DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) ELASTICITAT I RESISTÈNCIA DE MATERIALS Codi 20031015
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Industrial, especialitat en Mecànica (2003)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
9 6 3 Troncal Segon Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Mecànica
Coordinador/a
DE LA FLOR LOPEZ, SILVIA
Adreça electrònica silvia.delaflor@urv.cat
Professors/es
DE LA FLOR LOPEZ, SILVIA
Web http://moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Disseny, anàlisi i comprovació d’elements resistents com a base per a l’estudi d’estructures més complexes.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
T.1. Introducció. Conèixer l’àmbit d’aplicació de l’elasticitat i resistència de materials. Equilibri estàtic i elàstic. Definició de peça prismàtica. Concepte de tensió i deformació. El problema elàstic. Hipòtesi de l’elasticitat.
T.2. El tensor de tensions. Components intrínseques del vector tensió. El tensor de tensions. Reciprocitat de les tensions tangencials. Lema de Cauchy. Canvi de sistema de referència. Tensions i direccions principals. L’elipsoide de Lamé. El cercle de Mohr. Tensions tangencials, tensions octaèdriques, tensor esfèric i desviador. Tensió plana.
T.3. El tensor de deformacions. Concepte de desplaçament i de deformació. Deformació en un punt. Significat físic del tensor de deformació i de la matriu de gir. Components intrínseques del vector deformació. Correlació entre el tensor de tensions i el de deformacions. Tensor esfèric i desviador. Equacions de compatibilitat. Deformació plana.
T.4. Llei de Comportament. Llei de Hooke generalitzada. Mòdul transversal d’elasticitat. Llei de comportament. El problema elàstic. El problema tèrmic. Energia de deformació. Principi de Saint-Venant.
T.5. Criteris de plastificació i trencament. Representació en el espai de les tensions principals. Superfícies de plastificació i trencament. Criteris de falla. Teoria dels estats límits de Mohr. Tensió equivalent, coeficient de seguretat i tensió de treball.
T.6 Conceptes bàsics de la Resistència de Materials. Barra prismàtica. Plantejament general del model de barres. Tensions en la secció, concepte d’esforços. Diagrames d’esforços. Estructures isostàtiques i hiperestàtiques. Equacions diferencials d’equilibri.
T.7.Tracció i Compressió. Definició. Estat tensional de la tracció i compressió. Deformacions. Pes propi. Sistemes hiperestàtics. Tensions inicials i tèrmiques.
T.8. Cilindres i esferes de parets primes. Equilibri d’una làmina de paret prima. Casos particulars per al càlcul de les tensions.
T9. Teoria general de la flexió: anàlisi de tensions. Definicions. Diagrames en flexió. Llei de Navier per al càlcul de les tensions normals en flexió pura. Tensions en flexió simple. Tensions tangencials: fórmula de Colignon. Tensions principals en flexió simple. Dimensionat de barres en flexió simple.
T10: Teoria general de la flexió: anàlisi de deformacions. Definicions. Mètode de la doble integració per al càlcul de les deformades. Efecte del esforç tallant.
T11. Flexió hiperestàtica. Definicions. Mètodes de càlcul per a vigues hiperestàtiques.
T12. Flexió desviada i flexió composta. Definicions. Flexió desviada i flexió composta
T13: Torsió Torsió en barres rectes i de secció circular. Distribució de les tensions tangencials. Diagrames. Càlcul d’eixos de transmissió de potencia. Torsió hiperestàtica.
T14. Inestabilitat elàstica: vinclament. Definicions. Mètode d’Euler. Limitacions. Mètode X. Altres mètodes. Compressió excèntrica.
T15. Accions combinades. Càlcul i disseny d’elements sotmesos a accions combinades.

Atenció personalitzada
Descripció
En les hores d'atenció personalitzada l'alumne podrà consultar tots els dubtes que tinguin respecte al contingut teòric de l'assignatura o en la resolució de la colecció de problemes que disposa. Les hores de consulta es definiran a principi de curs via Moodle. Es recorda a l'alumne la conveniència d'aprofitar aquestes hores.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

1º CONVOCATÒRIA.

L'avaluació constarà d'un únic examen on l'alumne s'examinarà de tot el contingut de l'assignatura. El valor de l'examen és del 100% de la nota. La data de l'examen és l'oficial publicada en la web de l'Escola.

2ªCONVOCATÒRIA.

L'avaluació constarà d'un únic examen on l'alumne s'examinarà de tot el contingut de l'assignatura. El valor de l'examen és del 100% de la nota. La data de l'examen és l'oficial publicada en la web de l'Escola.


Fonts d'informació
Bàsica L.Ortiz Berrocal, Elasticidad, McGraw-Hill, 1998
L.Ortiz Berrocal, Resistencia de Materiales, McGraw-Hill, 2002
Timothy A. Philpot , Mechanics of Materials. An integrated learning system, Wiley, 2008

Complementària J.L. Alcaraz et al., Elasticidad y Resistencia de Materiales, ETSII, Bilbao, 2002
J.García Melero, Resistencia de Materiales, U. Pais Vasco, 1984

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent