Codi |
|
A |
|
A |
|
A |
|
B |
|
B |
|
B |
|
B |
|
B |
|
B |
|
B |
|
B |
|
B |
|
B |
|
B |
|
B |
|
B |
|
B |
|
B |
|
C |
|
C |
|
C |
|
Objectius |
Competències |
Aplicar els principis de conservació de matèria i energia. |
A1
|
|
|
L’aplicació de principis bàsics de seguretat de processos i operacions. |
A14
|
B2 B12 B15
|
|
Conèixer les tècniques analítiques químiques. |
A6
|
B1 B4 B5 B8 B9 B19
|
|
Utilitzar els instruments d'anàlisis. |
|
B9 B16
|
|
Utilització de mètodes normalitzats d’ús freqüent. |
|
B10
|
|
Localització de fonts de mètodes. |
|
B10 B15
|
C1 C2
|
Comprovar propietats i equilibris físicoquímics utilitzats a l’anàlisi. |
|
B1 B14
|
|
Resoldre problemes de manera efectiva. |
|
B3 B12 B13
|
C3
|
Minimització de residus al laboratori. |
|
B6 B19
|
|
Tema |
Subtema |
Modul 1. |
Laboratori municipal d’anàlisi i tractament d’aigües.
Mostreig, alcalinitat, pH, conductivitat, duresa, clorurs, sòlids totals, sulfats, amoni, nitrats. Oxigen, tractaments de potabilització.
|
Modul 2. |
Laboratori de combustibles. Anàlisi de carbó i gasoil.
Humitat, volàtils i cendres. Densitat, destil•lació, “flashpoint”, “firepoint”, autoignició, índex de cetà, viscositat, cendres (gasoil), aigua i sediments. Pes molecular mitjà, identificació d’un inoxidable. |
Modul 3. |
Laboratori de consum.
Determinacions de color del vi; humitat, cafeïna i sucres del cafè; producció de gel de sílice, fenolftaleïna i de fluoresceïna. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
3 |
0 |
3 |
|
Pràctiques a laboratoris |
|
50 |
25 |
75 |
Estudis previs |
|
10 |
0 |
10 |
|
Atenció personalitzada |
|
4 |
0 |
4 |
|
Proves de Desenvolupament |
|
8 |
0 |
8 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació cadascuna de les pràctiques, de la bibliografia i del sistema d'avaluació. |
Pràctiques a laboratoris |
Realització d'experiències al laboratori. Anàlisi i discussió dels resultats. |
Estudis previs |
Lectura i estudi bibliogràfic de cadascuna de les pràctiques. |
|
Estudis previs |
Atenció personalitzada |
|
Descripció |
Discussió amb els alumnes, de manera individual o en petits grups, de diferents aspectes relacionats amb els contiguts teòrics aplicats en cadascuna de les pràctiques, amb les metodologies experimentals i amb les eines matemàtiques necessàries. |
|
|
Descripció |
Pes |
Pràctiques a laboratoris |
Realització d'informe de les pràctiques. |
30% |
Proves de Desenvolupament |
Prova individual teòrica anterior a la realització de les pràctiques (30%).
Prova pràctica i realització d'informe final (40%). |
70% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Serà necessari tenir una nota superior a 3 en la prova pràctica per a fer la mitjana. |
Bàsica |
BURRIEL; LUCENA; ARRIBAS; HERNÁNDEZ, Química analítica cualitativa, ,
|
|
Complementària |
RODIER, J., Análisis de aguas, ,
Ministerio de Sanidad y Consumo, Análisis de alimentos, ,
KOLTOFF; SANDELL; MEEHAN; BRUCKENSTEIN, Análisis químico cuantitativo, ,
RAPPAPORT, Handbook of Organic Compound Identification, ,
WEISS, Hazardous Chemicals Data Book, ,
NUIR, Hazards in the Chemical Laboratory, ,
DÉGREMONT, Manual del agua, ,
ASTM, petroleum products, ,
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
LABORATORI DE QUÍMICA I/20021019 | FONAMENTS DE QUÍMICA/20021020 | QUÍMICA ANALÍTICA/20021023 |
|
|