DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) DISSENY DE PROCESSOS DE SEPARACIÓ Codi 20244114
Ensenyament
Grau de Tècniques de Bioprocessos Alimentaris (2018)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
SALVADÓ ROVIRA, JOAN
Adreça electrònica joan.salvado@urv.cat
carles.torras@urv.cat
Professors/es
SALVADÓ ROVIRA, JOAN
TORRAS FONT, CARLES
Web
Descripció general i informació rellevant Es aquesta assignatura s'estudien les operacions més importants controlades per la transferència de matèria, de la indústria alimentària.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.5 Aplicar els principis de l'enginyeria en el context de les ciències de la vida per definir condicions i estratègies que permetin dissenyar i optimitzar processos de producció de sistemes biològics.
 A5.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de l'enginyeria i tecnologia de bioprocessos aplicats als aliments, que inclou l'enginyeria i tecnologia dels aliments, l'enginyeria i lesoperacions bàsiques d'aliments, així com la tecnologia d'aliments.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B4.1 Aprendre maneres eficaces per assimilar coneixements i comportaments.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.5 Coneix i dissenya de forma preliminar les operacions de separació més comunes basades en la transferència de matèria com ara destil·lació, absorció, desorció i extracció.
Coneix i dissenya de forma preliminar les operacions de separació més comunes basades en el flux de fluids, com ara centrifugació i filtració.
 A5.1 Coneix les equacions de velocitat que regeixen els fenòmens de transport per a posteriorment estudiar la seva aplicació pràctica a operacions unitàries de separació.
Integra els coneixements de fonaments d'enginyeria de processos en el disseny de processos de separació en bioprocessos.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B4.1 Desenvolupa estrategies pròpies per resoldre problemes i trobar solucions.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1 Introducció als fenòmens de transport. Equacions de velocitat, transport molecular en estat estacionari.
2 Operacions de separació basades en la transferència de matèria. Extracció líquid-líquid, extracció sòlid-líquid, destil·lació i rectificació de mescles binàries, adsorció, intercanvi iònic, cromatografia.
3 Processos de separació i purificació: centrifugació, filtració i filtració per membranes.
4 Separació i purificació de material intracel·lular.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1.5
A5.1
B4.1
30 45 75
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.5
A5.1
B4.1
29 30 59
Presentacions / exposicions
A5.1
4 4 8
Atenció personalitzada
A5.1
3 0 3
 
Proves mixtes
A1.5
A5.1
B4.1
4 0 4
Proves pràctiques
A1.5
A5.1
B4.1
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura
Sessió Magistral Mitjançant classes magistrals s'explicaran els continguts de l'assignatura.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes o casos pràctics. L’alumne ha de donar resposta a l’activitat plantejada, plasmant de manera pràctica, els coneixements teòrics i pràctics de l’assignatura
Presentacions / exposicions tPresentacions d'exemples de cassos reals en la indústria alimentària en relació dels continguts donats a les sessions magistrals.
Atenció personalitzada Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes.

Atenció personalitzada
Descripció
Atenció al despatx 312 del DEQ. Telefon 977559641. Correu electrònic: joan.salvado@urv.cat. L'horari s'informarà a través de la pàgina de l'assignatura en l'entorn virtual de formació de la URV quan comenci el curs.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.5
A5.1
B4.1
Exercicis desenvolupats parcialment a l'aula i acabats com a feina perticular de l'alumne fora de 'aula 10%
Presentacions / exposicions
A5.1
Presentació de casos pràctics d'operacions de separació que es realitzen a la indústria alimentària. 5%
Proves mixtes
A1.5
A5.1
B4.1
Proves individuals d'avaluació on s'hauran de realitzar exercicis amb càlcul, tests de múltiple elecció i descripció de Processos
Caldrà obtenir una mitjana del 40% en la qualificació de les proves.
Es relitzaràn dues proves individuals
70%
Proves pràctiques
A1.5
A5.1
B4.1
Encàrrec de disseny d’una planta de procés (API) o activitat substitutòria 15%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per la segona convocatòria es realitzarà una prova individual i es mantindran les qualificacions dels exercicis lliurats, de la presentació i de l'API.Caldrà obtenir un mínim de 50% en la prova individual de la 2a convocatòria


Fonts d'informació

Bàsica Zeki Berk, Food Process Engineering and Technology, 3a, 2018
A. Ibarz & G.V. Barbosa-Cánovas, Unit Operations in Food Engineering,, , 2003

Complementària Syed S. H. Rizvi., Separation, extraction and concentration processes in the food, beverage and nutraceutical industries, , 2010
J. G. Brennan, Food Processing Handbook, 2a, 2012

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
FISICOQUÍMICA/20234004
FONAMENTS D'ENGINYERIA DE PROCESSOS/20234116
ENGINYERIA TÈRMICA/20234119
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent