Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1.5 |
Aplicar els principis de l'enginyeria en el context de les ciències de la vida per definir condicions i estratègies que permetin dissenyar i optimitzar processos de producció de sistemes biològics. |
| A5.1 |
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de l'enginyeria i tecnologia de bioprocessos aplicats als aliments, que inclou l'enginyeria i tecnologia dels aliments, l'enginyeria i lesoperacions bàsiques d'aliments, així com la tecnologia d'aliments. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B4.1 |
Aprendre maneres eficaces per assimilar coneixements i comportaments. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1.5 |
Coneix i dissenya de forma preliminar les operacions de separació més comunes basades en la transferència de matèria com ara destil·lació, absorció, desorció i extracció.
Coneix i dissenya de forma preliminar les operacions de separació més comunes basades en el flux de fluids, com ara centrifugació i filtració.
| | A5.1 |
Coneix les equacions de velocitat que regeixen els fenòmens de transport per a posteriorment estudiar la seva aplicació pràctica a operacions unitàries de separació.
Integra els coneixements de fonaments d'enginyeria de processos en el disseny de processos de separació en bioprocessos.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B4.1 |
Desenvolupa estrategies pròpies per resoldre problemes i trobar solucions.
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
1 Introducció als fenòmens de transport. Equacions de velocitat, transport molecular en estat estacionari.
|
|
2 Operacions de separació basades en la transferència de matèria. Extracció líquid-líquid, extracció sòlid-líquid, destil·lació i rectificació de mescles binàries, adsorció, intercanvi iònic, cromatografia.
|
|
3 Processos de separació i purificació: centrifugació, filtració i filtració per membranes.
|
|
4 Separació i purificació de material intracel·lular. |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
30 |
45 |
75 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
29 |
30 |
59 |
Presentacions / exposicions |
|
4 |
4 |
8 |
Atenció personalitzada |
|
3 |
0 |
3 |
|
Proves mixtes |
|
4 |
0 |
4 |
Proves pràctiques |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura |
Sessió Magistral |
Mitjançant classes magistrals s'explicaran els continguts de l'assignatura. |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Resolució de problemes o casos pràctics. L’alumne ha de donar resposta a l’activitat plantejada, plasmant de manera pràctica, els coneixements teòrics i pràctics de l’assignatura |
Presentacions / exposicions |
tPresentacions d'exemples de cassos reals en la indústria alimentària en relació dels continguts donats a les sessions magistrals. |
Atenció personalitzada |
Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes. |
Descripció |
Atenció al despatx 312 del DEQ. Telefon 977559641. Correu electrònic: joan.salvado@urv.cat. L'horari s'informarà a través de la pàgina de l'assignatura en l'entorn virtual de formació de la URV quan comenci el curs.
|
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
Exercicis desenvolupats parcialment a l'aula i acabats com a feina perticular de l'alumne fora de 'aula |
10% |
Presentacions / exposicions |
|
Presentació de casos pràctics d'operacions de separació que es realitzen a la indústria alimentària. |
5% |
Proves mixtes |
|
Proves individuals d'avaluació on s'hauran de realitzar exercicis amb càlcul, tests de múltiple elecció i descripció de Processos
Caldrà obtenir una mitjana del 40% en la qualificació de les proves.
Es relitzaràn dues proves individuals |
70% |
Proves pràctiques |
|
Encàrrec de disseny d’una planta de procés (API) o activitat substitutòria |
15% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Per la segona convocatòria es realitzarà una prova individual i es mantindran les qualificacions dels exercicis lliurats, de la presentació i de l'API.Caldrà obtenir un mínim de 50% en la prova individual de la 2a convocatòria Pel que fa als alumnes de GTBA en l'assignatura de Disseny de Processos de separació, l'avaluació serà la següent: • DOS exàmens parcials 2x37.5% (75%) • Exercicis a classe/casa lliurables 10% • Disseny d'una biorefineria 15% |
Bàsica |
Zeki Berk, Food Process Engineering and Technology, 3a, 2018
A. Ibarz & G.V. Barbosa-Cánovas, Unit Operations in Food Engineering,, , 2003
|
|
Complementària |
Syed S. H. Rizvi., Separation, extraction and concentration processes in the food, beverage and nutraceutical industries, , 2010
J. G. Brennan, Food Processing Handbook, 2a, 2012
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
FISICOQUÍMICA/20234004 | FONAMENTS D'ENGINYERIA DE PROCESSOS/20234116 | ENGINYERIA TÈRMICA/20234119 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|