DADES IDENTIFICATIVES 2018_19
Assignatura (*) PATRIMONI DEL VI I TURISME I Codi 19635103
Ensenyament
Innovació en Enoturisme (Erasmus Mundus) (2016)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Primer 1Q
Llengua d'impartició
Anglès
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Geografia
Coordinador/a
MAS BARON, ALBERTO
Adreça electrònica albert.mas@urv.cat
jaume.salvat@urv.cat
jordi.bertran@urv.cat
Professors/es
MAS BARON, ALBERTO
SALVAT SALVAT, JAUME
BERTRAN LUENGO, JORDI
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Identificar els diferents tipus de vi existents i tenir coneixements dels processos de producció vitivinícola, des del tractament de la matèria primera fins a l’obtenció del producte final.
 A3 Aprofundir en el funcionament dels sistemes turístics i adquirir coneixements sobre els principis de desenvolupament, gestió i governança de destinacions enoturístiques des d’una perspectiva sostenible, responsable i competitiva.
 A5 Dissenyar i implantar estratègies innovadores per al desenvolupament de productes i destinacions d’enoturisme.
 A7 Valorar el context històric, geogràfic, cultural i social de les regions productores de vi i integrar-lo en els programes d’innovació vitivinícola i en el disseny de productes per als consumidors enoturístics.
 A8 Percebre, apreciar i dominar la diversitat de característiques sensorials del vi i les tècniques de tast.
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT2 Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
 CT3 Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars.
 CT4 Treballar en equips multidisciplinars i en contextos complexes.
 CT5 Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències.
 CT6 Desenvolupar habilitats per gestionar la carrera professional. (Carreer development)
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Conèixer les diferents varietats de raïm, el seu cicle de vida i la relació amb les característiques del most
Distingir les tècniques vitivinícoles del maneig de la vinya i les operacions anuals de manteniment del cultiu
Reconèixer els processos d'elaboració, així com els equips necessaris per a la producció dels diferents tipus de vi i vins especials (escumosos, dolços, fortificats i de criança)
 A3 Comprendre els components del territori i la seva diversitat com a context de l'activitat enoturística
Comprendre i demostrar la importància del territori i l'enoturisme en el desenvolupament territorial
Comprendre el funcionament del sistema econòmic/turístic i la seva mesura
Conèixer les principals tècniques per al seguiment i el monitoratge de l'activitat turística
Conèixer institucions i organismes vinculats a l'àmbit de l'especialització escollida.
 A5 Conèixer i utilitzar eines d'anàlisi, diagnosi i representació territorial
 A7 Conèixer institucions i organismes vinculats a l'àmbit de l'especialització escollida.
 A8 Distingir les característiques sensorials dels diferents vins i vins especials
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT2 Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
 CT3 Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars.
 CT4 Treballar en equips multidisciplinars i en contextos complexes.
 CT5 Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències.
 CT6 Desenvolupar habilitats per gestionar la carrera professional. (Carreer development)
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Denominacions d'origen: diferències i tendències comuns. Paisatges locals
Arrels històriques de la producció de vi: passat i futur Orígens. L'imperi romà. La invasió àrab i l'Edat Mitjana. L'agricultura intensiva entre el segle XVI - XVIII. La fil·loxera i els seus canvis agrícoles, socials i econòmics.
Activitats tradicionals de la zona Dances i activitats populars
Els vins locals: descripció i tast El coneixement sobre vins espanyol , amb especial èmfasi en els vins catalans. Presentació de vins per part de productors locals convidats
Gastronomia local

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
A7
19 28.5 47.5
Seminaris
A3
A7
5 7.5 12.5
Pràctiques de camp/sortides
A3
A7
25 37.5 62.5
Sessions de tast
A7
10 15 25
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves orals
A3
A7
1 2 3
Proves de desenvolupament
A3
A7
2 2 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura i calendari d'actuació
Sessió Magistral Exposició de contingut del temari
Seminaris Debats sobre les visites realitzades
Pràctiques de camp/sortides Sortides a cellers i museus o centres històrics de rellevància al terrotori
Sessions de tast Sessions de tast comentades sobre vins espanyols
Atenció personalitzada Entrevistes personals

Atenció personalitzada
Descripció
Entrevistes personals a concretar amb el professor: albert.mas@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques de camp/sortides
A3
A7
Informe sobre les visites realitzades 20%
Sessions de tast
A7
Comentaris orals sobre els vins tastats 0
Proves orals
A3
A7
Exposicions d'integració dels continguts assolits durant el curs 40%
Proves de desenvolupament
A3
A7
Estudi a fons d'una zona 40%
Altres  

Debat

0%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

The information can be retrieved from the web pages that will be introduced in the Moodle platform

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent