DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) LABORATORI DE QUÍMICA I Codi 20021019
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Industrial especialitat en Química Industrial (1993)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 0 6 Troncal Primer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Adreça electrònica silvia.delamo@urv.cat
Professors/es
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Web http://www.etseq.urv.es/assignatures/lqetiqi
Descripció general i informació rellevant El laboratori s’estructura en tres blocs concebuts com a estudis de cas plantejats com una simulació de la realitat socio-tecnològica i requereix la presa d’una decisió raonada per part de cada alumne/a al final del mateix. El primer bloc tracta les tècniques bàsiques del laboratori i els mètodes volumètrics d’anàlisi quantitatiu per fer el balanç de matèria d’un procés simulat de fabricació. El segon bloc respon als interessos de l’avantprojecte integrat, i es l’alumnat qui dissenya i decideix les pràctiques que realitza en concordança amb l’avantprojecte. El tercer bloc estudia la gestió d’una solució residual d’un metall pesant per la qual cosa s’empren diverses tècniques físico-químiques i mètodes d’anàlisi.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
BLOC 1. La fàbrica de guix: una simulació. Preparació de solucions. Procés d’obtenció de guix. Cristal.lització i reconeixement de cristalls. Deshidratació del guix i determinació quantitativa de l’aigua de cristalització. Valoració àcid-base. Anàlisis qualitatiu de sulfats i clorurs. Anàlisi quantitatiu de clorurs. Balanç de matèria del procés.

BLOC 2. Galvanotècnia. Gestió de residus. Reaccions dels metalls amb els àcids. Reaccions d’oxidació reducció. Electrodeposició. Anàlisi quantitatiu. Dilució. Determinació quantitativa del coure mitjançant espectrofotometria visible i espectroscòpia d’absorció atòmica. Lixiviació.
BLOC 3. Identificació de polímers. Reconeixement de les funcions orgàniques. Reconeixement mitjançant IR de les funcions orgàniques. Reconeixement de les propietats físiques d’alguns polímers. Mesura de densitats de sòlids i líquids. Síntesi de polímers. Fabricació de film. Determinació de la seva espessor i brillantor. Reconeixement de plàstics mitjançant IR.


Atenció personalitzada
Descripció
Horari d'atenció: Dra. Sílvia de Lamo Castellví, despatx 318 ETSEQ, dimarts de 12-14h e-mail: silvia.delamo@urv.cat Enviar un e-mail per confirmar la cita

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Primera convocatòria: 23/05/2012 a les 9:00 al lab 301

Segona convocatòria: 06/06/2012 a les 9:00 al lab 301

Confirmar aquestes dates i horaris en els calendaris d'exàmens de l'ETSEQ.

Tant a la primera com a la segona convocatòria el sistema d'avaluació serà fer un Examen final (prova experimental al laboratori, 70% i una prova teòrica, 30%) que comptarà el 100% de la nota.


Fonts d'informació
Bàsica Atkins, P. y Jones, L., Química: Molécules, Materia, Cambio, 3era edición, Editorial Omega, S.A.

Complementària Gillespie, Humphreys, Baird, Robinson, Química, Editorial Reverté, S.A., Barcelona 1990
, Handbook of Chemistry and Physics, The Chemical Rubber Co., 71st Edition, 1990-1991
The Royal Society of Chemistry, Safe Practices in Chemical Labortories, Burlington House, Londres 1989
, Hazardous Chemicals Data Book, G. Weiss, Noyes data Corporation, New Jersey, USA 1986
Dietrich Braun, Métodos Sencillos de Identificación de Plásticos, Segunda Edición, Pulsar, S.A., Barcelona 1989
, Los Plásticos: Material de nuestro tiempo, Editado por ANAIP i CEP, 1991
Luis Avendaño, Iniciación a los Plásticos, Centro Español de plásticos, Barcelona 1992

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent