DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) PATRIMONI DEL VI I LA CULTURA A ESPANYA Codi 19635113
Ensenyament
Innovació en Enoturisme (Erasmus Mundus) (2016)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Primer 1Q
Llengua d'impartició
Anglès
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Geografia
Coordinador/a
MAS BARON, ALBERTO
BERTRAN LUENGO, JORDI
SALVAT SALVAT, JAUME
Adreça electrònica albert.mas@urv.cat
jaume.salvat@urv.cat
jordi.bertran@urv.cat
Professors/es
MAS BARON, ALBERTO
SALVAT SALVAT, JAUME
BERTRAN LUENGO, JORDI
Web http://http://www.wintour-master.eu/en/what-is-wintour/structure-curriculum/
Descripció general i informació rellevant En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Aprofundir en el funcionament dels sistemes turístics i adquirir coneixements sobre els principis de desenvolupament, gestió i governança de destinacions enoturístiques des d’una perspectiva sostenible, responsable i competitiva.
 A7 Valorar el context històric, geogràfic, cultural i social de les regions productores de vi i integrar-lo en els programes d’innovació vitivinícola i en el disseny de productes per als consumidors enoturístics.
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT7 Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà o ciutadana i com a professional
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Comprendre els components del territori i la seva diversitat com a context de l'activitat enoturística
Comprendre i demostrar la importància del territori i l'enoturisme en el desenvolupament territorial
Comprendre el funcionament del sistema econòmic/turístic i la seva mesura
Conèixer les principals tècniques per al seguiment i el monitoratge de l'activitat turística
 A7 Conèixer institucions i organismes vinculats a l'àmbit de l'especialització escollida.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT7 Analitzar els principals problemes ambientals des de la perspectiva del seu àmbit de coneixement en la seva activitat com a estudiant o professional. (Medi ambient)
Argumentar basant-se en valors socials i formular propostes compromeses en la millora de la comunitat. (Responsabilitat social com a ciutadà/ana)
Aplicar els conceptes ètics i deontològics de l’àrea de coneixement des d’un compromís personal i professional. (Ètica)
Incorporar la perspectiva de gènere en la seva activitat com a estudiant.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Els paisatges del vi: patrimoni històric i immaterial. Les comarques de la Terra Alta, el Priorat, el Penedès i la Conca de Barberà. El territori del Camp de Tarragona i el Parc Natural del Montsant. La regió de la Rioja.
Arrels històriques de la producció del vi: passat i futur. Orígens: L'imperi romà. L'invasió àrab. L'Edat Mitjana. L'agricultura intensiva en els segles xVI-XVIII. La fil·loxera i els canvis agrícoles, socials i econòmics que se'n derivaren.
Activitats del patrimoni immaterial pròpies en les diferents zones. El reconeixement internacional de la UNESCO. Festes patrimonials, Castells, Seguicis Populars, Jotes.
Gastronomia local.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
A7
18 23.4 41.4
Pràctiques de camp/sortides
A3
A7
12 12 24
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves orals
A3
A7
1 1 2
Proves objectives de tipus test
A3
A7
2 2 4
Proves de desenvolupament
A3
A7
1 2 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura així com del calendari d'actuació.
Sessió Magistral Exposició del contingut del temari.
Pràctiques de camp/sortides Sortides a experiències basades en l'enoturisme i espais patrimonials de rellevància en les diferents D.O. objecte d'estudi, especialment les de les comarques tarragonines i el Penedès, així com la Rioja.
Atenció personalitzada Entrevistes personals.

Atenció personalitzada
Descripció
Entrevistes personals a concretar amb el professor Jordi Bertran: jordi.bertran@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques de camp/sortides
A3
A7
Assistència 5%
Proves de desenvolupament
A3
A7
A partir dels continguts assolits durant el curs, es realitza l'estudi d'un tema concret. 30%
Proves orals
A3
A7
A partir dels continguts assolits durant el curs, es realitzen l'exposició oral sobre una D.O. concreta. 30%
Proves objectives de tipus test
A3
A7
A partir de les diferents sortides a les diverses D.O., s'avaluen posteriorment els continguts apresos en cadascuna d'elles. 30%
Altres  

Assistència

5%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent