IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) FOOD BIOPROCESSES AND FOOD SAFETY Code 20244101
Study programme
Bachelor's Degree in Food Bioprocess Technology (2018)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
3 Compulsory Third 1Q
Language
Català
Department Chemical Engineering
Coordinator
FERRANDO COGOLLOS, MARIA MONTSERRAT
E-mail montse.ferrando@urv.cat
Lecturers
FERRANDO COGOLLOS, MARIA MONTSERRAT
Web
General description and relevant information <b>DESCRIPCIÓ GENERAL:</b><p> L'alumnat adquirirà experiència pràctica en els principals mètodes de fermentació que s’utilitzen a la indústria alimentària per a produir diferents tipus de productes. En finalitzar el curs, els/les estudiants coneixeran diferents tecnologies per, mitjançat l’ús dels microorganismes més comuns en la producció d’aliments, elaborar pa, productes làctics i carnis fermentats. També veuran altres usos dels microorganismes per obtenir antibiòtics per exemple i també per l'obtenció d'enzims. </p>

Competences
Type A Code Competences Specific
 A1.2 Design, execute and analyse experiments related to engineering.
 A5.6 Ability to understand and use the principles of food safety and microbiology applied to food bioprocesses.
Type B Code Competences Transversal
 B1.2 Adapt to a changing environment
 B1.3 Work effectively and resist adversity
 B3.2 Contribute effectively to achieving the team's objectives through cooperation, participation and commitment to the shared vision and goal.
 B3.3 Work as a team in a collaborative way, with shared responsibility and initiative.
 B4.4 Knowledge in basic and technological subjects that enables them to learn new methods and theories and gives them the versatility to adapt to new situations.
 B5.1 Work independently with responsibility, initiative and innovative thinking.
 B5.3 Solve problems in a critical, creative and innovative way within the professional field.
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A1.2 Comprova a través de l'experimentació i treball en grup al laboratori els fonaments teòrics explicats a l'aula.
Utilitza les tècniques bàsiques de mesura en el laboratori i aplica les tècniques analítiques adequades per a cada problema
 A5.6 Coneix els microorganismes involucrats en l'elaboració d'aliments fermentats
Coneix els ingredients i additius alimentaris produïts per bacteris i fongs.
Coneix els antibiòtics produïts per bacteris i fongs.
Coneix els ingredients i additius alimentaris produïts per enzims.
Type B Code Learning outcomes
 B1.2 Respon de manera efectiva als canvis soferts durant el curs, tant pel canvi de les assignatures entre quadrimestres com davant de les incedències dins del propi equip, com durant les pràctiques externes.
 B1.3 Desenvolupa estratègies per tal d'obtenir els resultats en el temps adequat i amb l'abast precís.
Es capaç de superar les dificultats sorgides del treball, tant individual com en grup.
 B3.2 S'alinea amb els objectius col·lectius de l'equip
Col·labora en la definició, organització i distribució de les tasques de l'equip.
Contribueix a l’establiment i aplicació dels processos de treball de l’equip
Contribueix a la cohesió de l'equip amb la seva forma de comunicar i relacionar-se.
 B3.3 Participa de forma activa i comparteix informació, coneixement i experiències.
Porta a terme la seva aportació individual en el temps previst i amb els recursos disponibles.
Accepta i compleix les normes de l'equip.
Col·labora activament en la planificació del treball en equip, en la distribució de les tasques i terminis requerits
 B4.4 Transfereix l’aprenentatge de casos i exercicis de l’aula a situacions reals d’altres àmbits.
Fa aportacions significatives o certes innovacions.
 B5.1 Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps que necessita per dur a terme una tasca a partir d'una planificació orientativa.
Presenta resultats d’allò que s’espera en la manera adequada d’acord amb la bibliografia donada i en el temps previst.
Analitza les seves limitacions i possibilitats per desenvolupar la seva tasca/treball.
Té criteri sobre el seu procés d’aprenentatge i les necessitats d’aprenentatge.
 B5.3 Recull la informació significativa que necessita per resoldre els problemes en base a criteris objectius.
Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema.
Presenta diferents opcions alternatives de solució davant un mateix problema i avalua els possibles riscos i avantatges de cadascuna d'elles.
Elabora una estratègia per a resoldre el problema.
Mostra un criteri correcte per a prende decisions de manera encertada basant-se en dades i informació objectiva disponible.
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic
Tema I. Microorganismes involucrats en l'obtenció d'aliments fermentats. Productes làctics, carnis, vegetals i fruita, pa i begudes alcohòliques
Tema II. Ingredients i additius alimentaris produïts per bacteris i fongs
Tema III. Antibiòtics produïts per bacteris i fongs
Tema IV. Ingredients i additius alimentaris produïts per enzims

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
Lecture
A5.6
B4.4
B5.1
B5.3
15 22 37
Laboratory practicals
A1.2
A5.6
B1.2
B1.3
B3.2
B3.3
B4.4
B5.1
B5.3
10 15 25
Assignments
A5.6
B5.1
B5.3
1 5 6
Personal attention
2 0 2
 
Mixed tests
A5.6
4 0 4
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Presentació del curs
Lecture Sessió Magistral
Laboratory practicals Pràctiques en lab del DEQ
Assignments Treball personal relacionat amb els continguts del curs
Personal attention Moodle, despatx, e-mail

Personalized attention
Description

L'atenció personalitzada es farà concertant cita prèvia amb Sílvia de Lamo (silvia.delamo@urv.cat).


Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Laboratory practicals
A1.2
A5.6
B1.2
B1.3
B3.2
B3.3
B4.4
B5.1
B5.3
Examen de pràctiques (24%)
Llibreta de laboratori (6%)
Nota mínima per fer mitjana 4
Assistència obligatòria (mínim 80% de les sessions)
30%
Assignments
A5.6
B5.1
B5.3
Treball sobre un producte fermentat 15%
Mixed tests
A5.6
2 examens parcials durant el curs
Nota mínima per fer mitjana 4
55%
Others  
 
Other comments and second exam session

Avaluació primera convocatòria
Per fer la ponderació de la nota final s'ha de treure un mínim de 4 en els dos exàmens parcials, en l'examen de pràctiques, en la llibreta de laboratori i en el treball.
Avaluació segona convocatòria

  • Examen final 55% (mínim de 4 per fer mitjana)
  • Treball 15%
  • Examen de pràctiques 24%
  • Llibreta de laboratori 6%

Durant les proves avaluatives, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells electrònics que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Sources of information

Basic Generalitat de Catalunya, Elaboració de Pa, 1999, Generalitat de Catalunya
Varnam, Alan H., Meat and Meat Products: Technology, chemistry and microbiology, Chapman & Hall, 1995
Kerry, J. and Ledward, D., Meat Processing: Improving Quality, Boca Rato, CRC Press, 2002
Minj, J., Sudhakaran V, A., Kumari, A., Dairy Processing: Advanced Research to Applications, Springer, 2020
Robinson, R. K., Dairy Microbiology Handbook: the Microbiology of Milk and Milk Products, John Wiley, 2002

Complementary

Recommendations


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.