DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) FITOTÈCNIA Codi 20214107
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
Adreça electrònica miriam.lampreave@urv.cat
mariafrancesca.fort@urv.cat
Professors/es
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
Web
Descripció general i informació rellevant Es la disciplina que, basant-se en coneixements científic tècnics de les diferents disciplines científiques, investiga els fonaments biològics, edàfics, climàtics, sanitaris i tècnics per optimitzar la producció de cultius; els aplica de forma harmònica per obtenir productes vegetals, útils a l'home, en les millors condicions econòmiques, ecològiques i de respecte al mitjà i cultura. El seu principal objectiu és conèixer els principals factors climàtics, edàfics i biològics, que controlen l'activitat de les plantes i la seva influència sobre elles per, d'aquesta forma, ser capaces d'utilitzar tècniques que modifiquin els factors i millorin la producció.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria
 A1.2 Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1.1 Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses de manera clara i efectiva en l'àmbit de l'enginyeria
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1.4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis d’identificació i caracterització d'espècies vegetals.
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de les bases de la producció vegetal, els sistemes de producció, de protecció i d'explotació.
Identifica i caracteritza les principals espècies vegetals d'interès humà.
Adquireix els coneixements bàsics de les matèries primeres i les seves característiques, de cadascuna de les indústries agroalimentàries d'origen vegetal.
Coneix els principals factors que determinen la producció vegetal.
Distingeix els sistemes agrícoles de producció i explotació.
 A1.2 Comprova a través de l'experimentació en el laboratori i/o a través de treball de camp els fonaments teòrics explicats a l'aula.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1.1 Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1.4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
1. SISTEMES AGRÍCOLES:
Agricultura, Agronomia i Fitotècnia
Sistemes agrícoles
Classificació i maneig dels sistemes agrícoles.
Alternatives i rotacions de cultiu

2. PRINCIPIS GENERALS. PROPAGACIÓ DE PLANTES:
Creixement i desenvolupament vegetal
Reproducció sexual
Multiplicació vegetativa
Micropropagació: Cultiu In Vitro

3. RELACIONS HIDRIQUES:
Maneig de l'aigua, planificació del maneig de l'aigua : Càlcul de necessitats de reg: agronòmic i hidràulic
Cultiu en condicions de dèficit hídric
Programació de reg

4. SUBMINISTRAMENT DE NUTRIENTS:
Principis de la nutrició mineral dels cultius
Fertilització nitrogenada
Fertilització fosfatada
Fertilització potàssica
Fertilització orgànica
Producció Integrada i Ecológica

5. MANEIG DEL CONREU:
Maquinaria pel conreu del sòl
Sistemes de manteniment i maneig del sòl
gricultura de conservació
Factors que determinen l'elecció del sistema de conreu


6. ALTRES TÈCNIQUES DE CULTIUS;
Cultius forçats i cultius en hivernacles
Control de males herbes
Recol•lecció i post-recolecció

7. IDENTIFICACIÓ I CARACTERITZACIÓ D'ESPÈCIES VEGETALS D'INTERES AGROALIMENTARI:
Matèries primeres en la indústria del cereal
Matèries primeres en la indústria hortícola i conservera de vegetals
Matèries primeres en la indústria fructícola

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1.1
39 36 75
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.1
17 15 32
Pràctiques a laboratoris
A1.1
A1.2
5 3 8
Pràctiques de camp/sortides
A1.1
A1.2
3 0 3
Treballs
B1.1
1 8 9
Treballs
B1.1
C1.4
1 5 6
Atenció personalitzada
1 1 2
 
Proves mixtes
A1.1
6 8 14
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Mitjançant classes magistrals s'explicaran els continguts que figuren al programa de l'assignatura. Durant les classes la descripció dels continguts s'alternaran amb proposta de casos, discussió dels mateixos, debats, resolució de problemes en grups, etc.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució a classe de problemes de càlcul de reg, fertilització orgànica i fertilització mineral
Pràctiques a laboratoris Pràctiques laboratori: viabilitat llavors cultius d'interès agrícola.
Pràctiques de camp/sortides Visita empresa viver comercial.
Treballs Treball tutorat: Elaboració en grup del treball de curs tutorat "Analisi i Valoració d'una finca agrícola"
Treballs Treball cultius interès agroalimentari
Atenció personalitzada Atenció personalitzada al alumne per qualsevol consulta o dubte

Atenció personalitzada
Descripció
Concertar visita prèviament: Miriam Lampreave: miriam.lampreave@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.1
Avaluació de la part pràctica a partir d'exercicis que consistiran en casos pràctics reals sobre problemes de fertilització i de reg.

30%
Pràctiques a laboratoris
A1.1
A1.2
Pràctiques a laboratori sobre germinació i creixement vegetal.
Es valorarà l'assistència, la participació i la correcta resposta a preguntes curtes sobre la sortida realitzada
5%
Pràctiques de camp/sortides
A1.1
A1.2
Sortida a una explotació/ o altre instal·lació similar o assistència a jornades tècniques. A fixar lloc i dia a principi de curs.
Es valorarà l'assistència, la participació i l'informe de la pràctica realitzada
5%
Treballs
B1.1
Elaboració en grup d'un treball tutorat, "Analisi i Valoració d'una finca agrícola", que integri els coneixements teòric-pràctics de l'assignatura junt amb la informació recollida en organismes públics i privats.
Es lliurarà complet a final de curs. Es demanaràn entregues parcials que es tornaràn revisades i corregides per l'autoevaluació i la retroalimentació del procés ensenyament - aprenentatge.
15%
Treballs
B1.1
C1.4
Treball en grup sobre cultius d'interès agroalimentari.
El treball s'exposarà a classe
10%
Proves mixtes
A1.1
Avaluació de la part teòrica mitjançant exercicis control teòrics, eliminatoris a partir d’una nota superior a 5.
Els exercicis control teòrics constaran de preguntes de tipus test, i/o de resposta lliure, i/o comentari d’articles científics.
35%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Criteris d'avaluació de la segona convocatòria: Per l'avaluació de 2ª convocatoria, l'alumne s'haurà d'examinar de totes aquelles parts en les que no haurà tret un 5 com a mínim al llarg del curs en avaluació continuada. En el cas dels treballs i practiques suspeses, l'alumne podrà tornar-los a presentar en 2ª convocatória fent les esmenes indicades pel professor.

Queda limitat l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i seran d'obligat compliment per part de l'estudiantat (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster).


Fonts d'informació

Bàsica

Tratado De Fitotecnia General. Urbano Terrón, P.,. Mundi Prensa. Madrid, 2002

Fitotecnia. Ingeniería de la producción vegetal. Urbano Terrón P. 2002. Ed. Mundi Prensa

Las bases de la producción vegetal.Associació D’enginyers Agrònoms De Catalunya

Fitotecnia General. 2ª Edición. Diehl, R. Y Mateo Box, J.M.,. Mundi Prensa. Madrid, 1988.

Fitoctència, Fonaments i tecnologies de la producció agrícola. Virgili, Josep Mª., Porta, P., Navarro, D., DOmingo, F., D. Bosch, Angela. Ângela D. Bosch i Serra (Ed.),

Complementària

Fitotécnia general : fertilización Pascual España, B., Valencia : Departamento de Producción Vegetal. Escuela Técnica Superior de Ingenieros Agrónomos. Universidad Politécnica de Valencia, DL. 1987

Tratado de fertilización, Mundi- Prensa Libros S.A.,

Manual de fertilizantes, Dominguez Vivancos, A, Madrid 1997

Fertilizantes, Editorial LINUSA, Madrid 1999

Anàlisi de sòls i foliars : interpretació i fertilització
Villalbí i Forcadell, Isabel, Barcelona : Fundació Caixa de Pensions, 1988

El Compostatge : procés, sistemes i aplicacions
Saña i Vilaseca, Josep, Barcelona : Diputació de Barcelona. Servei del Medi Ambient , DL 1987

Guía práctica de la fertilización racional de los cultivos en España
Madrid : Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino, Centro de Publicaciones, DL 2010

Manual de gestió dels purins i de la seva reutilització agrícola
Barcelona : eGeneralitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient, Junta de Residus i Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

La Materia orgánica en los agrosistemas : aproximación al conocimiento de la dinámica, la gestión y la reutilización de la materia orgánica en los agrosistemas
Labrador Moreno, Juana, Madrid : Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Centro de Publicaciones : Mundi-Prensa, cop. 2001

Código de buenas prácticas agrarias. Comunidad de Madrid, Consejería de economía y empleo, dirección general de agricultura y alimentación.

Abonos. Guía práctica de la fertilización. Gros,A., Domínguez A. Ed. Mundi Prensa

Las necesidades de agua de los cultivos .F.A.O.,. 1988

Técnicas de riego. Fuentes Yagüe, J. L.,. M.A.P.A. (I.R.I.D.A.). Madrid, 1992.

Agronomía del riego. Martín De Santaolalla Mañas, F. y De Juan Valero, J.A.,. MP. 1993.

Riegos localizados de alta frecuencia (RLAF) goteo, microaspersión, exudación. Pizarro Cabello, F.1990. Ed. Mundi Prensa

Riego por goteo. Teoría y práctica. Median J.A. 1988. Ed. Mundi Prensa

Riego Localizado. Rodrigo Lopez J., Etc., Ed. Mundi Prensa

Cultivos herbáceos extensivos. Guerrero, A. 1987. Ed. Mundi Prensa

Cultivos herbáceos. Vol I. Cereales. López Bellido, L. 1990. Ed. Mundi Prensa

Horticultura herbácea especial. Maroto J.V. 1991. Ed. Mundi Prensa

Cultivos hortícolas. Junta de Andalucia. Viceconsejeria

Què menjarem i qui ho produirà?. Producció agroalimentària Nord/Sud, Models d'agricultura. Jornada de treball, 6 d'octubre 2006, Palau de la Generaltiat de Catalunya.


Pronturario de agricultura, Cultivos Agrícolas. Ed. Mundi-Prensa, 2005.


La Agrobiodiversidad, Estrategias de conservación. 2do Seminario Internacional sobre la Agrobiodiversidad como estrategia par ael mantenimiento del territorio. Ed: Joan Simó Cruanyes, Marçal Plans Pujolràs, Francesc Casañas Artigas. 2011.


Medios de producción Agrícola. Ed. Mundi-Prensa, Foro Agrario. 2005.

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
QUÍMICA II/20214009
QUÍMICA I/20214008
FONAMENTS DE BIOQUÍMICA I BIOLOGIA/20214007
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA/20214011
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent