DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) QUÍMICA ORGÀNICA Codi 20021022
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Industrial especialitat en Química Industrial (1993)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Troncal Primer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
REINA LOZANO, JOSÉ ANTONIO
Adreça electrònica joseantonio.reina@urv.cat
Professors/es
REINA LOZANO, JOSÉ ANTONIO
Web http://www.moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Presentació de la nomenclatura, característiques, propietats, estructura i reactivitat dels principals compostos orgànics, fent un èmfasi especial a les aplicacions de la Química Orgànica als processos industrials.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció a la Química Orgànica. Química Orgànica: definició, història i importància. Característiques generals dels compostos orgànics. Nomenclatura dels compostos orgànics.
2. Estructura i enllaç en les molècules orgàniques. Fòrmules estructurals dels compostos orgànics. L'enllaç covalent en els compostos del carboni. Angles i distàncies d'enllaç. Electronegativitat i polaritat dels enllaços. Enllaços deslocalitzats: la ressonància. Compostos aromàtics.
3. Estructura i propietats dels compostos orgànics. Forces més febles que els enllaços covalents. Estructura i propietats físiques. Acidesa i basicitat dels compostos orgànics.
4. Estereoquímica. Estructura tridimensional de les molècules orgàniques: l'estereoisomeria. Representació d'estructures tridimensionals. Rotació al voltant d'enllaços senzills: anàlisi conformacional. Restricció de la rotació als enllaços dobles. Quiralitat. Compostos amb un carboni quiral: enantiòmers. Compostos amb dos o més carbonis quirals: diastereoisòmers.
5. Tipus de reaccions i reactius en Química Orgànica. Mecanismes de reacció i tipus de reaccions en Química Orgànica. Perfil energètic d'una reacció. Intermedis de reacció. Termodinàmica i cinètica de les reaccions orgàniques. Nucleofilia i electrofilia dels reactius orgànics.
6. Reaccions dels compostos orgànics amb reactius nucleòfils. Reactius nucleòfils. Reaccions de substitució nucleòfila. Reaccions d'eliminació. Reaccions d'addició nucleòfila al grup carbonil. Reaccions de substitució nucleòfila sobre el grup carbonil.
7. Reaccions dels compostos orgànics amb reactius electròfils. Reactius electròfils. Reaccions d'addició electròfila a enllaços múltiples. Reaccions de substitució electròfila aromàtica.
8. Reaccions dels compostos orgànics amb radicals. Reaccions radicalàries. Halogenació d'hidrocarburs. Reaccions d'addició radicalària als alquens.
9. Química Orgànica Industrial. Matèries primeres orgàniques: el carbó, el petroli, el gas natural i la biomassa. Productes intermedis bàsics en la indústria petroquímica.
10. Els polímers. Polímers sintètics. Polímers d'addició. Polímers de condensació. Polímers d'interés industrial.

Atenció personalitzada
Descripció
Discussió amb els alumnes, de manera individual o en petits grups, de diferents aspectes relacionats amb els contiguts teòrics de l'assignatura o amb la resolució de problemes i/o qüestions.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació consistirà en un examen relatiu a tots els continguts de l'assignatura.


Fonts d'informació
Bàsica E. Quiñoá, R. Riguera, Cuestiones y Ejercicios de Química Orgánica, 2ª ed. McGraw-Hill, 2004
R.Z. Majan, Formulación y nomenclatura en Química Orgánica, 2ª ed. Promociones Publicaciones Universitarias, 1986
S.V. Luis Lafuente y otros, Introducción a la Química Orgánica, Publicacions de la Universitat Jaume I, 1997
H. Hart y otros, Organic Chemistry. A Short Course, 11ª ed. Houghton Mifflin Company, 2003

Complementària J. Sales, J. Vilarrasa, Introducció a la nomenclatura química (inorgànica i orgànica), 5ª ed. Reverté, 2003
J. McMurry, Química Orgánica, 5ª ed. International Thomson Editores, 2001
A. Streitwieser, C.H. Heathcok, Química Orgánica, 3ª ed. McGraw-Hill, 1986
H. Meislich y otros, Química Orgánica, 3ª ed. McGraw-Hill, 2001
K.P.C. Vollhardt, N.E. Schore, Química Orgánica. Estructura y función, 3ª ed. Omega, 2000

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent