richard Pfister.

-Le sol, la terre et les champs de Claude et Lydia Bourguignon.

-Champagne, Le vin secret sous la direction de Richard Marchal. Ed. Épure.

-Condicionantes nitrogenados en la elaboración de cava. Csic-Urv. Fac Enología-

-Noirs et Blancs en Champagnes. Michèle Jolyot. Atelier Michèle Jolyot 2007.

-Les méthodes biologiques apliquées a la vinification et à l'oenologie, conservation -traitements emboutellaige champagnisation artisanale "le courrier du livre". Max Léglise. 

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent