Tema |
Subtema |
BLOC 1 ASPECTES RELACIONATS AMB LA QUALITAT DEL PRODUCTE |
TEMA 1: LA QUALITAT DEL PRODUCTE
- Definicions relacionades amb la qualitat de producte:
o Identificació de producte: CAE, legislació alimentària
o Criteris de qualitat segons la legislació
o Especificacions de matèries primeres, de productes entremitjos,
productes acabats, plans de qualitat de producte
TEMA 2: LABORATORIS D’ASSAIG I CALIBRACIÓ
- La capacitat tècnica del laboratori agroalimentari que ha de realitzar els exàmens organolèptics (panels de tast), exàmens microbiològics de matèries primeres, paràmetres fisicoquímics de producte acabat
- El control de qualitat dels resultats del laboratori
- Els equips de mesura i assaig
- Els procediments d’assaig, registre de dades primàries i els informes d’assaig
TEMA 3: LA QUALITAT DEL PRODUCTE. PROTECCIÓ DE LA GENUINITAT I QUALITAT DELS PRODUCTES AGROALIMENTARIS
- Denominacions de qualitat, marques de qualitat |
BLOC 2 LA GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ |
TEMA 4: LA TRAÇABILITAT
- Implementació de la traçabilitat a l’empresa
- Traçabilitat endavant, endarrera i de procés
- Requisits de dades d’un procés productiu d’obtenció de producte
TEMA 5: SISTEMES DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA: APPCC
- La implantació d’un sistema APPCC en la indústria alimentària
- Identificació dels pre-requisits propis d’aquest tipus d’indústria
- Identificació dels riscos propis d’aquest tipus d’indústria
- Mesures preventives
- PCCs
- Pla APPCC |
BLOC 3 SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
|
TEMA 6: GESTIÓ DE LA QUALITAT: NORMES UNE-EN-ISO 9000
- ISO 9001:2015 . Requisits del sistema de gestió de qualitat a la indústria problema
o Manual de qualitat
o Mapa de processos i interaccions dels mateixos
o Identificació del fluxogrames de cada procés de l’empresa
o Procediments i altres documents
o Registres de qualitat propis
o Eines per la mesura, anàlisis i millora: els indicadors: L’AUDITORIA INTERNA
TEMA 7: COMBINACIO DELS SISTEMES APPCC I ELS SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
- Semblances i diferències
- Utilització del sistema de gestió de la qualitat per gestionar l'APPCC
TEMA 8: PROTOCOLS ESPECIFICS DE QUALITAT PEL SECTOR AGROALIMENTARI
- Identificació dels requisits propis de cada un dels següents estandars: BRC, IFS, ISO 22000
TEMA 9: LA GESTIÓ AMBIENTAL
- La 14001 en la indústria tipus: identificació dels procediments i processos a documentar
- El reglament EMAS
- La integració dels sistemes de qualitat, medi ambient i seguretat alimentària |
Descripció |
S'utilitzen vies de comunicació presencials (com tutories) i no presencials (correu electrònic institucional, fòrums de Moodle, videotrucades via Teams). Per tal d'assegurar la disponibilitat dels professors, en les tutories presencials i les videotrucades és obligatori concertar cita prèvia per mail/Moodle.
|
Bàsica |
, Gestión de la calidad en la industria agroalimentaria, , MAPA
MJ Frutos Fernández, Aseguramiento de la calidad en la industria agroalimentaria, , Univ. Miguel Hernández
Juan José Francisco Polledo, Gestión de la seguridad alimentaria análisis de su aplicación efectiva, , Mundiprensa
R. Compañó, Garantía de calidad en los laboratorios analíticos, , Síntesis
, HACCP manual del auditor de calidad, , Acribia
, htpp://www.agrodigital.com, ,
, http://ec.europa.eu/agriculture/index_es.htm, ,
, http://www.fao.org, ,
, http://www.codexalimentarius.net/web/index_, ,
, http://www.mapa.es/es/alimentacion/pags/alimentos_calidad/calidad.htm, ,
, http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp, ,
, FOOD RESOURCE. ANALISIS SENSORIAL (http://food.oregonstate.edu/faq/sensory/card.html, ,
Ángel Belzunegui, Gestió de la qualitat: teoria i pràctica, , URV
|
|
Complementària |
, LEGISLACION ALIMENTARIA (http://www.ainia.es/bases/gema/normasGenerales.nsf), ,
, Http://www.gencat.es/mediamb/, ,
MJ Frutos Fernández , Control estadístico de la calidad en la industria agroalimentaria , Univ. Miguel Hernández , Elche
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|