DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) COMERCIALITZACIÓ I VALORACIÓ DE LES INDÚSTRIES AGROALIMENTÀRIES Codi 20214113
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Quart 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
ADSERIAS SANS, JUAN
Adreça electrònica joan.adserias@urv.cat
Professors/es
ADSERIAS SANS, JUAN
Web
Descripció general i informació rellevant <p>En aquesta assignatura els continguts es proporcionaran via Moodle (transparències, vídeos i manuals resum). Les classes de teoria i les classes de problemes seran presencials.</p><p>El sistema d’avaluació en aquest període excepcional és el que s’explica a l’apartat “Avaluació. Altres comentaris i segona convocatòria” sota el títol ADAPTACIÓ DE L’AVALUACIÓ PEL CURS 2020-21</p><p><strong>DESCRIPCIÓ GENERAL:</strong> L’objectiu central de l’assignatura és proporcionar a l’alumne formació econòmica dins el camp agrari, per tal de poder desenvolupar amb competència les tasques que en el futur li puguin sorgir en el sector agroalimentari. També es vol, des d’un punt de vista pràctic, aportar formació en el camp de la Valoració, per tal de dotar a l’alumne de coneixements que el permetin fer front a situacions en les que ha d’estar familiaritzat dins el seu àmbit professional i/o que fins i tot el permetin optar a sortides professionals dins l’àmbit de la valoració (tant en l’exercici lliure, com en l’administració pública o l’empresa privada). </p>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria.
 A1.3 Valorar l'impacte econòmic, social i mediambiental de les solucions tècniques.
 A1.6 Tenir la capacitat d'aplicar les tècniques de màrqueting i comercialització de productes alimentaris i plantes conreades.
 A2.4 Realitzar, redactar i signar mesuraments, segregacions, parcel·lacions, valoracions, taxacions, en l'àmbit de la professió d'enginyer tècnic agrícola.
 A4.10 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de la valoració d'empreses agràries i la comercialització.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B4.1 Aprendre maneres eficaces per assimilar coneixements i comportaments.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Aplica coneixements d'Economia.
 A1.3 Estima de forma bàsica la viabilitat econòmica dels projectes.
 A1.6 Coneix, comprèn i utilitza els principis de valoració d'empreses agràries i comercialització.
 A2.4 Identifica els conceptes bàsics que intervenen en la valoració agrària.
Diferència entre valoracions de finques rústiques, instal·lacions agràries i empreses agràries.
Valora finques rústiques, instal·lacions i empreses agroalimentàries utilitzant els mètodes habituals de valoració.
Aplica mètodes estadístics en la valoració d'empreses agroalimentàries.
 A4.10 Descriu les funcions i serveis de la comercialització.
Diferencia entre els diferents tipus de contractes i redactar un contracte.
Analitza una cadena comercial i els agents que hi intervenen.
Interpreta les normes de qualitat dels productes agraris i els relaciona amb les denominacions específiques d'origen
Descriu els tipus de mercats agraris i el seu funcionament.
Elabora un pla de màrqueting per a un producte agroalimentari.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B4.1 Desenvolupa estrategies pròpies per resoldre problemes i trobar solucions.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1.- COMERCIALITZACIÓ EN IAA 1.1.- Oferta, demanda, preu i elasticitats.
1.2.- Introducció a la comercialització de productes agraris.
1.3.- Agents de comercialització.
1.4.- Contractació i comercialització de productes agraris.
1.5.- Mercats agraris.
1.6.- La regulació del mercat de productes agraris en la UE.
1.7.- El Pla de Marketing.
2.- VALORACIÓ EN IAA 2.1- Introducció a la valoració agrària
2.2.- Mètodes de valoració.
2.3.- Valoració d'empreses agràries.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
B4.1
15 23 38
Sessió Magistral
A1.1
12 15 27
Atenció personalitzada
A1.3
1 0 1
 
Proves pràctiques
A1.1
A1.3
A1.6
A2.4
A4.10
B4.1
1 1.5 2.5
Proves objectives de preguntes curtes
A1.1
1 1.5 2.5
Proves objectives de preguntes curtes
A1.1
A1.3
A1.6
A2.4
A4.10
B4.1
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Exposició dels continguts de l'assignatura
Sessió Magistral Expossició dels continguts de l'assignatura.
Atenció personalitzada Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants. Aquesta atenció pot fer-se presencialment, a través del fòrum de dubtes de l’assignatura i/o webconferència.

Atenció personalitzada
Descripció

L'atenció personalitzada es farà concertant cita prèvia amb Joan Adserias (joan.adserias@urv.cat) i es durà a terme per videoconferència.


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Proves pràctiques
A1.1
A1.3
A1.6
A2.4
A4.10
B4.1
Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura.
Opcionalment i en casos concrets i degudament justifiocats, aquesta metodologia es pot derivar en treballs a corregir a l'aula o similar.
50%
Proves objectives de preguntes curtes
A1.1
Proves que inclouen activitats, problemes o casos a resoldre. L'estudiant ha de donar resposta a l'activitat plantejada, plasmant de manera pràctica, els coneixements teòrics i pràctics de l'assignatura 25%
Proves objectives de preguntes curtes
A1.1
A1.3
A1.6
A2.4
A4.10
B4.1
Proves que inclouen preguntes directes sobre un aspecte concret. L'estudiant ha de respondre de manera directa mitjançant els coneixements que té sobre la matèria. La resposta que dóna l'estudiant és breu 25%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

ADAPTACIÓ DE L'AVALUACIÓ PER AL CURS 2020-21

No es preveuen canvis significatius en el sistema d'avaluació de l'assignatura

En segona convocatòria l'assignatura s'avaluarà: 55% prova escrita de tots els continguts (recordar que la prova escrita inclou un 5% relacionat amb proves pràctiques i objectives realitzades durant el curs), 45% restant corresponent a les proves pràctiques i les proves objectives de preguntes curtes realitzades durant el curs.


Fonts d'informació

Bàsica

Bibliografia bàsica:

CALDENTEY, P.; i  DE HARO, T (2004). “Comercialización de productos agrarios” (5ª Edición). Editorial Agrícola Española y Mundi-Prensa S.A. Madrid.

 

CABALLER, V. (2008). “Valoración agraria: teoría y práctica.” (5ª Edición). Ed. Mundi-Prensa. S.A. Barcelona.

 

Bibliografia complementària:

GUADALAJARA, N. (2010) “Valoración agraria. Casos prácticos”. (2ª Edición). Mundi-Prensa. S.A. Barcelona

 

 

Documentació complementària que s’anirà incloent al Moodle.

 

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent