DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) BASES TECNOLÒGIQUES DE LA PRODUCCIÓ ANIMAL Codi 20214108
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer Jul., Set.
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
Adreça electrònica miriam.lampreave@urv.cat
mariafrancesca.fort@urv.cat
Professors/es
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria.
 A1.2 Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria.
 A4.7 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar les bases de la producció animal i instal·lacions ramaderes.
 A4.8 Capacitat per conèixer, comprendre i aplicar la biotecnologia en l'enginyeria agrícola i ramadera.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1.1 Comunicar informació de manera clara i precisa a audiències diverses.
 B1.5 Usar eficientment les TIC per gestionar la informació i el coneixement.
 B4.4 Conèixer les matèries bàsiques i tecnològiques que el capaciten per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories, i el doten de versatilitat per adaptar-se a noves situacions.
 B5.3 Resoldre problemes de manera crítica, creativa i innovadora dins del seu àmbit professional.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Coneix, comprèn i utilitza els principis de les bases de la producció animal. Instal·lacions ramaderes.
 A1.2 Comprova a través de l'experimentació i treball en grup al laboratori els fonaments teòrics explicats a l'aula.
 A4.7 Identifica els diferents factors de producció i matèries primeres per a l'alimentació animal i la seva implicació en la producció animal intensiva i extensiva.
Coneix la importància i característiques de les diferents espècies animals, agrupacions racials i aptituds productives d'aquestes per poder escollir el material genètic més adequat en funció dels diferents objectius productius possibles.
Coneix el pla de producció d'una explotació ramadera.
Avalua les necessitats ambientals dels animals i fa un pla d'implementació de les mateixes.
Identifica les principals malalties que poden afectar animals i interpreta i porta a la pràctica el programa d'higiene i sanitat de l'explotació.
Determina les necessitats en allotjaments i instal·lacions ramaderes.
Preveu i valora els efectes de la producció ramadera sobre els ecosistemes.
 A4.8 Coneix els principis de la biotecnologia aplicada a la producció ramadera.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1.1 Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant.
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués.
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Les seves presentacions estan degudament preparades, utilitzant estratègies per presentar i dur a terme les seves presentacions orals (ajuts audiovisuals, mirada, veu, gest, control de temps,...).
Usa un llenguatge apropiat a la situació.
 B1.5 Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors.
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com a eina de treball.
Utilitza programari per a comunicació: editors de textos, fulls de càlcul i presentacions digitals.
Utilitza programari per a comunicació virtual: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu etc.
Localitza i accedeix a la informació de manera ericaç i eficient.
 B4.4 Transfereix l’aprenentatge de casos i exercicis de l’aula a situacions reals d’altres àmbits.
Fa aportacions significatives o certes innovacions.
 B5.3 Recull la informació significativa que necessita per resoldre els problemes en base a criteris objectius.
Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema.
Presenta diferents opcions alternatives de solució davant un mateix problema i avalua els possibles riscos i avantatges de cadascuna d'elles.
Elabora una estratègia per a resoldre el problema.
Mostra un criteri correcte per a prende decisions de manera encertada basant-se en dades i informació objectiva disponible.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Producció animal. Zootècnia
2. La reproducció animal
3. L’alimentació animal
4. Creixement i desenvolupament animal
5. Sanitat animal
6. Sistemes de producció animal
7. Benestar animal
8. Qualitat de la carn
9. Fraus agroalimentaris
10. Generalitats instal·lacions ramaderes
11. Legalització d’explotacions ramaderes
12. Explotacions ramaderes segons la normativa actual
13. Ramaderia ecològica
14. Bioseguretat a les granges
15. Directrius i maneig del transport del bestiar
16. Nous models de producció saludable i sostenible de la industria càrnica
17. Sacrifici i producció industrial de la carn

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1.1
A1.2
23 19 42
Pràctiques de camp/sortides
B4.4
5 5 10
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A1.1
A4.8
B4.4
5 10 15
Proves pràctiques
A1.1
A1.2
A4.7
A4.8
B1.1
B1.5
B4.4
B5.3
1 5 6
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Mitjançant classes magistrals s'explicaran els continguts que figuren al programa de l'assignatura.
Pràctiques de camp/sortides Visita a una instal·lació ramadera
Atenció personalitzada Atenció personalitzada al alumne per qualsevol consulta o dubte

Atenció personalitzada
Descripció
Concertar visita prèviament: Miriam Lampreave: miriam.lampreave@urv.cat Francesca Fort: mariafrancesca.fort@urv.net

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques de camp/sortides
B4.4

Questions plantejades pel professor després de la/les vista/es tècniques realitzades conjuntament.
10%
Proves mixtes
A1.1
A4.8
B4.4
Avaluació de la part teòrica mitjançant 2 exercicis control teòrics. Podran ser escrits i orals 75%
Proves pràctiques
A1.1
A1.2
A4.7
A4.8
B1.1
B1.5
B4.4
B5.3
Encàrrec de disseny d’una planta de procés (API) o activitat substitutòria
15%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria


Criteris d'avaluació de la segona convocatòria: Per l'avaluació de 2ª convocatòria, l'alumne s'haurà d'examinar de totes aquelles parts en les que no haurà tret un 4.5 com a mínim al llarg del curs en avaluació continuada. No obstant, el professor pot decidir canviar aquest criteri si considera que el treball de l'alumne en la globalitat del curs així ho mereix. En el cas dels treballs i presentacions suspeses, l'alumne podrà tornar-los a presentar en 2ª convocatòria fent les esmenes indicades pel professor.

Els estudiants que no realitzen l'avantprojecte integrat hauran de presentar una activitat substitutòria (independentment de que hagin realitzat l'API en cursos anteriors). L'activitat es lliurarà a final de curs, en la mateixa data de lliurament de l'API.

Queda limitat l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i seran d'obligat compliment per part de l'estudiant (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster).

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora


Fonts d'informació

Bàsica
BUXADÉ, C., Zootecnia. Obra completa 13 tomos, Ed Mundi Prensa Madrid,ultima edició disponible
ENGELHARDT, W. i BREVES, G,Fisiologia veterinaria, Ed. Acribia. Zaragoza,

DALTON, DC. i ESCOBAR, JE.,Introducción a la genética animal practica., Ed. Acríbia. Zaragoza

Carlos-Isidro Buxadé Carbó,,Ingeniería de diseño de los alojamientos y de las instalaciones ganaderas :(ingeniería proyectiva) : bases referenciales , Euroganadería

Berta Maria Carballo, Berta Carballo, G.Lopez de Torre, Antonio Madrid VIcentes, Tecnologia de la carne yde los productos cárnicos, Ediciones Mundi-Prensa,

Ana Casp, Rafael López.,Tecnología de mataderos , Ediciones Mundi-Prensa, última edició disponible
Complementària

Bibliografia Complementaria

Bases de la producción Animal.Nº61  CARAVACA, P.F i col Ed. Universidad de Sevilla, Universidad de Córdova y Universidad de Huelva. Serie: Manuales Universi

L'Amélioration génétique animale / Gerald Wiener et Roger Rouvier; traduit par Anya Cockle Wiener, Gerald Versailles : Quae ; Wageningen : Centre technique de coopération agricole et rurale ; Gembloux : Presses agronomiques de Gembloux, cop. 2009

POND K, PONDK. Introduction to Animal Science. John Wiley&Sons, 2000

Breeding for disease resistance in farm animals / edited by Stephen C. Bishop ... [et al.] Wallingford, UK ; Cambridge, MA : CABI, cop. 2010

LAWRENCE, T-L-J- Growth of farm animals. Wallingford, UK. Ed. Cabi, 2002

 

 Strauch, D.- Limpieza y desinfección de alojamientos e industrias animales / D. Strauch y R. Böhm.

Zaragoza. Editorial Acribia - ISBN: 9788420010236. 416 págs. 2004. Rústica.

Tarté, Rodrigo (Ed.).- Ingredients in Meat Products: Properties, Functionality and Applications

Nueva york, USA. Springer verlag - ISBN 9780387713267.419 págs. 2009. Encuadernado.

UF 0354: Elaboración de curados y salazones cárnicos. INAI 0108. Maria Elena Cabrera López. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

MF0295_2: Almacenaje y expedición de carne y productos cárnicos. INAI 0109. Javier Florencio Aragonés Mendoza. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

MF0297_2: Elaboración de preparados cárnicos frescos. Carmen Maria de Oña Baquero, Diego Serrano Pérez, María Angeles Orts Laza. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0355: Elaboración de conservas y cocinados cárnicos. Angel Muñoz de la Poza . 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0352: Acondicionamiento de la carne para su comercialización. Esperanza Dorado Martín. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0353: Acondicionamiento de la carne para su uso industrial. Javier Florencio Aragonés Mendoza. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0065: Preelaboración y conservación de carnes, aves y caza. Manuel Guerrero, Marta Pino, María Nieves. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

El pescado y los productos derivados de la pesca. Ruiter, A. Zaragoza, Ed. Acribia. 1995

El Verraco: claves de su optimización productiva / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Raúl Sánchez Sánchez ; con la colaboración de Miquel Collell Surinyach ... [et al.] ; prólogo Jan Michel van der Vaart, Euroganadería, 2008

Vacuno de leche de alta producción (V.L.A.P.) : sus alojamientos e instalaciones / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Manuel Eduardo Torres Caballero Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Euroganadería, 2007

La Cerda reproductora: claves de su optimización productiva / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Enric Marco Granell, Dionisio López Montes ; con la participación de Miquel Collel, Alejandra López Sánchez ; prólogo Joan Baucells Pujol, Joan Collell Serra Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Euroganadería, 2007

 

El Ordeño en el ganado vacuno: aspectos claves / coordinador: Carlos Buxadé Carbó ; con la participación de 22 profesionales Madrid [etc.], Ediciones Mundi-Prensa, 2002

La Gestión en la explotación ganadera / coordinador: Carlos Buxadé Carbó Madrid [etc.] : Mundi-Prensa, 2002-2003

La Gallina ponedora: sistemas de explotación y técnicas de producción / Carlos Buxadé Carbó ; [colaboradores Ángel Ahumada...[et al.] Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Mundi-Prensa, 2000

DE BLAS, C, GONZALEZ, G, ARGAMENTERIA A, Nutrición y alimentación de ganado. MundiPrensa, 1987

J.JARRIGE. Alimentación de bovinos, ovinos y caprinos. INRA. Ed. Mundi-Prensa. Madrid 1990

GARDE, JJ. i GALLEGO, L. (1996). Nuevas Técnicas de Reproducción Asistida Aplicadas a la Producción Animal. Ed.Univ de Castilla La Mancha.

WIENER, G. i ROUVIER, R. (2009). L'Amélioration génétique animale. Ed. Quae.

GUTIERREZ, JP. (2010). Valoración Genética Animal. Ed. Complutense S.A.. Madrid

MCDONALD, P. (2006). Nutrición Animal. Ed. Acríbia (6ª ED.). Zaragoza

MORA, I. (2007). Nutrición animal. Ed. Euned. San José (Costa Rica)

GALENO, R. (2000). Manual de sanidad animal para profesores y técnicos rurales. Ed. Agroamérica. San José (Costa Rica)

Juan Carlos Abad Moreno Reproducción e incubación en avicultura

Pierre Jean-Prost Apicultura : conocimiento de la abeja : manejo de la colmena

J.C. Fontanillas Pérez El Caracol y la helicicultura

Recursos electrònics:

http://www.fundacionfedna.org/tablas-fedna-composicion-alimentos-valor-nutritivo

FEDNA. Fundación Española para el Desarrollo de la Nutrición Animal.Congresos FEDNA "Avances en Nutrición y Alimentación Animal":

http://www.fundacionfedna.org/publicaciones

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
RESISTÈNCIA DE MATERIALS I CÀLCULS D'ESTRUCTURES/20234104

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
FONAMENTS DE BIOQUÍMICA I BIOLOGIA/20234007
QUÍMICA I/20234008
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent