DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) CARACTERÍSTIQUES DE LES VARIETATS DESTINADES A LA PRODUC. D'ESCUMOSOS. APTITUDS AGRON. I ENOL. Codi 19625213
Ensenyament
Begudes Fermentades (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 2Q
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Adreça electrònica mariaassumpta.mateos@urv.cat
Professors/es
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Web
Descripció general i informació rellevant L'assignatura pretén apropar els alumnes a la identificació de les diferents varietats de Vitis; i caracteritzar cadascuna d'elles en els diferents vins escumosos produïts arreu del món

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Aprofundir en els processos químics, bioquímics i tecnològics, així com en els últims avenços cientificotècnics, que intervenen en l'elaboració de begudes fermentades, des de la matèria primera al producte final
 A9 Gestionar la informació i el coneixement utilitzant bibliografia cientificotècnica en el camp de la ciència i la tecnologia d'aliments
Tipus B Codi Competències Transversals
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o àmbit tècnic concret.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Desenvolupar un cas pràctic o projecte curt d'aplicació en viniticultura i/o enologia.
Distingir les característiques sensorials dels principals vins escumosos del món.
Integrar els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura al cultiu de varietats per a la producció de vins escumosos.
Valorar les principals característiques bioquímiques i genètiques de les varietats que intervenen en l'elaboració d'un determinat vi escumós.
Reconèixer les principals característiques organolèptiques de les varietats que intervenen en l'elaboraciód'un determinat vi escumós.
 A9 Interpretar i treballar articles científics per a l'extracció de conclusions i aplicar-les a l'estudi en qüestió.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B6 Es presenta voluntari per fer presentacions oportunes en públic
Fa presentacions interessants i convincents
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1: CARACTERÍSTIQUES VARIETALS.
Classificació de la família Vitàcies. Principals paràmetres morfològics en la identificació varietal. Descripció ampelogràfica de les varietats productores de raïm per a vinificació. Aptituds agronòmiques i enològiques de les varietats destinades a l'obtenció de vi base per escumosos.
2: CARACTERÍSTIQUES DE LES PRINCIPALS VARIETATS DESTINADES A VINS ESPUMOSOS DE CHAMPAGNE I Cremant (França). ZONIFICACIÓ SEGONS CLIMA I SÒL, MADURACIÓ, COMPOSICIÓ DEL RAÏM I CARACTERÍSTIQUES ORGANOLÈPTIQUES 2.1 Champagne
2.2 Cremant blanc
2.3 Cremant rosat
3: CARACTERÍSTIQUES DE LES PRINCIPALS VARIETATS DESTINADES A VINS ESPUMOSOS DE CAVA (Espanya). APTITUDS AGRONOMICAS. MADURACIÓ I COMPOSICON DEL RAÏM I CARACTERÍSTIQUES ORGANOLÈPTIQUES 3.1 Cava Blanc
3.2 Cava Rosat
4: CARACTERÍSTIQUES DE LES PRINCIPALS VARIETATS DESTINADES A VINS ESPUMOSOS DE PROSECCO. LAMBRUSCO I ASTI (Itàlia). ZONIFICACIÓ SEGONS CLIMA I SÒL, MADURACIÓ, COMPOSICIÓ DEL RAÏM I CARACTERÍSTIQUES ORGANOLÈPTIQUES 4.1. Lambrusco
4.2. Prosecco
4.3. Asti
5: CARACTERÍSTIQUES DE LES PRINCIPALS VARIETATS DESTINADES A VINS ESPUMOSOS D'ESCUMANT(Portugal). ZONIFICACIÓ, QUALITAT DEL RAÏM I VI
6: CARACTERÍSTIQUES DE LES PRINCIPALS VARIETATS DESTINADES A VINS ESPUMOSOS DE SEKT (Alemanya i Àustria). ZONIFICACIÓ, QUALITAT DEL RAÏM I VI
7: CARACTERÍSTIQUES DE LES PRINCIPALS VARIETATS DESTINADES A VINS ESPUMOSOS de xampany (Xile). ZONIFICACIÓ, QUALITAT DEL RAÏM I VI
8: CARACTERÍSTIQUES DE LES PRINCIPALS VARIETATS DESTINADES A VINS ESPUMOSOS DE SPARKLING WINES (Estats Units). ZONIFICACIÓ, QUALITAT DEL RAÏM I VI
9: CARACTERÍSTIQUES DE LES PRINCIPALS VARIETATS DESTINADES A VINS ESPUMOSOS D'AUSTRÀLIA. ZONIFICACIÓ, QUALITAT DEL RAÏM I VI
10: DESCRIPCIÓ DE LES PRINCIPALS VARIETATS DESTINADES A VINS ESPUMOSOS DE SUD-ÀFRICA. ZONIFICACIÓ, QUALITAT DEL RAÏM I VI

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
Sessió Magistral
A1
A9
B6
21 21 42
Fòrums de discussió
A1
A9
B6
0 4 4
Pràctiques de camp/sortides
A1
3 9 12
Atenció personalitzada
1 1 2
 
Proves mixtes
B6
3 9 12
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Es presentarà l'assignatura als alumnes, partint de la morfologia de la vinya. Coneixement del nivell general en viticultura
Sessió Magistral Exposició teòrico - pràctica dels continguts de l'assignatura, presencial
Fòrums de discussió Debats sobre els temes tractats en les classes presencials a través del fòrum de discussió del Moodle
Pràctiques de camp/sortides Visita a les instal•lacions de Mas dels Frares (Constantí) per veure "in situ" una vinya
Atenció personalitzada L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic.

Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Fòrums de discussió
A1
A9
B6
Debats sobre els temes tractats en les classes presencials a través del fòrum de discussió del Moodle 10%
Proves mixtes
B6
Examen final de l'assignatura on els alumnes han de respondre a les qüestions que se'ls plantegen, sigui de forma succinta o bé desenvolupant un tema concret 80%
Altres  

Participació a les classes, exposicions orals, capacitat d'assimilació i lògica en les qüestions exposades durant les sessions, etc.

10%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Es tindrà en compte l'assistència a les Sessions Magistrals per a avaluar els alumnes, la seva capacitat de comprensió del temari i les possibles aportacions que puguin sortir durant els debats que sorgiran a les classes.

La qualificació mínima per a aprovar l'assignatura serà de 5.0; si un alumne no supera aquesta puntuació a l'examen, es podrà recòrrer a un segon examen de recuperació, al qual haurà de superar igualment la nota mínima exigida (5.0).

${1}iDurant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.${1}i

${1}iLa realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. ${1}i


Fonts d'informació

Bàsica Armstrong, D; Rankine, B; Linton, G, Sparkling wines. The tecnology of their production in Australia, Winetitles, 1994
Jackson D; Schuster D, The production of grapes % wine in cool climates, Dunmore Publishing Ltd, 2001
Oz Clarke, Encyclopedia of Grapes, Harcourt Inc, 2001
Isabel López Cortés; Domingo M. Salazar, Ampelografía básica de cultivares enológicos blancos. Tomo III, UPV, 2006
Domingo M. Salazar; Isabel López Cortés, Ampelografía básica de cultivares enológicos tintos. Tomo I, UPV, 2006
Pierre Galet, Compendio de Viticultura, Autor-Editor, 2004

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent