Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1.1 |
Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria |
| A1.2 |
Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria |
| A2.1 |
Manejar especificacions, reglaments i normes d'obligat compliment |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1.1 |
Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses de manera clara i efectiva en l'àmbit de l'enginyeria |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C1.4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1.1 |
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis d'Enginyeria i tecnologia dels aliments: Enginyeria i operacions bàsiques d'aliments; Tecnologia d'aliments; Processos en les indústries agroalimentàries.
Diferencia les principals tecnologies de conservació i tractament d'aliments.
Dissenya i modela tractaments tèrmics de conservació d'aliments.
Càlcul del temps de congelació i refrigeració d'aliments.
Coneix i aplica les últimes i més innovadores tecnologies de processament d'aliments.
Produeix a nivell de laboratori productes alimentaris i conèix d'una manera pràctica les operacions bàsiques que intervendran en el procés d'elaboració de diferents productes.
| | A1.2 |
Comprova a través de l'experimentació i treball en grup en el laboratori els fonaments teòrics explicats a l'aula.
| | A2.1 |
Aplica especificacions, reglaments i normes relacionades amb l'enginyeria de processos alimentaris
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1.1 |
Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C1.4 |
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
TEMA 1: Bases de la conservació dels aliments
|
1.1. Objectius
1.2. Classificació
1.3. Descripció de les principals tecnologíes de conservació d'aliments
1.4 Vida útil dels aliments (Cinètica de deteriorament) |
TEMA 2: Mètodes industrials de conservació d’aliments
|
2.1 Factors que influeixen en el desenvolupament microbià.¡
2.1 Procediments utilitzats en la conservació d’aliments
2.3 Mètodes industrials de conservación |
TEMA 3: Tractaments tèrmics de conservació d’aliments
|
3.1 Cinètica de reacció (innactivació microbiana)
3.2 Tractaments de conservació per calor: escaldat, esterilització i pasteurització
3.3 Tractaments de conservació per fred: refrigeració i congelación
|
TEMA 4: Tractaments de conservació per eliminació d’aigua.
|
4.1 Deshidratació amb aire calent
4.2 Liofilització
|
TEMA 5: Tractaments no tèrmics de conservació d’aliments
|
5.1 Altes pressions
5.2 Polsos elèctrics
5.3 Escalfament Òhmic
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
10 |
10 |
20 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
3 |
3 |
6 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
10 |
25 |
Atenció personalitzada |
|
3 |
0 |
3 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
8 |
10 |
Proves pràctiques |
|
2 |
8 |
10 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura, explicació de la metodologia que s'utilitzarà, comunicació dels criteris d'avaluació, formació de grups de treball |
Sessió Magistral |
Exposició del contingut de cada tema |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Resolució de problemes relacionats amb la temàtica de l'assignatura per part de l'alumne amb supervisió de la professora |
Pràctiques a laboratoris |
Realització de pràctiques al laboratori en las que s'apliquen els coneixements adquirits. |
Atenció personalitzada |
Horari de tutories:
Dra. Sílvia de Lamo Castellví, despatx 318 ETSEQ, dimarts de 12-14h
e-mail: silvia.delamo@urv.cat
Enviar un e-mail per confirmar la cita
|
Descripció |
Horari de tutories: Dra. Sílvia de Lamo Castellví, despatx 318 ETSEQ, dimarts de 12-14h e-mail: silvia.delamo@urv.cat Enviar un e-mail per confirmar la cita |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
Resolució de problemes en grups a l'aula (2)
(nota mínima 4 per fer mitjana) |
10% |
Proves mixtes |
|
Examen dels continguts del curs
(nota mínima 4 per fer mitjana)
|
40% |
Proves pràctiques |
|
Elaboració d'un treball col•lectiu en grup de les quatre pràctiques realitzades |
50% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Per la segona convocatòria: Examen dels continguts del curs 50% Prova pràctica 50%. És obligatori realitzar aquest treball en grup durant el curs. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. ${1}iLa realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució ${1}i |
Bàsica |
|
A. Casp i J.
Abril, Procesos de Conservación de
Alimentos, A. Madrid Vicente, Ediciones Mundi-Prensa, Madrid,
1999. G.V.
Barbosa-Canovas, Conservación no térmica de alimentos, Acribia.
Zaragoza, 1999. H. Q. Zhang,
G. V. Barbosa-Cánovas, V.M. Balasubramaniam, Nonthermal processing
technologies for food, Pullman, Wash., USA. Washington State University,
2011. |
Complementària |
|
M. S. Rahman, Manual
de Conservación de los Alimentos, Ed. Acrbibia S.A., Zaragoza, 2002.
F. A..R. Oliveira i J. C.
Oliveira, Processing Foods, CRC Press, Boca Raton, 1999. |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|