DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) BASES TECNOLÒGIQUES DE LA PRODUCCIÓ ANIMAL Codi 20214108
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
Adreça electrònica miriam.lampreave@urv.cat
mariafrancesca.fort@urv.cat
Professors/es
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
Web
Descripció general i informació rellevant Nocions bàsics dels principis de la producció animal. Optimització de les instal·lacions ramaderes respectant la normativa i respectuoses amb el medi ambient . Identificar els diferents factors de producció i matèries primeres per l'alimentació animal i la seva implicació en la producció animal intensiva i extensiva Conèixer el material genètic més adequat en funció dels diferents objectius productius possibles.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria
 A1.2 Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1.1 Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses de manera clara i efectiva en l'àmbit de l'enginyeria
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1.4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de les bases de la producció animal. Instal·lacions ramaderes.
Identifica els diferents factors de producció i matèries primeres per l'alimentació animal i la seva implicació en la producció animal intensiva i extensiva
Coneix la importància i característiques de les diferents espècies animals, agrupacions racials i aptituds productives d'aquestes per poder escollir el material genètic més adequat en funció dels diferents objectius productius possibles.
Coneix el pla de producció d'una explotació ramadera.
Avalua les necessitats ambientals dels animals i fa un pla d'implementació de les mateixes.
Identifica les principals malalties que poden afectar animals i interpreta i porta a la pràctica el programa d'higiene i sanitat de l'explotació.
Determina les necessitats en allotjaments i instal·lacions ramaderes.
Preveu i valora els efectes de la producció ramadera sobre els ecosistemes.
 A1.2 Comprova a través de l'experimentació en el laboratori i/o a través de treball de camp els fonaments teòrics explicats a l'aula.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1.1 Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1.4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
Conceptes de zootècnia i producció animal.

Sistemes de producció animal
Mecanització i automatització dels sistemes de producció animal
Tècnniques emprades per a la millora de l'eficiència reproductiva
Producció animal i medi ambient: l'impacte ambiental de la producció animal
Instal·lacions ramaderes
Tècniques de control sanitari dels animals
Allotjaments animals i control ambiental
Bases tecnològiques de la producció de carn en cunicultura, avícola, en bestiar boví, porcí i caprí

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1.1
25 20 45
Treballs
B1.1
C1.4
1 5 6
Pràctiques de camp/sortides
A1.2
B1.1
3 5 8
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A1.1
B1.1
5 10 15
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Mitjançant classes magistrals s'explicaran els continguts que figuren al programa de l'assignatura. Durant les classes la descripció dels continguts s'alternaran amb proposta de casos, discussió dels mateixos, debats, resolució de problemes en grups, etc.
Treballs Realització i presentació d'un treball en grup que es realitzarà amb recerca bibliogràfica científica, sobre temes proposats pel professor i que integrin els coneixements teòric-pràctics de l'assignatura.
Pràctiques de camp/sortides Visites de pràctiques a una instal·lació ramadera. Posteriorment s'haurà de realitzar untreball sobre visita a instal·lació on es descriuran els punts febles de la instal·lació, proposta de millores, etc
Atenció personalitzada Atenció personalitzada al alumne per qualsevol consulta o dubte

Atenció personalitzada
Descripció
Concertar visita prèviament: Miriam Lampreave: miriam.lampreave@urv.cat Montserrat Nadal: montserrat.nadal@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
B1.1
C1.4
Se supera amb nota superior a 5. Es valorarà:
El correcte desenvolupament del contingut
La coherència de les diferents parts
L’aportació original en l’anàlisi crític i propostes de millora
Els aspectes formals de la presentació La incorporació de bibliografia, fonts consultades, annexes
El lliurament en el temps requerit
Es valorarà la correcta expressió i la utilització adequada del llenguatge científic.
Avaluació de la participació activa de la resta d'alumnes en el debat plantejat després de l'exposició.
15%
Pràctiques de camp/sortides
A1.2
B1.1
Se supera amb nota superior a 5. Es valorarà:
El correcte desenvolupament del contingut
La coherència de les diferents parts
L’aportació original en l’anàlisi crític i propostes de millora
Els aspectes formals de la presentació La incorporació de bibliografia, fonts consultades, annexes
El lliurament en el temps requerit
Es valorarà la correcta expressió i la utilització adequada del llenguatge científic.
Avaluació de la participació activa de la resta d'alumnes en el debat plantejat després de l'exposició.
15%
Proves mixtes
A1.1
B1.1
Avaluació de la part teòrica mitjançant 2 exercicis control teòrics, no eliminatoris de matèria, a partir d’una nota superior a 5.
Els exercicis control teòrics constaran de preguntes de tipus test, i/o de resposta lliure, i/o comentari d’articles científics.
Es valorarà el coneixements de la matèria, la correcta expressió i la utilització adequada del llenguatge científic.
70%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Criteris d'avaluació de la segona convocatòria: segons l'Article 29.3 Qualificació per avaluació continuada de la Normativa de Docència la segona convocatòria no representarà el 100% de la qualificació, sinó que incorpora el 30% de la nota corresponents a les activitats realitzades en el procés d'avaluació continua, de treball i pràctiques camp/sortides.

Per tant, la 2ª convocatòria es resoldrà amb una prova de preguntes de tipus test, i/o de resposta lliure, i/o comentari d'articles científics i resolució de casos pràctics. El pes de l aprova serà del 70% de la nota total.


Fonts d'informació

Bàsica

Bibliografia principal.

 

 

BUXADÉ, C. Zootecnia: “Zootecnia obra completa 13 tomos”. Mundi Prensa

 

CUNNINGHAM JG. Fisiología Veterinaria. Elsevier, 2005

 

ALFONSO, L y ESTANY, J. Organización y esquemas de mejora animal. Universitat de Lleida, 1996

 

WARRISS, PD. Ciencia de la carne. Zaragoza, Ed. Acribia, 2003.

 

DALTON, D.C Introducción a la genética animal practica.  Acribia, Zaragoza.1982.

  Portada

 

CARLOS FERNANDO BARIOGLIO. Diccionario de producción animal. Ed. Brujas 2001

ILEANA MORA BRAUTIGAN, Nutrición animal, EUNED, 2007,

 

CARLOS-ISIDRO BUXADÉ CARBÓ, ALBERTO ENCINAS ESCOBAR, Ingeniería de diseño de los alojamientos y de las instalaciones ganaderas: (ingeniería proyectiva): bases referenciales / Euroganadería, 2010

 

CARLOS BUXADÉ CARBÓ.  La Gestión en la explotación ganadera / coordinador: Madrid [etc.] Mundi-Prensa, 2002-2003

Complementària

Recursos electrònics:

 

http://www.fundacionfedna.org/tablas-fedna-composicion-alimentos-valor-nutritivo  

 FEDNA. Fundación Española para el Desarrollo de la Nutrición Animal.

 

Congresos FEDNA "Avances en Nutrición y Alimentación Animal": http://www.fundacionfedna.org/publicaciones

 

Bibliografia

L'Amélioration génétique animale / Gerald Wiener et Roger Rouvier; traduit par Anya Cockle Wiener, Gerald Versailles : Quae ; Wageningen : Centre technique de coopération agricole et rurale ; Gembloux : Presses agronomiques de Gembloux, cop. 2009

 

 

POND K, PONDK. Introduction to Animal Science. John Wiley&Sons, 2000

 

 

ALEX BACH, SERGIO CALSAMIGLIA. Manual de Racionamiento para el Vacuno Lechero. Ed. Servet. Zaragoza 2002

 

Breeding for disease resistance in farm animals / edited by Stephen C. Bishop ... [et al.] Wallingford, UK ; Cambridge, MA : CABI, cop. 2010

 

LAWRENCE, T-L-J- Growth of farm animals. Wallingford, UK. Ed. Cabi, 2002

 

El pescado y los productos derivados de la pesca. Ruiter, A. Zaragoza, Ed. Acribia. 1995

 

Ingeniería de diseño de los alojamientos y de las instalaciones ganaderas : (ingeniería proyectiva) : bases referenciales / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Alberto Encinas Escobar, Euroganadería, 2010

 

El Verraco : claves de su optimización productiva / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Raúl Sánchez Sánchez ; con la colaboración de Miquel Collell Surinyach ... [et al.] ; prólogo Jan Michel van der Vaart, Euroganadería, 2008

 

Vacuno de leche de alta producción (V.L.A.P.) : sus alojamientos e instalaciones / Carlos-Isidro

Buxadé Carbó, Manuel Eduardo Torres Caballero Buxadé Carbó, Carlos

Madrid : Euroganadería, 2007

 

La Cerda reproductora : claves de su optimización productiva / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Enric Marco Granell, Dionisio López Montes ; con la participación de Miquel Collel, Alejandra López Sánchez ; prólogo Joan Baucells Pujol, Joan Collell Serra Buxadé Carbó, Carlos

Madrid : Euroganadería, 2007

 

El Ordeño en el ganado vacuno : aspectos claves / coordinador: Carlos Buxadé Carbó ; con la participación de 22 profesionales Madrid [etc.], Ediciones Mundi-Prensa, 2002

 

La Gestión en la explotación ganadera / coordinador: Carlos Buxadé Carbó Madrid [etc.] : Mundi-Prensa, 2002-2003

 

 

La Gallina ponedora : sistemas de explotación y técnicas de producción / Carlos Buxadé Carbó ; [colaboradores Ángel Ahumada...[et al.] Buxadé Carbó, Carlos

Madrid : Mundi-Prensa, 2000

 

Alojamientos e instalaciones / coordinador y director: Carlos Buxadé Carbó, con la participación de 12 autores Madrid [etc.] : Mundi-Prensa, 1997-1998

 

Producción del avestruz : aspectos claves / coordinador y director: Carlos Buxadé Carbó Madrid [etc.] : Mundi-Prensa

 

DE BLAS, C, GONZALEZ, G, ARGAMENTERIA A, Nutrición y alimentación de ganado. MundiPrensa, 1987

 

 J.JARRIGE. Alimentación de bovinos, ovinos y caprinos. INRA. Ed. Mundi-Prensa. Madrid 1990

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent