DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) BASES TECNOLÒGIQUES DE LA PRODUCCIÓ ANIMAL Codi 20214108
Ensenyament
Grau en Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant <p>“<strong> DOCÈNCIA DEL CURS 21-22 ADAPTABLE A LA COVID</strong>”</p><p>Tot i haver-se allargat el període excepcional per al sistema universitari català fins a la finalització del curs acadèmic 2021-22,&nbsp;<strong>la docència serà tan presencial com sigui possible</strong>&nbsp;d’acord amb el que estableixin les autoritats sanitàries.&nbsp;<em>(Si la titulació ho considera necessari, es pot descriure i delimitar a grans trets com es durà a terme la docència.)</em></p><p>Podeu trobar-ne informació més detallada a la guia docent de cada assignatura.&nbsp;&nbsp;</p><p>En el cas que l’evolució de la situació sanitària requereixi reduir la presencialitat o permeti incrementar-la, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura."&nbsp;&nbsp;. </p>
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
BLOC 1. (Francesca Fort)
LLIÇÓ 1 PRODUCCIÓ ANIMAL O ZOOTÈCNIA



LLIÇÓ 2 LA REPRODUCCIÓ




LLIÇÓ 3 L’ALIMENTACIÓ


LLIÇÓ 4 CREIXEMENT I DESENVOLUPAMENT ANIMAL



LLIÇÓ 5 SANITAT ANIMAL
1.1. DEFINICIÓ
1.2. HISTÒRIA DE LA PRODUCCIÓN ANIMAL O ZOOTÈCNIA
1.3. DISCIPLINES RELACIONADES
1.4. BASES DE LA PRODUCCIÓ ANIMAL

2.1. CARACTERÍSTIQUES REPRODUCTIVES
2.2. ESTRATÈGIES REPRODUCTIVES
2.3. MILLORA GENÈTICA

3.1. L’APARELL DIGESTIU
3.2. CLASSIFICACIÓ DELS ALIMENTS
3.3. LA MILLOR DIETA

4.1. CREIXEMENT COMPENSATORI
4.2. FACTORS QUE AFECTEN AL CREIXEMENT

5.1. FACTORS CAUSANTS DE MALALTIES
5.2. PREVENCIÓ I TRACTAMENT
BLOC 2 (Miriam Lampreave)


TEMA 1. Sistemes de producció animal
TEMA 2. Benestar animal
TEMA 3. Qualitat de la carn
TEMA 4. Fraus agroalimentaris.

TEMA 5. Generalitats instal·lacions ramaderes
TEMA 5.1. Generalitats instal·lacions ramaderes: condicions ambientals
TEMA 5.2. Orientació d'edificis
TEMA 5.3. Generalitats instal·lacions ramaderes: materials de contrucció

TEMA 6. Bioseguretat a les granges

TEMA 7. Directrius i maneig del transport del bestiar

TEMA 8.1. Sacrifici i producció industrial de la carn
TEMA 8.2. Nous models de producció saludable i sostenible de la industria càrnica

TEMA 9.1. Legalització d’explotacions ramaderes
TEMA 9.2. Explotacions ramaderes segons la normativa actual

TEMA 10.1. Ramaderia ecològica
TEMA 10.2.. Normes tècniques i interpretatives PAE ramaderia






Atenció personalitzada
Descripció

L'atenció personalitzada es realitzarà en format presencial o online segons l'evolució de la pandemia COVID i la disponiblitat de la professora.


Concertar visita prèviament: Miriam Lampreave: miriam.lampreave@urv.cat 

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

El sistema d'avaluació serà fer un Examen final que comptarà el 100% de la nota. L'estudiant té dret a dues convocatòries, la data i lloc dels exàmens corresponents a cadascuna d'elles, serà convenientment informat en la web del centre.


Fonts d'informació
Bàsica BUXADÉ, C., Zootecnia. Obra completa 13 tomos, Ed Mundi Prensa Madrid, ultima edició disponible
ENGELHARDT, W. i BREVES, G, Fisiologia veterinaria, Ed. Acribia. Zaragoza, última edició disponible
DALTON, DC. i ESCOBAR, JE., Introducción a la genética animal practica., Ed. Acríbia. Zaragoza, última edició disponible
Carlos-Isidro Buxadé Carbó,, Ingeniería de diseño de los alojamientos y de las instalaciones ganaderas : (ingeniería proyectiva) : bases referenciales , Euroganadería,, última edición disponible
Berta María Carballo, Berta Carballo, G.Lopez de Torre, Antonio Madrid VIcentes, Tecnologia de la carne y de los productos cárnicos, Ediciones Mundi-Prensa, ultima edició disponible
Ana Casp, Rafael López., Tecnología de mataderos , Ediciones Mundi-Prensa, última edició disponible

 

Complementària

Bibliografia Complementaria

Bases de la producción Animal.Nº61  CARAVACA, P.F i col Ed. Universidad de Sevilla, Universidad de Córdova y Universidad de Huelva. Serie: Manuales Universi

L'Amélioration génétique animale / Gerald Wiener et Roger Rouvier; traduit par Anya Cockle Wiener, Gerald Versailles : Quae ; Wageningen : Centre technique de coopération agricole et rurale ; Gembloux : Presses agronomiques de Gembloux, cop. 2009

POND K, PONDK. Introduction to Animal Science. John Wiley&Sons, 2000

Breeding for disease resistance in farm animals / edited by Stephen C. Bishop ... [et al.] Wallingford, UK ; Cambridge, MA : CABI, cop. 2010

LAWRENCE, T-L-J- Growth of farm animals. Wallingford, UK. Ed. Cabi, 2002

 

 Strauch, D.- Limpieza y desinfección de alojamientos e industrias animales / D. Strauch y R. Böhm.

Zaragoza. Editorial Acribia - ISBN: 9788420010236. 416 págs. 2004. Rústica.

Tarté, Rodrigo (Ed.).- Ingredients in Meat Products: Properties, Functionality and Applications

Nueva york, USA. Springer verlag - ISBN 9780387713267.419 págs. 2009. Encuadernado.

UF 0354: Elaboración de curados y salazones cárnicos. INAI 0108. Maria Elena Cabrera López. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

MF0295_2: Almacenaje y expedición de carne y productos cárnicos. INAI 0109. Javier Florencio Aragonés Mendoza. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

MF0297_2: Elaboración de preparados cárnicos frescos. Carmen Maria de Oña Baquero, Diego Serrano Pérez, María Angeles Orts Laza. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0355: Elaboración de conservas y cocinados cárnicos. Angel Muñoz de la Poza . 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0352: Acondicionamiento de la carne para su comercialización. Esperanza Dorado Martín. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0353: Acondicionamiento de la carne para su uso industrial. Javier Florencio Aragonés Mendoza. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0065: Preelaboración y conservación de carnes, aves y caza. Manuel Guerrero, Marta Pino, María Nieves. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

El pescado y los productos derivados de la pesca. Ruiter, A. Zaragoza, Ed. Acribia. 1995

El Verraco: claves de su optimización productiva / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Raúl Sánchez Sánchez ; con la colaboración de Miquel Collell Surinyach ... [et al.] ; prólogo Jan Michel van der Vaart, Euroganadería, 2008

Vacuno de leche de alta producción (V.L.A.P.) : sus alojamientos e instalaciones / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Manuel Eduardo Torres Caballero Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Euroganadería, 2007

La Cerda reproductora: claves de su optimización productiva / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Enric Marco Granell, Dionisio López Montes ; con la participación de Miquel Collel, Alejandra López Sánchez ; prólogo Joan Baucells Pujol, Joan Collell Serra Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Euroganadería, 2007

 

El Ordeño en el ganado vacuno: aspectos claves / coordinador: Carlos Buxadé Carbó ; con la participación de 22 profesionales Madrid [etc.], Ediciones Mundi-Prensa, 2002

La Gestión en la explotación ganadera / coordinador: Carlos Buxadé Carbó Madrid [etc.] : Mundi-Prensa, 2002-2003

La Gallina ponedora: sistemas de explotación y técnicas de producción / Carlos Buxadé Carbó ; [colaboradores Ángel Ahumada...[et al.] Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Mundi-Prensa, 2000

DE BLAS, C, GONZALEZ, G, ARGAMENTERIA A, Nutrición y alimentación de ganado. MundiPrensa, 1987

J.JARRIGE. Alimentación de bovinos, ovinos y caprinos. INRA. Ed. Mundi-Prensa. Madrid 1990

GARDE, JJ. i GALLEGO, L. (1996). Nuevas Técnicas de Reproducción Asistida Aplicadas a la Producción Animal. Ed.Univ de Castilla La Mancha.

WIENER, G. i ROUVIER, R. (2009). L'Amélioration génétique animale. Ed. Quae.

GUTIERREZ, JP. (2010). Valoración Genética Animal. Ed. Complutense S.A.. Madrid

MCDONALD, P. (2006). Nutrición Animal. Ed. Acríbia (6ª ED.). Zaragoza

MORA, I. (2007). Nutrición animal. Ed. Euned. San José (Costa Rica)

GALENO, R. (2000). Manual de sanidad animal para profesores y técnicos rurales. Ed. Agroamérica. San José (Costa Rica)

Juan Carlos Abad Moreno Reproducción e incubación en avicultura

Pierre Jean-Prost Apicultura : conocimiento de la abeja : manejo de la colmena

J.C. Fontanillas Pérez El Caracol y la helicicultura

Recursos electrònics:

http://www.fundacionfedna.org/tablas-fedna-composicion-alimentos-valor-nutritivo

FEDNA. Fundación Española para el Desarrollo de la Nutrición Animal.Congresos FEDNA "Avances en Nutrición y Alimentación Animal":

http://www.fundacionfedna.org/publicaciones

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent