DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) PRODUCCIÓ DE VINS ESCUMOSOS Codi 19635104
Ensenyament
Innovació en Enoturisme (Erasmus Mundus) (2016)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Primer 1Q
Llengua d'impartició
Anglès
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Geografia
Coordinador/a
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
Adreça electrònica jmcanals@urv.cat
jaume.salvat@urv.cat
gemma.beltran@urv.cat
enric.bartra@urv.cat
Professors/es
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
SALVAT SALVAT, JAUME
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
BARTRA SEBASTIAN, ENRIC
Web
Descripció general i informació rellevant The students will achieve knowledge of the different methods used to produce sparkling wines and the advantages and disadvantages of each one. Also, there’re some specific characteristics for these wines from the point of view of tasting, viticulture, legal issues and so on; all these topics will be covered in this course. Several tasting sessions will be addressed in this course too. A couple of sessions of practical work in the cellar of the University will be given.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Identificar els diferents tipus de vi existents i tenir coneixements dels processos de producció vitivinícola, des del tractament de la matèria primera fins a l’obtenció del producte final.
 A9 Participar en el conjunt d’activitats dutes a terme en empreses vitivinícoles i/o institucions vinculades al món de l’enoturisme, aplicant els coneixements adquirits en un context multidisciplinari.
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT1 Desenvolupar l’autonomia suficient per a treballar en projectes d’investigació i col·laboracions científiques o tecnològiques dins el seu àmbit temàtic.
 CT4 Treballar en equips multidisciplinars i en contextos complexes.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Reconèixer els processos d'elaboració, així com els equips necessaris per a la producció dels diferents tipus de vi i vins especials (escumosos, dolços, fortificats i de criança)
 A9 Adquirir habilitats científiques i pràctiques en diferents processos de producció de vins
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT1 Desenvolupar l’autonomia suficient per a treballar en projectes d’investigació i col·laboracions científiques o tecnològiques dins el seu àmbit temàtic.
 CT4 Treballar en equips multidisciplinars i en contextos complexes.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Història dels vins escumosos. Aspectes legals. Estadítiques.
Aspectes pràctics del tast de vins escumosos. El CO2 com a vector senrorial
Viticultura dels vins escumosos
Descripció de les metodologies de la producció dels vins base
Metodologies d'enriquiment de diòxid de carboni per aconseguir la pressió requerida.
Mètode tradicional tot en una ampolla: Champagne, Cremant, Cava, Talento.
Tanc de fermentació: Asti Spumanti, Proseco, Lambrusco.
Sessions de tast Tast de diferents tipus de vins escumosos
Tast vertical: efecte de l'envelliment
Tast horitzontal: Efecte de la dosi en un vi escumos jove i envellit
Vins escumosos del món
Sparkling wines from the world
Noves begudes carbonitzades i aromatitzades basades en el vi.

Sessions de laboratori: Preparació del tiratge (segona fermentació per lots)
Visita de celler: petits, mitjans i grans productors

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A1
1 0 1
Sessió Magistral
A1
20 28.5 48.5
Seminaris
A1
6 7.5 13.5
Pràctiques de camp/sortides
A1
A9
18 30 48
Sessions de tast
A1
15 22.5 37.5
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
A1
A9
2 2 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció de l’assignatura i explicació de les activitats i l’avaluació
Sessió Magistral Exposició teòrica de l’assignatura
Seminaris Discussió en grups sobre temes relacionats amb els vins escumosos. Exposició final de les conclusions
Pràctiques de camp/sortides Visites de cellers i treball al celler
Sessions de tast Tast de diferents tipus de vins escumosos amb diferents propòsits
Atenció personalitzada Resolució de dubtes als estudiants

Atenció personalitzada
Descripció
L’atenció personalitzada es pot sol·licitar mitjançant contacte previ per correu electrònic. El professor programarà una trobada amb l’estudiant en un període curt de temps (72 hores)

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A1
Seminaris de discussió 20
Pràctiques de camp/sortides
A1
A9
Test de preguntes curtes 20
Sessions de tast
A1
Tast de diferents mostres 20
Proves objectives de preguntes curtes
A1
A9
Prova de preguntes curtes 40
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació de la segona convocatòria serà la mateixa que a la primera. La qualificació de la part corresponent als seminaris es guardarà.

L'estudiant haurià de fer un tast i un examen de preguntes curtes.

L'us de les TIC està prohibit als exàmens.


Fonts d'informació

Bàsica

Le vigneron Champenois (monthly publication received in the campus library)

Sparkling wines : the technology of their production in Australia / David Armstrong, Bryce Rankine, Geoff Linton (Winetitles, 1994) ISBN 1875130136


Tecnología de los vinos espumosos / Tulio de Rosa (Ed. Mundi-Prensa, 1990) ISBN 8471142996

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent