DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) PRODUCCIÓ DE VINS FORTIFICATS Codi 19635112
Ensenyament
Innovació en Enoturisme (Erasmus Mundus) (2016)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Segon 1Q
Llengua d'impartició
Anglès
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
Adreça electrònica gemma.beltran@urv.cat
Professors/es
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Identificar els diferents tipus de vi existents i tenir coneixements dels processos de producció vitivinícola, des del tractament de la matèria primera fins a l’obtenció del producte final.
 A9 Participar en el conjunt d’activitats dutes a terme en empreses vitivinícoles i/o institucions vinculades al món de l’enoturisme, aplicant els coneixements adquirits en un context multidisciplinari.
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT1 Desenvolupar l’autonomia suficient per a treballar en projectes d’investigació i col·laboracions científiques o tecnològiques dins el seu àmbit temàtic.
 CT4 Treballar en equips multidisciplinars i en contextos complexes.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Reconèixer els processos d'elaboració, així com els equips necessaris per a la producció dels diferents tipus de vi i vins especials (espumosos, dolços, fortificats i criança).
Conèixer els diversos processos de producció i tècniques d'envelliment dels vins de criança
 A9 Adquirir habilitats científiques i pràctiques en diferents processos de producció de vins
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT1 Desenvolupar l’autonomia suficient per a treballar en projectes d’investigació i col·laboracions científiques o tecnològiques dins el seu àmbit temàtic.
 CT4 Treballar en equips multidisciplinars i en contextos complexes.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Estudi de la maduració del raïm

Mesures a la collita per tal d’obtenir vi fortificat
Correccions i operacions pre-fermentació
Control de la temperatura de fermentació
Procés de fermentació, aplicació de llevat, maceració, remoció
Decisions sobre l’addició de brandi
Drenatge i retirada de residu sòlid
Estudi del vi durant emmagatzematge, maduració i envelliment
Els vins fortificats de Portugal: Porto, Madeira, Carcavelos, Moscatéis de Setúbal i del Duero.
Vins fortificats d’arreu del món: Xerez, Málaga, Marsala, Banyuls i altres vins dolços naturals.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
0 0 0
Pràctiques de camp/sortides
0 0 0
Seminaris
0 0 0
Sessions de tast
0 0 0
Atenció personalitzada
0 0 0
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries
Pràctiques de camp/sortides
Seminaris
Sessions de tast
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
Professor responsable de l'assignatura: Jorge Bernardo Lacerda de Queiroz

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Altres  

Examen per escrit Informes Assistència a classe



80 %

15 %

5 %


 
Altres comentaris i segona convocatòria

Condició de freqüència: perd la freqüència l'estudiant que es perd més d'un quart de classes teòriques o no desenvolupa satisfactòriament dos terços dels treballs de laboratori.

Per aprovar l'assignatura es requereix obtenir un mínimde 9.5/20 punts en el total i un mínim de 8/20 punts en cada component.


Fonts d'informació

Bàsica

Mayson R. (2016), Richard Mayson's guide to Vintage Port 2016

Howkins, B. (2014), Rich, Rare & Red: A Guide to Port, Fourth Edition

Jeffs, J. (2014), Sherry

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent