DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) ADAPTACIÓ A L'ENOLOGIA Codi 19635205
Ensenyament
Innovació en Enoturisme (Erasmus Mundus) (2016)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Anglès
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Adreça electrònica fernando.zamora@urv.cat
josemaria.llaurado@urv.cat
gemma.beltran@urv.cat
Professors/es
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
LLAURADÓ REVERCHON, JOSÉ MARÍA
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
Web
Descripció general i informació rellevant En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Identificar els diferents tipus de vi existents i tenir coneixements dels processos de producció vitivinícola, des del tractament de la matèria primera fins a l’obtenció del producte final.
 A8 Percebre, apreciar i dominar la diversitat de característiques sensorials del vi i les tècniques de tast.
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT4 Treballar en equips multidisciplinars i en contextos complexes.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Conèixer les diferents varietats de raïm, el seu cicle de vida i la relació amb les característiques del most
Distingir les tècniques vitivinícoles del maneig de la vinya i les operacions anuals de manteniment del cultiu
 A8 Integrar els coneixements teòrics amb les realitats a les quals es poden projectar.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT4 Conèixer l’objectiu de l’equip i identificar el seu rol en contextos complexos. (Context)
Comunicar i actuar amb altres equips per assolir conjuntament els objectius. (Comunicació)
Comprometre’s i afavorir els canvis i millores necessaris per assolir els objectius de l’equip. (Compromís)
Confiar en les pròpies capacitats, respectar les diferències i aprofitar-les en benefici de l’equip. (Col·laboració)
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Viticultura: varietats de raïm i gestió de la vinya Procés de maduració, evolució i influències sobre la composició del vi
Controls de maduressa i d'estat sanitari.
Sistemes de verema i de transport del raïm
Enologia: procés de vinificació i envelliment Operacions comuns a totes les vinificacions
Vinificació en blanc
Vinificació en rosat
Vinificació en negre
Criança i envelliment
Estabilització i embotellat
Introducció a l'anàlisi sensorial

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1
A8
CT4
19 28.5 47.5
Seminaris
A1
A8
CT4
5 7 12
Pràctiques de camp/sortides
A1
A8
CT4
5 7 12
Pràctiques d’elaboració de vi, cervesa i cava
A1
A8
CT4
30 45 75
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
A1
A8
2 2 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció de l'assignatura
Sessió Magistral Explicació dels concenptes necessaris per l'elaboració dels diferents tipus de vins
Seminaris Introducció a la degustació
Pràctiques de camp/sortides Visites a bodegues
Pràctiques d’elaboració de vi, cervesa i cava Pràctiques al celler experimental, participant en el procés d'elaboració del vi
Atenció personalitzada Els estudiants poden contactar amb el professor a través del correu electrònic i concertar data: fernando.zamora@urv.cat

Atenció personalitzada
Descripció
Els estudiants poden contactar amb el professor a través del correu electrònic i concertar data: fernando.zamora@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques de camp/sortides
A1
A8
CT4
Pràctiques d’elaboració de vi, cervesa i cava
A1
A8
CT4
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

 Boulton, R, Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, 1996

 Flancy, C. , Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques, Ed. Lavoisier,, 1998

 Hidalgo, J., Tratado de Enología. 2 tomos, Mundi-Prensa, 2011

 Moreno-Arribas & M.C. Polo, Wine Chemistry and Biochemistry, Springer, 2008

 Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P, Sciences et Techniques du vin, 4 toms,, Ed. Dunod, 1975-76

 Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, , Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod , 1998

 Zamora, F., Elaboración y crianza del vino tinto, AMV Ediciones, 2003

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent