DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) ANÀLISI SENSORIAL DE CERVESA Codi 19625220
Ensenyament
Begudes Fermentades (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 2Q
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
Adreça electrònica jmcanals@urv.cat
Professors/es
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
Web
Descripció general i informació rellevant Aplicació de l'anàlisis sensorial a la cervesa, defectes, tipologies i factors que afecten els diferents atributs

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A2 Identificar els diferents tipus de begudes fermentades amb la matèria primera i el mètode d'elaboració, i relacionar-lo amb les característiques sensorials del producte final
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A2 Identificar les característiques de producció i sensorials de les principals cerveses del món.
Saber identificar els principals defectes de les cerveses, identificar el seu origen i proposar solucions.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1 Composició de la cervesa. Característiques del sabor i l'escuma de la cervesa.
2 Verificació de la qualitat: anàlisi fisicoquímica de la cervesa
3 Factors diferencials en la degustació de cerveses: anàlisi sensorial
4 Classificació en funció del seu origen, composició, metodologia d'elaboració i característiques sensorials.
5 Defectes habituals en la cervesa.
6 Pràctiques d'anàlisi sensorial de cerveses

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Pràctiques a laboratoris
A2
22 33 55
Sessió Magistral
A2
7 10.5 17.5
Atenció personalitzada
0 0 0
 
Proves mixtes
A2
3 0 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Pràctiques a laboratoris A la sala de tast, identificació dels diferents atributs/defectes relacionats amb la cervesa i descripció de productes comercials.
Sessió Magistral A la sala de tast, exposició dels continguts de l'assignatura: fisiologia i relació entre els atributs i el producte.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
Per correu electrònic, preferiblement.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A2
Lliurament de tasques plantejades a la sala de tast. 25%
Proves mixtes
A2
.-Prova escrita (25%).

.-Prova de descripció d'atributs/defectes (25%).

.-Prova des descripció de producte comercials (25%).
75%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Es obligatòria l'assistència al 80% de l'assignatura.

L'assignatura té convocatòria única. En cas de no superar les proves, es farà un examen de recuperació.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Meilgaard, Morten, Sensory evaluation techniques , CRC Press, cop. 1991 , Boca Raton, Florida
, http://morebeer.com/brewingtechniques/library/backissues/issue5.6/bickham.html, ,
, http://appliedsensory.com/uploads/Review_of_the_MF_of_Beer.pdf, ,
Meilgaard, Morten, http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.1979.tb06826.x/abstract, ,

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent