DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) QUALITAT EN PROCESSOS AGROALIMENTARIS Codi 20214125
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
9 Obligatòria Tercer AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Enginyeria Mecànica
Enginyeria Química
Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura s'estableixen les guies de treball que s'han de seguir per implementar un sistema de qualitat en una indústria alimentària, des de la definició dels paràmetres analítics del producte, fins a la seva certificació, incloent els aspectes de seguretat i preservació del medi ambient que ha de tenir presents qualsevol indústria del sector alimentari.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
BLOC 1 ASPECTES RELACIONATS AMB LA QUALITAT DEL PRODUCTE TEMA 1: LA QUALITAT DEL PRODUCTE
- Definicions relacionades amb la qualitat de producte:

o Identificació de producte: CAE, legislació alimentària
o Criteris de qualitat segons la legislació
o Especificacions de matèries primeres, de productes entremitjos,
productes acabats, plans de qualitat de producte

TEMA 2: LABORATORIS D’ASSAIG I CALIBRACIÓ
- La capacitat tècnica del laboratori agroalimentari que ha de realitzar els exàmens organolèptics (panels de tast), exàmens microbiològics de matèries primeres, paràmetres fisicoquímics de producte acabat
- El control de qualitat dels resultats del laboratori
- Els equips de mesura i assaig
- Els procediments d’assaig, registre de dades primàries i els informes d’assaig

TEMA 3: LA QUALITAT DEL PRODUCTE. PROTECCIÓ DE LA GENUINITAT I QUALITAT DELS PRODUCTES AGROALIMENTARIS
- Denominacions de qualitat, marques de qualitat
BLOC 2 LA GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ TEMA 4: LA TRAÇABILITAT
- Implementació de la traçabilitat a l’empresa
- Traçabilitat endavant, endarrera i de procés
- Requisits de dades d’un procés productiu d’obtenció de producte

TEMA 5: SISTEMES DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA: APPCC
- La implantació d’un sistema APPCC en la indústria alimentària
- Identificació dels pre-requisits propis d’aquest tipus d’indústria
- Identificació dels riscos propis d’aquest tipus d’indústria
- Mesures preventives
- PCCs
- Pla APPCC
BLOC 3 SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
TEMA 6: GESTIÓ DE LA QUALITAT: NORMES UNE-EN-ISO 9000
- ISO 9001:2015 . Requisits del sistema de gestió de qualitat a la indústria problema
o Manual de qualitat
o Mapa de processos i interaccions dels mateixos
o Identificació del fluxogrames de cada procés de l’empresa
o Procediments i altres documents
o Registres de qualitat propis
o Eines per la mesura, anàlisis i millora: els indicadors: L’AUDITORIA INTERNA

TEMA 7: COMBINACIO DELS SISTEMES APPCC I ELS SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
- Semblances i diferències
- Utilització del sistema de gestió de la qualitat per gestionar l'APPCC

TEMA 8: PROTOCOLS ESPECIFICS DE QUALITAT PEL SECTOR AGROALIMENTARI
- Identificació dels requisits propis de cada un dels següents estandars: BRC, IFS, ISO 22000

TEMA 9: LA GESTIÓ AMBIENTAL
- La 14001 en la indústria tipus: identificació dels procediments i processos a documentar
- El reglament EMAS
- La integració dels sistemes de qualitat, medi ambient i seguretat alimentària

Atenció personalitzada
Descripció
S'utilitzen vies de comunicació presencials (com tutories) i no presencials (correu electrònic institucional, fòrums de Moodle, videotrucades via Teams). Per tal d'assegurar la disponibilitat dels professors, en les tutories presencials i les videotrucades és obligatori concertar cita prèvia per mail/Moodle.



Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació de la part pràctica de l'assignatura (API) implica la realització d'un treball en equip que s'especificarà a principi de curs.
L'avaluació de la part de teoria de l'assignatura es farà mitjançant un examen final escrit que comptarà el 100% de la nota d'aquesta part.

L'estudiant té dret a dues convocatòries. La data i el lloc dels exàmens corresponents a cadascuna d'elles s'informarà en la web del centre.


Fonts d'informació
Bàsica , Gestión de la calidad en la industria agroalimentaria, , MAPA
MJ Frutos Fernández, Aseguramiento de la calidad en la industria agroalimentaria, , Univ. Miguel Hernández
Juan José Francisco Polledo, Gestión de la seguridad alimentaria análisis de su aplicación efectiva, , Mundiprensa
R. Compañó, Garantía de calidad en los laboratorios analíticos, , Síntesis
, HACCP manual del auditor de calidad, , Acribia
, htpp://www.agrodigital.com, ,
, http://ec.europa.eu/agriculture/index_es.htm, ,
, http://www.fao.org, ,
, http://www.codexalimentarius.net/web/index_, ,
, http://www.mapa.es/es/alimentacion/pags/alimentos_calidad/calidad.htm, ,
, http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp, ,
, FOOD RESOURCE. ANALISIS SENSORIAL (http://food.oregonstate.edu/faq/sensory/card.html, ,
Ángel Belzunegui, Gestió de la qualitat: teoria i pràctica, , URV

Complementària , LEGISLACION ALIMENTARIA (http://www.ainia.es/bases/gema/normasGenerales.nsf), ,
, Http://www.gencat.es/mediamb/, ,
MJ Frutos Fernández , Control estadístico de la calidad en la industria agroalimentaria , Univ. Miguel Hernández , Elche

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent