Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1.1 |
Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria |
| A1.2 |
Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1.1 |
Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses de manera clara i efectiva en l'àmbit de l'enginyeria |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C1.4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1.1 |
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de la gestió de la qualitat i de la seguretat alimentària. Anàlisi d'aliments. Traçabilitat.
Coneix la composició química dels aliments
Coneix les possibles interaccions entre els components químics dels aliments
Coneix els mètodes usuals i oficials d'anàlisis d'aliments i els seus fonaments
Interpreta un protocol d'anàlisi
És crític davant els resultats obtinguts en l'anàlisi química d'un aliment
| | A1.2 |
És competent en el laboratori d'anàlisi química
Redacta informes analítics
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1.1 |
Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C1.4 |
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
Introducció |
Sistemàtica de l’anàlisi físico-química.
Procés Analític. Mètodes d'anàlisi químic: oficials (C.E.E. i A.O.A.C.) i usuals
|
Aigua |
Estructura i Propietats. Activitat de l’aigua i estabilitat dels aliments. Densitat, Extracte Sec. Reaccions d'interés alimentari. Mètodes d’anàlisi |
Glúcids |
Tipus i Estructura. Propietats funcionals en els aliments. Enllaç glicosídic. Sucres, Sucres reductors, polisacàrids i fibra. Reaccions d'interés alimentari. Mètodes d’anàlisi
|
Proteïnes |
Tipus i estructura. Propietats en els aliments. Enllaç peptídic. Interaccions i estabilitat. Desnaturalització. Propietats funcionals. Reaccions d' interés alimentari. Mètodes d'anàlisi.
|
Lípids |
Tipus i estructura. Propietats en els aliments. Enllaços lipídics. Estabilitat. Àcids grassos, triglicèrids i lípids complexes. reaccions d'interés alimentari. Índexs de qualitat. Màtodes d'anàlisi.
|
Matèria Mineral |
Distribució i classificació: majoritaris, minoritaris, traces. Propietats als aliments. Interaccions i estabilitat. Mètodes d'anàlisi. |
Additius |
Aditius alimentaris: conservants, edulcorants, colorants, altres. Control analítico i mètodes d'anàlisi.
|
Anàlisi Sensorial |
Introducció a l'anàlisi sensorial dels aliments. Conceptes generals i fonaments teòrics. Sentit de la vista. Sentit de l'olfacte. Sentit del gust. Tipus de proves usades per dur a terme l'anàlisi sensorial. |
Aplicacions específiques |
Sistemàtica analítica aplicada a l'anàlisi de grups d'aliments: càrnics, làctics, cereals, ... |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Sessió Magistral |
|
45 |
25 |
70 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
30 |
15 |
45 |
Pràctiques a laboratoris |
|
35 |
10 |
45 |
Fòrums de discussió |
|
5 |
10 |
15 |
Pràctiques a través de TIC |
|
0.1 |
20 |
20.1 |
Treballs |
|
0.1 |
20 |
20.1 |
Atenció personalitzada |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
Proves mixtes |
|
5 |
0 |
5 |
Proves pràctiques |
|
5 |
0 |
5 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica de continguts |
Resolució de problemes, exercicis |
Resolució de problemes tot simulant problemes reals. |
Pràctiques a laboratoris |
Desenvolupar al laboratori diferents analítiques químiques necessàries pel correcte control de l’elaboració del vi. Per això caldrà buscar el protocol adequat la bibliografia, raonar la metodologia emprada i dur a terme l'anàlisi amb una mostra real. Les pràctiques impliquen portar al dia la llibreta del laboratori i entregar un informe final al finalitzar aquestes amb els resultats obtinguts i discussió dels mateixos |
Fòrums de discussió |
Discussió a classe o a través de forums on-line de procediments analítics alguns dels quals es podran desenvolupar en el laboratori |
Pràctiques a través de TIC |
Elaboració de diferents tasques (cerques bibliogràfiques, discussió d'algun treball, ressolució d'algun problema concret) tot utilitzant les eines TIC. |
Treballs |
Treballs curts relacionats amb el temari |
Atenció personalitzada |
Prèvia cita concertada amb el professor |
Descripció |
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors. Es recomana concertar cita prèvia per tal de verificar la disponibilitat del professor. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis |
|
S'avaluarà la preparació dels problemes prèvia a la ressolució a classe així com la participació i la capacitat crítica davant els resultats obtinguts |
15% |
Pràctiques a laboratoris |
|
S'avaluarà la preparació d'aquestes així com l'execució al laboratori (idoneitat del material emprat, preguntes i implicació, sentit crític, temps emprat) i la llibreta de laboratori. l final de les pràctiques caldrà presentar un informe de pràctiques que també serà avaluat |
15% |
Fòrums de discussió |
|
S'avaluarà la participació així com el nivell i importància dels comentaris |
5% |
Pràctiques a través de TIC |
|
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultada, idoneitat i presentació dels treballs |
10% |
Treballs |
|
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultades, idoneitat i presentació dels treballs |
15% |
Proves mixtes |
|
Avaluació de continguts teòrics |
25% |
Proves pràctiques |
|
Encàrrec de predisseny d’una planta de procés |
15% |
Altres |
|
En alguns casos concrets, existeix la possibilitat de realitzar un examen pràctic |
A considerar en cada cas |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Les pràctiques de laboratori són obligatòries La segona convocatòria consistirà en un examen escrit on hi haurà una part relacionada amb la part de teoria i una altra relacionada amb la part de pràctiques. Cada part comptarà un 50% de la nota i cal assolir una puntuació mínima de 4 per tal de fer mitjana amb l'altre part. En qualsevol cas, per tal d'aprovar l'assignatura cal que la mitjana d'ambdues parts sigui igual o superior a 5. |
Bàsica |
Pomeranz , Food analysis theory and practice , Chapman & Hall cop. , New York
Badui Dergal, Salvador , Química de los alimentos , 3d ed., México, D.F. [etc.] : Prentice Hall : Addison Wesl
|
|
Complementària |
|
-Llibre
Food the chemistry of its components
Coultate
3rd ed.
London Royal Society of Chemistry
-Llibre
Food analysis ; edited by S. Suzanne Nielsen
Nielsen, S. Suzanne
3rd ed.
New York [etc.] : Kluwer Academic/Plenum Publisher
-Llibre (manual laboratori)
Food analysis laboratory manual
Nielsen, S. Suzanne
New York [etc.] : Kluwer Academic/Plenum Publisher
-Llibre
Official methods of analysis of AOAC International
Conté: Vol. 1 Agricultural chemical, contaminants, drugs ; Vol. 2 Food composition, additives, natur
Editors diferents a cada volum
-Llibre
Análisis de alimentos : métodos oficiales y recomendados por el Centro de Investigación y Control de la Calidad
Madrid : Ministerio de Sanidad y Consumo. Servicio
-Handbook
Handbook of food analy sis Volume 1. Physical characterization and nutrient analysis; Volume 2. Residues and other food component analysis; Volume 3. Methods and instruments in applied food analysis
Leo M.L. Nolle
New York [etc.] : Marcel Dekker, cop. 2004
-Llibre
Food Chemistry
H. D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle
3rd. revised ed
Berlin [etc.] : Springer, 2004 |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|