DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) MODELITZACIÓ DE PROCESSOS EN SISTEMES ALIMENTARIS I BIOLÒGICS Codi 20234126
Ensenyament
Grau d'Enginyeria de Bioprocessos Alimentaris (2017)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer Jul., Set.
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
TORRES COSTA, CARMEN MARIA
Adreça electrònica carmenmaria.torres@urv.cat
Professors/es
TORRES COSTA, CARMEN MARIA
Web
Descripció general i informació rellevant Assignatura eminentment de caire pràctic encaminada al disseny de processos discontinus i a la planificació de processos discontinus amb l’ajut de programes de simulació comercials (Super Pro).

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A5.2 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de processos i bioprocessos en les indústries agroalimentàries.
 A5.3 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de modelització i optimització.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B4.1 Aprendre maneres eficaces per assimilar coneixements i comportaments.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A5.2 Entén els fonaments i criteris de disseny de productes biològics, fonamentalment aliments.
 A5.3 Modela bioprocessos, prenent decisions apropiades durant la selecció i dimensionat dels equips en funció de criteris pertinents de disseny.
Adquireix una correcta metodologia aplicable en simulació de processos i aprèn els conceptes necessaris per a simular i analitzar processos en estat estacionari utilitzant un programa comercial, com Super Pro o equivalents.
Determina les condicions òptimes d'operació respectant les restriccions del procés i / o producte.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B4.1 Desenvolupa estrategies pròpies per resoldre problemes i trobar solucions.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Introducció a la programació d'operacions en plantes discontínues (scheduling)
Tema 2. Organització de la producció en plantes flexibles
Tema 3. Disseny i re-disseny de plantes discontínues
Tema 4. Introducció al paquet de simulació SuperPro
Tema 5. Casos pràctics d'iniciació a SuperPro
Tema 6. Cas d'estudi sobre processos de fermentació
Tema 7. Cas d'estudi sobre processos de separació
Tema 8. Projecte de simulació d'un procés industrial de producció d'aliments

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A5.2
A5.3
15 25 40
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
A5.2
A5.3
B4.1
15 14 29
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves pràctiques
A5.2
A5.3
B4.1
2 2 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció a l'assignatura
Sessió Magistral Explicació dels continguts de l'assignatura
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
Atenció personalitzada Atenció a l'estudiant

Atenció personalitzada
Descripció
Atenció a l'estudiant en horari de consultes. Si us plau envieu un correu electronic a carmenmaria.torres@urv.cat per confimar el lloc i hora de la reunió telefon: 977-558553

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
A5.2
A5.3
B4.1
Problemes amb el simulador SuperPro i altre software 50%
Proves pràctiques
A5.2
A5.3
B4.1
Examen pràctic a final de curs 50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Segona convocatòria: es guardarà la nota dels problemes.

És necessari obtenir un 3,5 a la prova individual per poder-ne calcular el promig.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora


Fonts d'informació

Bàsica Elmar Heinzle, Arno P. Biwer, Charles L. Cooney, Development of sustainable bioprocesses: Modelling & assessment, John Wiley & Sons, 2006
L. Puigjaner, P. Ollero, C. de Prada, L. Jimenez,, Estrategias de Modelado, Simulación y Optimización de Procesos Químicos, Editorial Síntesis, 2006

Complementària Carlson, E. C., Don’t gamble with physical properties for simulations, chem. eng. prog., 92 (10), 35-46, 1996
Carlson, E. C., Does your simulation reflect the real world?, chem. eng. prog., 92 (10), 35-46, 1996
Sowell, R., Why a simulation system doesn’t match the plant?, hydrocabon processing, 102-107, 1997
Branan, C. Branon, C., Rules of thumb for chemical engineers: A manual of quick, accurate solutions to everyday process engineering problems, 2ª ed, Gulf Professional Publishing Company,
Cusack, R. G., Designing a separation process, Chem. Eng. 21-27, 1998
Horwitz, B. A. Nocera, A. J., Are your “scotomatized” by your simulation software?, Chem. Eng. Prog., 68-71, 1996
Schad, R. C., Make the most of process simulation, Chem. Eng. Prog., 21-27, 1998
Agarwal, R., Li, Y.-K. Santollani, O., Satyro, M. A., Vieler, A., Uncovering the realities of simulation-Part 2, Chem. Eng. Prog., 64-72, 2001

Recomanacions


 
Altres comentaris
Es farà servir software amb llicència (SuperPro) accesible en Virtlabs
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent