DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) FÍSICA Codi 20204003
Ensenyament
Grau en Enginyeria Química (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Formació bàsica Primer 1Q
2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Mecànica
Enginyeria Química
Coordinador/a
SALES PARDO, MARTA
TODA SAVALL, JORDI
HERRERO SABARTÉS, JUAN
Adreça electrònica joan.herrero@urv.cat
marta.sales@urv.cat
alexandre.fabregat@urv.cat
jordi.iglesias@urv.cat
oriol.cabanas@urv.cat
teresa.lazaro@urv.cat
jordi.toda@urv.cat
Professors/es
HERRERO SABARTÉS, JUAN
SALES PARDO, MARTA
FABREGAT TOMÀS, ALEXANDRE
IGLESIAS DEUTÚ, JORDI
CABANAS TIRAPU, ORIOL
LÁZARO SÁNCHEZ, TERESA
TODA SAVALL, JORDI
Web
Descripció general i informació rellevant <br />

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria
 A1.2 Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria
 A3.2 Comprensió i domini dels conceptes bàsics sobre les lleis generals de la mecànica, termodinàmica, camps i ones i electromagnetisme i la seva aplicació per a la resolució de problemes propis de l'enginyeria (FB2)
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1.1 Comunicar informació de manera clara i precisa a audiències diverses.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Aplica correctament els conceptes bàsics sobre les lleis generals de la mecànica, termodinàmica, camps i ones i electromagnetisme per a la resolució de problemes propis de la enginyeria.
 A1.2 Comprova a través de l'experimentació i treball en grup en el laboratori els fonaments teòrics explicats a l'aula.
 A3.2 Compren la teoria de la mecànica newtoniana.
Reconeix i interpreta les condicions d'estàtica d'un cos.
Aplica els conceptes del càlcul vectorial a la resolució de problemes de mecànica newtoniana i d'estàtica.
Coneix els fonaments dels fenòmens elèctrics i magnètics.
Resol problemes de circuits en corrent continua i alterna.
Reconeix les característiques elàstiques d'un material.
Coneix els fonaments bàsics del càlcul vectorial.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1.1 Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Magnituds, unitats i xifres significatives Magnituds fonamentals i derivades. Sistemes d'unitats. Consistènca. Precisió i xifres significatives. Operacions amb xifres significatives.
Estàtica Concepte de força. Moment d'una força. Resultant d'un sistema de forces. Invariants del sistema: reducció d'un sistema de forces. Estàtica del sòlid rígid. Anàlisi d'estructures. Centre de gravetat. Càrregues distribuïdes.
Dinàmica de traslació Lleis de Newton. Diagrama de sòlid lliure. Forces de fricció.
Treball i energia Treball. Energia cinètica. Energia potencial. Teorema del treball i l'energia. Conservavió de l'energia mecànica. Potència.
Rotació Cinemàtica del moviment circular. Components intrínseques de l'acceleració. Energia associada a la rotació i moment d'inèrcia. La força de friccó de rodolament.
Sòlids deformables Esforç normal. Tracció i compressió. Mòduls de Young i Poisson. Llei de Hooke. Energia potencial elàstica. Compressibilitat. Flexió. Torsió. Mòdul de rigidesa. Esforç tallant. Mòdul tallant.
Principis d'electricitat i magnetisme Conductors. Llei de Coulomb. Camp elèctric. Potencial elèctric. Capacitat. Condensadors. Energia d'un condensador. Corrent continu. Llei d'Ohm. Generadors i força electromotriu. Llei de Joule. Associació de resistències. Lleis de Kirchhoff. Circuits RC. Camp magnètic: Força de Lorentz. Propietats magnètiques dels materials. Inducció electromagnètica. Llei de Lenz. Circuits RL i LC. Corrent altern: Generador de f.e.m. sinusoidal. Magnituds eficaces. Tècnica fasorial de representació. Impedància complexa.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
0.5 0 0.5
Sessió Magistral
A3.2
28 8.5 36.5
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.1
14 45 59
Pràctiques a laboratoris
A1.2
14 13 27
Estudis previs
A1.1
8 8 16
Atenció personalitzada
1 1 2
 
Proves pràctiques
A1.1
A3.2
2 0 2
Proves pràctiques
A1.2
B1.1
2 3 5
Proves pràctiques
A1.1
A3.2
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Formulació, anàlisi, resolució i debat de problemes o exercicis, relacionat amb la temàtica de l'assignatura.
Pràctiques a laboratoris Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d’un àmbit de coneixement en un context determinat. Exercicis pràctics a través dels diferents laboratoris. Caldrà preparar les pràctiques a casa per endavant.

Al laboratori és obligatori portar bata i ulleres de seguretat.

L'estudiant disposarà d'un determinat horari (que es farà public al llarg del quadrimestre) per a recuperar un màxim de dues pràctiques de laboratori (que no hagi pogut completar satisfactòriament en el seu moment).
Estudis previs Revisió de continguts bàsics prèviament necessaris per a poder adquirir els coneixements propis de la matèria.
Atenció personalitzada Les consultes es realitzaran presencialment als despatxos dels professors de l'assignatura a l'horari que us comuniquin. Limiteu l'´us dels missatges via moodle o e-mail a concertar cites.

Atenció personalitzada
Descripció
Atenent als horaris d'atenció publicats a l'espai Moodle de l'assignatura, caldrà demanar cita prèvia al professor de l'assignatura mitjançant un missatge de correu electrònic, o utilitzant un missatge de fòrum del propi espai Moodle.  Les consultes que es puguin dur a terme en modalitat presencial es realitzaran als despatxos dels professors de l'assignatura. Si, en funció de l'evolució de la situació sanitària al llarg del quadrimestre, calgués adaptar les consultes a modalitats no presencials, hom podria utilitzar (depenent de les circumstàncies concretes en cada moment):

(a) El Fòrum de Dubtes de l'espai Moodle de l'assignatura

(b) Sessions en línia que els professors generaríem específicament per a aquest propòsit (i en faríem pública la forma d'accedir-hi a través de l''espai Moodle de l'assignatura)

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A1.2
L'assistència a les sessions de laboratori és obligatòria. Si l'estudiant no pot assistir a una sessió de pràctiques per causa justificada, haurà de presentar la documentació justificativa pertinet.

Informe de pràctiques: Els resultats de l'experimentació són analitzats per l'alumne que haurà de reflectir les conclusions en un informe que s'avalua juntament amb la bona praxis de la llibreta de laboratori.

Si l'estudiant no lliura l'informe d'una determinada pràctica dins el termini establert, la nota d'aquest informe serà un 0.

Si l'estudiant, al llarg del quadrimestre, deixa de lliurar més d'un informe de pràctiques dins el termini establert, la seva nota mitjana d'Informes de Pràctiques passarà a ser automàticament un 0.

La Nota d'Informes de pràctiques de l'estudiant també passarà a ser 0 si en qualsevol moment es fa evident que l'estudiant ha lliurat un informe de pràctiques que no és original, és a dir, que ha copiat el treball d'altres estudiants.
10%
Proves pràctiques
A1.1
A3.2

Primer examen parcial, consistent en preguntes conceptuals curtes i problemes d'aplicació sobre els continguts vistos fins a aquell moment

37.5%
Proves pràctiques
A1.2
B1.1
L’avaluació es realitzarà mitjançant una prova escrita individual, tindrà una nota mínima de 4 punts per a poder fer mitja, en cas de no arribar al mínim queda suspesa la part del laboratori. 15%
Proves pràctiques
A1.1
A3.2
Segon examen parcial, consistent en preguntes conceptuals curtes i problemes en què s'apliquen els continguts vistos en la segona part de l'assignatura (desprès del primer examen parcial) 37.5%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

En primera convocatòria, cal tenir una nota mitjana dels dos exàmens parcials igual o superior a 4.0 sobre 10. Si no s'assoleix aquesta nota mínima, l'estudiant haurà d'anar a segona convocatòria.

Un altre requisit (condició necessària, però no suficient) per a aprovar l'assignatura és que l'estudiant assoleixi una nota mínima de 4.0 sobre 10 en els continguts de pràctiques. És a dir, la nota NPr = 2/5 NI + 3/5 NE, on NI és la Nota d'Informes de pràctiques i NE representa la nota de la Prova Escrita, en 1a. convocatòria, o la prova pràctica amb continguts de laboratori de la 2a. convcatòria, ha de ser de com a mínim NPr = 4.0 sobre 10.

A l'examen de segona convocatòria hi haurà continguts tant de classes de teoria com de laboratori. Pel que fa al laboratori, hi haurà una prova pràctica amb continguts de laboratori que tindrà un pes del 15% de la nota final. Es manté en segona convocatòria la nota dels Informes de Pràctiques de primera convocatòria, així com el seu pes en la nota final (10%). A la prova pràctica amb continguts de laboratori l'únic material que l'estudiant podrà consultar seran els guions de les pràctiques (còpia en paper).

En l'apartat de teoria, l'estudiant en segona convocatòria podrà escollir entre:

(i) tornar a examinar-se dels dos exàmens parcials (no mantenint cap nota de teoria de primera convocatòria)

(ii) tornar a examinar-se només del primer examen parcial (mantenint la nota de primera convocatòria del segon examen parcial)

(iii) tornar a examinar-se només del del segon examen parcial (mantenint la nota de primera convocatòria del primer examen parcial)

(iv) no examinar-se en segona convocatòria de cap dels dos exàmens (mantenint la nota de primera convocatòria dels dos exàmens parcials)

En totes les proves individuals (Proves pràctiques) de tipus presencial queda totalment prohibit l'ús d'aparells electrònics altres que una simple calculadora de butxaca. En cas de dubte, és responsabilitat de l'estudiant preguntar al professor si el seu model de calculadora entra o no dins de la categoria de "simple calculadora de butxaca".


Fonts d'informació

Bàsica

F.P. Beer, E.R. Johnston & E.R. Eisenberg, Mecánica Vectorial para Ingenieros: Estática, Ed. McGraw-Hill.

P.A. Tipler & G. Mosca, Física para la ciencia y la tecnología vol. 1 & 2, 5ª edició (2005). Barcelona: Ed. Reverté.

Complementària

M. Alonso i E.J. Finn, Física. Pearson Educación (1995). México: Addison Wesley Iberoamericana.

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
MATEMÀTIQUES I/20204005

 
Altres comentaris
Cal que els estudiants tinguin coneixements previs de càlcul vectorial (suma i resta de vectors; producte escalar i vectorial) i de trigonometria (sinus, cosinus, tangent i cotangent d'un angle; relacions entre les raons trigonomètriques d'un angle; resolució de sistemes d'equacions amb funcions trigonomètriques).
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent