Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1.3 |
Valorar l'impacte econòmic, social i mediambiental de les solucions tècniques. |
| A1.4 |
Aplicar els principis i mètodes de la qualitat, traçabilitat i certificació. |
| A2.1 |
Utilitzar especificacions, reglaments i normes de compliment obligat. |
| A2.2 |
Capacitat per prendre decisions mitjançant l'ús dels recursos disponibles per al treball en grups multidisciplinaris. |
| A2.5 |
Estar capacitat per a la preparació prèvia, concepció, redacció i signatura de projectes i estudis en l'àmbit de la professió d'enginyer tècnic agrícola que tinguin per objecte les accions esmentades en l'Ordre CIN/323/2009. |
| A5.4 |
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de gestió de la qualitat i traçabilitat. |
| A5.6 |
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de la seguretat alimentària i la microbiologia aplicada als bioprocessos alimentaris. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1.1 |
Comunicar informació de manera clara i precisa a audiències diverses. |
| B1.2 |
Adaptar-se a condicions canviants. |
| B1.3 |
Desenvolupar el treball de forma efectiva i resistir l'adversitat. |
| B1.4 |
Utilitzar informació en llengua estrangera (preferentment anglès) de manera eficaç. |
| B1.5 |
Usar eficientment les TIC per gestionar la informació i el coneixement. |
| B2.1 |
Organitzar i planificar en l'àmbit de l'empresa i en altres institucions i organitzacions pròpies del seu àmbit professional. |
| B2.2 |
Dirigir projectes tècnics o professionals propis del seu àmbit professional. |
| B2.3 |
Influir i guiar els altres per millorar el rendiment. |
| B2.4 |
Fomentar un entorn adequat per al desenvolupament dels individus. |
| B2.5 |
Proporcionar pautes per a la definició i consecució d'objectius. |
| B2.7 |
Relacionar-se amb clients interns o externs per identificar-ne les necessitats. |
| B3.1 |
Funcionar bé en equips multidisciplinaris, multilingües i multiculturals. |
| B3.2 |
Contribuir efectivament a la consecució dels objectius de l'equip a través de la cooperació, la participació i el compromís en la visió i la meta que es comparteixen. |
| B3.3 |
Treballar en equip de forma col·laborativa, amb responsabilitat compartida i iniciativa. |
| B3.4 |
Resoldre els conflictes de manera constructiva. |
| B4.1 |
Aprendre maneres eficaces per assimilar coneixements i comportaments. |
| B4.2 |
Definir i desenvolupar el projecte acadèmic i professional que l'estudiant es planteja a la universitat. |
| B4.3 |
Aprendre de forma autònoma i amb iniciativa. |
| B4.4 |
Conèixer les matèries bàsiques i tecnològiques que el capaciten per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories, i el doten de versatilitat per adaptar-se a noves situacions. |
| B5.1 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat, iniciativa i amb pensament innovador. |
| B5.2 |
Assumir posicions emprenedores. |
| B5.3 |
Resoldre problemes de manera crítica, creativa i innovadora dins del seu àmbit professional. |
| B6.1 |
Presentar un comportament ètic amb els membres de la comunitat universitària i la societat en general. |
| B6.2 |
Aplicar els principis de responsabilitat social com a ciutadà i com a professional. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1.3 |
Coneix les implicacions ètiques i legislatives bàsiques de la utilització de l'enginyeria de biosistemes.
| | A1.4 |
Coneix, comprèn i utilitza els principis de la gestió de la qualitat, la seguretat alimentària i la traçabilitat.
| | A2.1 |
Coneix la normativa i la reglamentació vigent relacionada amb el control i l'avaluació de la qualitat dels productes agroalimentaris.
| | A2.2 |
Desenvolupa un problema obert de forma cooperativa en l'àmbit de l'enginyeria de bioprocessos.
| | A2.5 |
Desenvolupa projectes en l'àmbit de l'enginyeria de bioprocessos.
| | A5.4 |
Controla eficaçment la qualitat dels resultats que es generen en un laboratori d'àmbit agroalimentari.
Valora la necesidad de implantar un sistema de calidad en las empresas agroalimentarias.
Gestiona el sistema de qualitat d'una indústria agroalimentària.
Adopta un sistema de treball basat en els sistemes de gestió de la qualitat.
Controla la traçabilitat dels productes agroalimentaris.
| | A5.6 |
Integra la seguretat alimentària com un element més de l'activitat de l'empresa.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1.1 |
Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant.
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués.
Les seves presentacions estan degudament preparades, utilitzant estratègies per presentar i dur a terme les seves presentacions orals (ajuts audiovisuals, mirada, veu, gest, control de temps,...).
Usa un llenguatge apropiat a la situació.
| | B1.2 |
Respon de manera efectiva als canvis soferts durant el curs, tant pel canvi de les assignatures entre quadrimestres com davant de les incedències dins del propi equip, com durant les pràctiques externes.
| | B1.3 |
Desenvolupa estratègies per tal d'obtenir els resultats en el temps adequat i amb l'abast precís.
Es capaç de superar les dificultats sorgides del treball, tant individual com en grup.
| | B1.4 |
Segueix assignatures amb continguts en anglès.
| | B1.5 |
Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors.
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com a eina de treball.
Utilitza programari per a comunicació: editors de textos, fulls de càlcul i presentacions digitals.
Utilitza programari per a comunicació virtual: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu etc.
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient.
| | B2.1 |
Defineix les tasques que permetran assolir els objectius del projecte.
Planifica els mecanismes de seguiment de la implementació.
Identifica possibles riscos inherents al projecte.
| | B2.2 |
Estableix objectius clars pel projecte.
Preveu i assigna temps necessaris per completar les accions previstes.
Planifica una avaluació dels resultats dels projectes.
Porta a terme un seguiment de la implementació del projecte.
| | B2.3 |
Col·labora activament en la planificació del treball en equip, en la distribució dels rols dels membres i en la seva orientació a un rendiment elevat.
Fomenta que tots els membres es comprometin amb la gestió i funcionament de l'equip.
Identifica i explica comportaments de lideratge altament efectius.
Determina la composició d'equips basant-se en les capacitats individuals.
Ajuda a escollir els millors mètodes per a la presa de decisions.
| | B2.4 |
Distribueix les responsabilitats i les tasques en funció de les potencialitats de cada membre de l’equip, adaptant les accions i els responsables a les incidències i als canvis que sorgeixen durant l’execució del projecte.
Dóna retroalimentació, positiva i constructiva, de forma efectiva.
Gestiona l'acompliment dels membres de l'equip.
Avalua el funcionament de l'equip.
| | B2.5 |
Valora i jerarquitza les necessitats i recursos en una situació real d'execució d'un projecte.
Concreta els objectius a llarg termini en objectius operatius.
Crea un propòsit comú i aconsegueix el compromís dels membres de l'equip i d'altres grups d'interès.
| | B2.7 |
Es capaç d'entendre les necessitats dels clients i expressar-les en termes de objectius a assolir.
| | B3.1 |
Té en compte els punts de vista dels demés i els usa de forma constructiva.
Facilita la gestió positiva de les diferències, desacords i conflictes que es produeixen a l’equip.
| | B3.2 |
S'alinea amb els objectius col·lectius de l'equip
Col·labora en la definició, organització i distribució de les tasques de l'equip.
Contribueix a l’establiment i aplicació dels processos de treball de l’equip
Contribueix a la cohesió de l'equip amb la seva forma de comunicar i relacionar-se.
| | B3.3 |
Participa de forma activa i comparteix informació, coneixement i experiències.
Porta a terme la seva aportació individual en el temps previst i amb els recursos disponibles.
Accepta i compleix les normes de l'equip.
Col·labora activament en la planificació del treball en equip, en la distribució de les tasques i terminis requerits
| | B3.4 |
Desenvolupa estratègies i mètodes per tal de solucionar els conflictes interpersonals de manera constructiva, buscant el benefici mutu, basant-se en els objectius i no en les posicions.
Es assertiu davant d'un membre de l'equip que no contribueix positivament al funcionament de l'equip.
| | B4.1 |
Desenvolupa estrategies pròpies per resoldre problemes i trobar solucions.
| | B4.2 |
Identifica necessitats de formació.
Identifica els propis interessos i motivacions acadèmico-professionals.
Defineix i desenvolupa l'itinerari curricular considerant les necessitats formatives, interessos i motivacions acadèmico-professionals.
Desenvolupa recursos i estratègies que li facilitin la transició al món laboral.
| | B4.3 |
S'adapta correctament a les metodologies docents del tipus "active learning".
En cada cas, sap formular les preguntes adients per resoldre els dubtes o les qüestions obertes i té criteri en la cerca de la informació.
| | B4.4 |
Transfereix l’aprenentatge de casos i exercicis de l’aula a situacions reals d’altres àmbits.
Fa aportacions significatives o certes innovacions.
| | B5.1 |
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps que necessita per dur a terme una tasca a partir d'una planificació orientativa.
Presenta resultats d’allò que s’espera en la manera adequada d’acord amb la bibliografia donada i en el temps previst.
Analitza les seves limitacions i possibilitats per desenvolupar la seva tasca/treball.
Té criteri sobre el seu procés d’aprenentatge i les necessitats d’aprenentatge.
| | B5.2 |
Metòdicament es pregunta sobre noves formes de fer les coses, busca nous procediments i mètodes, i experimenta amb procediments nous.
Analitza riscos i beneficis de la innovació.
Pren decisions amb criteri en situacions compromeses i sota pressió.
| | B5.3 |
Recull la informació significativa que necessita per resoldre els problemes en base a criteris objectius.
Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema.
Presenta diferents opcions alternatives de solució davant un mateix problema i avalua els possibles riscos i avantatges de cadascuna d'elles.
Elabora una estratègia per a resoldre el problema.
Mostra un criteri correcte per a prende decisions de manera encertada basant-se en dades i informació objectiva disponible.
| | B6.1 |
No comet cap acció de les tipificades com a falta en el reglament de la universitat.
Avalua honestament els seus companys d'equip i altres en els processos d'avaluació de cada titulació que ho contemplen.
| | B6.2 |
Aplica la normativa vigent en qüestions mediambientals, de seguretat alimentària, de riscos laborals, etc.
Té el coneixement rellevant sobre a) les consequències dels resultats tant de les seves accions com b) del rang d'alternatives existent.
Avalua ambdós, els resultats i les alternatives, en termes de valors morals rellevants que incloguin, com a mínim, el benestar, la igualtat, la seguretat, la sostenibilitat, la responsabilitat, la democràcia i l'eficiència.
Utilitzen aquestes consideracions com a requisits per dissenyar i desenvolupar noves tecnologies, productes i serveis.
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
BLOC 1: ASPECTES RELACIONATS AMB LA QUALITAT DEL PRODUCTE |
TEMA 1: LA QUALITAT DEL PRODUCTE
- Definicions relacionades amb la qualitat de producte:
o Normativa i legislació alimentàries
o Identificació de producte: CAE
o Criteris de qualitat segons la legislació
o Especificacions de matèries primeres, de productes intermitjos, productes acabats, plans de qualitat de producte
o Diferencies entre: control de qualitat, assessorament de qualitat, gestió de qualitat
TEMA 2: LA QUALITAT DEL PRODUCTE. PROTECCIÓ DE LA GENUÏNITAT I QUALITAT DELS PRODUCTES ALIMENTARIS
- Denominacions de qualitat, marques de qualitat
TEMA 3: LABORATORIS D’ASSAIG I CALIBRACIÓ
- La capacitat tècnica del laboratori alimentari que ha de realitzar els exàmens organolèptics (panels de tast), exàmens microbiològics de matèries primeres, paràmetres fisicoquímics de producte acabat
- El control de qualitat dels resultats del laboratori
- Els equips de mesura i assaig
- Els procediments d’assaig, registre de dades primàries i els informes d’assaig
|
BLOC 2: LA GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ |
TEMA 4: LA TRAÇABILITAT
- Implementació de la traçabilitat a l’empresa
- Traçabilitat endavant, endarrera i de procés
- Requisits de dades d’un procés productiu d’obtenció de producte
- Legislació aplicable
TEMA 5: SISTEMES DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA: APPCC
- Introducció al registre sanitari de la indústria alimentària
- La implantació d’un sistema APPCC en la indústria alimentària: principis del sistema, passos a seguir, arbre de decisions
- Identificació dels pre-requisits propis d’aquest tipus d’indústria
- Identificació dels riscos propis d’aquest tipus d’indústria
- Mesures preventives
- PCCs
- Pla APPCC
TEMA 6: SEGURETAT ALIMENTÀRIA DAVANT UNA PANDÈMIA BIOLÒGICA
- Definició de bones pràctiques en la gestió d’una pandèmia, mètodes de transmissió i protocols de neteja i desinfecció
o Prevenció (personal, visites, plans i contaminacions creuades) i contingències (preparació per possibles absències en personal, subministrament o serveis essencials pel funcionament de l’empresa) |
BLOC 3: SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
|
TEMA 7: GESTIÓ DE LA QUALITAT: NORMES UNE-EN-ISO 9000
- ISO 9001:2018. Requisits del sistema de gestió de qualitat a la indústria problema
o Manual de qualitat
o Mapa de processos i interaccions dels mateixos
o Identificació dels fluxogrames de cada procés de l’empresa
o Procediments i altres documents
o Registres de qualitat propis
o Eines per la mesura, anàlisis i millora: els indicadors: L’AUDITORIA INTERNA
TEMA 8: COMBINACIÓ DELS SISTEMES APPCC I ELS SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
- Semblances i diferències
- Utilització del sistema de gestió de la qualitat per gestionar l'APPCC
TEMA 9: PROTOCOLS ESPECÍFICS DE QUALITAT PEL SECTOR ALIMENTARI
- Identificació dels requisits propis de cada un dels següents estàndards: BRC, IFS, ISO 22000
- Desenvolupament dels plans Food Defense i Food Fraud necessaris per a la norma IFS
TEMA 10: LA GESTIÓ AMBIENTAL
- Antecedents, concepte i objectius
- La 14001:2018 en la indústria tipus: identificació dels procediments i processos a documentar
- El reglament EMAS
- La integració dels sistemes de qualitat, medi ambient i seguretat alimentària |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
30 |
10 |
40 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
10 |
5 |
15 |
Avantprojecte |
|
60 |
90 |
150 |
Seminaris |
|
5 |
0 |
5 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves pràctiques |
|
2 |
2 |
4 |
Proves mixtes |
|
4 |
4 |
8 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura i dels criteris d'avaluació de la mateixa. Presentació dels estudiants. |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica del contingut del temari amb l'ajuda de presentacions, projeccions, vídeos i qualsevol altra documentació adient.
S'exposaran i discutiran exemples i casos pràctics relacionats amb la qualitat dels processos de producció en la indústria alimentària. |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Plantejament, desenvolupament i resolució individual i en grup de problemes relacionats amb el temari de l'assignatura i simulant casos reals. |
Avantprojecte |
Realització d'un projecte comú on s'integren diverses assignatures del grau. Els estudiants han de treballar en equip i enfrontar-se a problemes oberts que els facin entrenar, entre altres, les seves capacitats d'aprenentatge, de cooperació, de lideratge, d'organització, de comunicació i d'enfortiment de les relacions interpersonals. |
Seminaris |
Es treballen en profunditat aspectes específics de les competències transversals |
Atenció personalitzada |
Els alumnes poden fer les consultes que necessitin durant les hores de classe presencial i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit es necessari concertar cita prèvia a través del Moodle o el correu electrònic per tal d'assegurar la disponibilitat del professor. |
Descripció |
Els alumnes poden fer totes les consultes que necessitin durant les hores de classe i també fora d'aquestes. En aquest
darrer supòsit s'haurà de concertar la tutoria prèviament per tal d'assegurar
la disponibilitat del professor. Aquest horari de tutoria s'ha de consensuar
entre alumne i professor via Moodle/correu electrònic. Les tutories podran ser
presencials o virtuals via Teams, correu electrònic, fòrum de Moodle, etc. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Avantprojecte |
|
Treball pràctic que s'avaluarà en dos blocs separats, un per quadrimestre. La nota de cada quadrimestre inclourà la nota de l'informe escrit elaborat per cada equip de treball, la nota de la presentació i la defensa individual d'aquest informe, i una nota individual de seguiment del treball en equip realitzat per cada alumne
|
65% (30% 1er quadrimestre + 35% 2on quadrimestre) |
Proves pràctiques |
|
Tasques de teoria a realitzar individualment o en grup. Poden suposar una presentació oral del treball. S'avaluaran els continguts, les fonts d'informació consultades, així com la idoneïtat i presentació de les tasques. |
20% |
Proves mixtes |
|
Avaluació individual dels conceptes teòrics abordats a les classes magistrals i durant la resolució de problemes i exercicis a l'aula ordinària. |
15% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
ADAPTACIÓ DE L'AVALUACIÓ PER AL CURS 2020-21: Avaluació sense afectacions: ${1}iNo es preveuen canvis significatius en el sistema d'avaluació de l'assignatura${1}i Comentaris sobre la primera convocatòria La part de continguts propis té un pes del 35% mentre que la part de l'API té un pes del 65%. La part de continguts propis s'avaluarà mitjançant exàmens/controls (15% de la nota final del curs) i treballs/tasques pràctiques individuals o col·lectius (20% de la nota final del curs). La nota mínima per fer promig ha de ser de 4'5/10 tant per a la part de teoria/continguts propis (proves objectives de preguntes curtes/de desenvolupament i proves pràctiques) com per a la part pràctica de l'assignatura (API). Suspendre l'API i/o suspendre la part de teoria implicarà suspendre tota l'assignatura de Sistemes de Qualitat en Indústries Alimentàries. Comentaris sobre la segona convocatòria A segona convocatòria només es podrà recuperar la part de teoria/continguts propis, donat que l'API (part pràctica de l'assignatura) implica la realització d'un treball en equip. L'avaluació de la part de teoria a segona convocatòria es farà mitjançant un examen escrit. Important: es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves d'avaluació, a excepció del consentiment exprés del professor. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells/dispositius que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat d'avaluació d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat d'avaluació. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
Juan José Francisco Polledo, Gestión de la seguridad alimentaria: análisis de su aplicación efectiva, , Mundiprensa
R. Compañó, Garantía de calidad en los laboratorios analíticos, , Síntesis
European Commission, Food, Farming, Fisheries Safety & Quality, , https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries_e
FAO, FAO, , http://www.fao.org/home/es/
FAO, CODEX ALIMENTARIUS, , http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/about
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Alimentació, , http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentaci
AINIA, Legislación alimentaria, , https://www.ainia.es/tag/legislacion-alimentaria/
Ángel Belzunegui, Gestió de la qualitat: teoria i pràctica, , URV
Acribia, HACCP manual del auditor de calidad, , Acribia
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA), Calidad Agroalimentaria, , https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/cali
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
CONTROL I INSTRUMENTACIÓ/20234105 | BASES TECNOLÒGIQUES DE LA PRODUCCIÓ ANIMAL/20234108 | GESTIÓ I VALORITZACIÓ DE SUBPRODUCTES AGROINDUSTRIALS/20234112 | DISSENY DE PROCESSOS DE SEPARACIÓ/20234114 | ENGINYERIA DE BIOPROCESSOS I ALIMENTS/20234118 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
FONAMENTS D'ENGINYERIA DE PROCESSOS/20234116 | FONAMENTS DE LA PRODUCCIÓ D'ALIMENTS/20234115 |
|
|
Altres comentaris |
És molt recomanable per al correcte desenvolupament d'aquesta assignatura que es cursen simultàniament les assignatures integrades en el Anteprojecte:
- Control i Instrumentació
- Bases Tecnològiques de la Producció Animal
- Gestió i Valorització de Subproductes Agroindustrials
- Disseny de Processos de Separació
- Enginyeria de Bioprocessos i Aliments |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|