DADES IDENTIFICATIVES 2018_19
Assignatura (*) PROTECCIÓ DE CULTIUS Codi 20214109
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
GIRALT ESTEVE, MIREIA
Adreça electrònica mireia.giralt@urv.cat
Professors/es
GIRALT ESTEVE, MIREIA
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer els principals tipus d'organismes que causen les plagues i malalties dels cultius. Comprendre el concepte de mala herba. Analitzar i valorar els diferents mètodes de protecció dels cultius i els productes fitosanitaris emprats.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria
 A1.2 Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1.1 Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses de manera clara i efectiva en l'àmbit de l'enginyeria
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1.4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de les bases de la producció vegetal, els sistemes de producció, de protecció i d'explotació.
Reconeix els principals agents nocius dels conreus.
Adquireix les bases conceptuals i metodològiques de la protecció dels cultius.
Analitza les diferents mesures de control.
Coneix la biologia i el control de les principals malalties, plagues i males herbes.
 A1.2 Comprova a través de l'experimentació en el laboratori i/o a través de treball de camp els fonaments teòrics explicats a l'aula.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1.1 Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1.4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
1. PROTECCIÓ DE CULTIUS. ASPECTES GENERALS 1. Introducció: danys biòtics i abiòtics; plaga i malaltia; mala herba; paràsit i patògen. 2. Grans Grups d'organismes que causen plagues i malalties.
2. LA PROTECCIÓ DELS CULTIUS CONTRA ELS ORGANISMES NOCIUS 1. Les diferents estratègies de control en la protecció de cultius: la protecció convencional, integrada i ecològica. 2. Mesures i mètodes de protecció fitosanitària dels cultius.
3. ELS PRODUCTES FITOSANITARIS. 1. Els productes fitosanitaris: conceptes generals. 2. Mètodes d'aplicació de fitosanitaris, normativa i legislació.
4. LES PLAGUES DELS CULTIUS 1. Principals mol·luscs i vertebrats que causen pèrdues als cultius. 2. Principals insectes que afecten els cultius. 3. Els àcars paràsits i els fitoseïds.
5. LES MALALTIES DELS CULTIUS 1. Els fongs. Principals oomicots i fongs veritables que ocasionen danys als cultius. 2. Els nematodes que causen malalties. 2. Els bacteris i fitoplasmes fitopatògens. 3. Els virus.
6. LES MALES HERBES DELS CULTIUS 1. Les males herbes associades als cultius. Principals caracteristiques de la flora adventícia. 2. Classificació de les males herbes. L'alel·lopatia. 3. El control de les males herbes.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
0.5 0 0.5
Sessió Magistral
A1.1
B1.1
20 30 50
Pràctiques de camp/sortides
A1.1
A1.2
5 0 5
Treballs
A1.1
A1.2
B1.1
C1.4
8 3 11
Avantprojecte
A1.1
A1.2
B1.1
C1.4
1 5 6
Atenció personalitzada
0.5 0 0.5
 
Proves mixtes
A1.1
C1.4
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Mitjançant classes magistrals s'explicarà la teoria dels continguts de l'assignatura
Pràctiques de camp/sortides Realització de visites a empreses del sector o assistència a esdeveniments científics o divulgatius o sortides al camp'
Treballs Activitats diverses al llarg del curs.
Avantprojecte API-3: Es tracta de realitzar projectes que permetin la cooperació de diverses assignatures i que enfrontin els estudiants, treballant en equip, a problemes oberts que els facin entrenar, entre altres, les seves capacitats d’aprenentatge en cooperació, de lideratge, d’organització, de comunicació i d’enfortiment de les relacions personals.
Atenció personalitzada Atenció a l'alumne per tal de resoldre dubtes relacionats amb qualsevol aspecte de l'assignatura.

Atenció personalitzada
Descripció
Atenció als alumnes fora de les hores de classe, mitjançant entrevista personal presencial (despatx nº 120, departament de bioquímica i biotecnologia) o via correu electrònic (mireia.giralt@urv.cat), prèvia cita per correu electrònic o telèfon (977558797).

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
A1.1
A1.2
B1.1
C1.4
Activitats diverses relacionades amb els continguts de l'assignatura al llarg del curs. 30%
Avantprojecte
A1.1
A1.2
B1.1
C1.4
API-3: Es tracta de realitzar projectes que permetin la cooperació de diverses assignatures i que enfrontin els estudiants, treballant en equip, a problemes oberts que els facin entrenar, entre altres, les seves capacitats d’aprenentatge en cooperació, de lideratge, d’organització, de comunicació i d’enfortiment de les relacions personals. 15%
Proves mixtes
A1.1
C1.4
Dues proves al llarg del quadrimestre que combinen preguntes de desenvolupament, preguntes objectives de preguntes curtes i/o proves objectives tipus test per avaluar els continguts teòrics de l'assignatura. 50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'assistència a les pràctiques de camp/sortides i la realització de les diferents activitats són obligatòries. En cas que l'alumne no assisteixi a les pràctiques de camp/sortides/jornades tècniques i/o no realitzi les activitats no podrà aprovar l'assignatura ni en 1ª ni en 2ª convocatòria.

Per tal de superar l'assignatura en primera convocatòria, l'alumne haurà d'assolir una nota superior a 4,5 en cadascuna de les proves avaluables. Si no és així, l'alumne anirà a segona convocatòria, on haurà de recuperar la part suspesa. La prova per superar aquesta segona convocatòria serà també una prova tipus mixta i la nota mínima per aprovar-la serà de 5.


Fonts d'informació

Bàsica Diversos, Curs de nivell qualificat de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris, 1ª edició, DAAiAR. Gencat., 2009
Agrios, G.N., Plant Pathology, 5ª edició, Elsevier Academic Press 2005
-, http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/agricultura/, -, -

Complementària , http://www.mapama.gob.es/es/agricultura/temas/default.aspx, ,
F. Domínguez García-Tejero , Plagas y enfermedades de las plantas cultivadas, 9ª edició , Mundi-Prensa, 2004
J.A. Jacas & A. Urbaneja, CONTROL BIOLÓGICO DE PLAGAS AGRÍCOLAS, 1ª edició, Phytoma-España, 2008
J.M. Carrero & S. Plana, Plagas del Campo, 13ª edició, Mundi-Prensa, 2008
A. Taberner Palou, Guia pel control de les males herbes, 1ª edició, DAARiA, Gencat., 2006

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
FONAMENTS DE BIOQUÍMICA I BIOLOGIA/20214007
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA/20214011
FITOTÈCNIA/20214107

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
QUALITAT EN PROCESSOS AGROALIMENTARIS/20214125

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
PROCESSAMENT D'ALIMENTS PER FRED I CALOR/20214115
FONAMENTS DE BIOQUÍMICA I BIOLOGIA/20214007
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA/20214011
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent