Type A
|
Code |
Competences Specific | | A1.1 |
Effectively apply knowledge of basic, scientific and technological subjects pertaining to engineering. |
| A2.2 |
Ability to take decisions by using the resources available for multidisciplinary work groups. |
| A2.5 |
Be able to prepare, conceive, draft and sign projects and studies in the field of agricultural technical engineering designed to carry out the activities mentioned in Order CIN/323/2009. |
| A5.1 |
Ability to understand and use the principles of bioprocess engineering and technology applied to food, which includes food engineering and technology, basic food engineering and operations and food technology. |
Type B
|
Code |
Competences Transversal | | B1.1 |
Communicate information clearly and accurately to diverse audiences (CT5) |
| B1.2 |
Adapt to a changing environment |
| B1.3 |
Work effectively and resist adversity |
| B1.4 |
Use information in a foreign language (preferably English) effectively (CT1) |
| B1.5 |
Use ICT to efficiently manage information and knowledge (CT2) |
| B2.1 |
Organise and plan for companies and other institutions and organizations in the professional field. |
| B2.2 |
Direct technical or professional projects specific to the professional field. |
| B2.3 |
Influence and guide others to improve performance. |
| B2.4 |
Promote a suitable environment for the development of individuals. |
| B2.5 |
Provide guidelines for defining and achieving objectives. |
| B2.7 |
Relate with internal or external “clients” to identify their needs. |
| B3.1 |
Work well in multidisciplinary, multilingual and multicultural teams. |
| B3.2 |
Contribute effectively to achieving the team's objectives through cooperation, participation and commitment to the shared vision and goal. |
| B3.3 |
Work as a team in a collaborative way, with shared responsibility and initiative. |
| B3.4 |
Resolve conflicts in a constructive way. |
| B4.1 |
Learn effective ways to assimilate knowledge and behaviour. |
| B4.2 |
Identify the learning process and academic and professional preferences |
| B4.3 |
Learn independently and with initiative. |
| B4.4 |
Knowledge in basic and technological subjects that enables them to learn new methods and theories and gives them the versatility to adapt to new situations. |
| B5.1 |
Work independently with responsibility, initiative and innovative thinking. |
| B5.2 |
Take on entrepreneurial positions. |
| B5.3 |
Solve problems in a critical, creative and innovative way within the professional field. |
| B6.1 |
Show ethical behaviour towards members of the university community and society in general. |
| B6.2 |
Apply ethical principles and social responsibility as a citizen and as a professional |
Type C
|
Code |
Competences Nuclear |
Type A
|
Code |
Learning outcomes |
| A1.1 |
Coneix, comprèn i utilitza els principis d'enginyeria i tecnologia dels aliments: enginyeria i operacions bàsiques d'aliments; tecnologia d'aliments; processos en les indústries agroalimentàries.
| | A2.2 |
Desenvolupa un problema obert de forma cooperativa en l'àmbit de l'enginyeria de bioprocessos.
| | A2.5 |
Desenvolupa projectes en l'àmbit de l'enginyeria de bioprocessos.
| | A5.1 |
Estableix les bases de l'enginyeria de processos i dóna un coneixement bàsic dels processos i càlculs emprats en aquesta matèria.
Fomenta la recerca, manipulació i tractament dels valors de les dades, propietats i valors de les propietats, així com l'ús de diversos sistemes d'unitats.
Planteja, estudia i resol les aplicacions dels balanços de matèria i energia.
Descriu les relacions entre les propietats de diferents fases en equilibri i les equacions que les relacionen.
Descriu els processos en estat no estacionari i les equacions que els caracteritzen. Resol les equacions de forma analítica i/o numèrica.
|
Type B
|
Code |
Learning outcomes |
| B1.1 |
Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant.
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués.
Les seves presentacions estan degudament preparades, utilitzant estratègies per presentar i dur a terme les seves presentacions orals (ajuts audiovisuals, mirada, veu, gest, control de temps,...).
Usa un llenguatge apropiat a la situació.
| | B1.2 |
Respon de manera efectiva als canvis soferts durant el curs, tant pel canvi de les assignatures entre quadrimestres com davant de les incedències dins del propi equip, com durant les pràctiques externes.
| | B1.3 |
Desenvolupa estratègies per tal d'obtenir els resultats en el temps adequat i amb l'abast precís.
Es capaç de superar les dificultats sorgides del treball, tant individual com en grup.
| | B1.4 |
Segueix assignatures amb continguts en anglès.
| | B1.5 |
Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors.
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com a eina de treball.
Utilitza programari per a comunicació: editors de textos, fulls de càlcul i presentacions digitals.
Utilitza programari per a comunicació virtual: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu etc.
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient.
| | B2.1 |
Defineix les tasques que permetran assolir els objectius del projecte.
Planifica els mecanismes de seguiment de la implementació.
Identifica possibles riscos inherents al projecte.
| | B2.2 |
Estableix objectius clars pel projecte.
Preveu i assigna temps necessaris per completar les accions previstes.
Planifica una avaluació dels resultats dels projectes.
Porta a terme un seguiment de la implementació del projecte.
| | B2.3 |
Col·labora activament en la planificació del treball en equip, en la distribució dels rols dels membres i en la seva orientació a un rendiment elevat.
Fomenta que tots els membres es comprometin amb la gestió i funcionament de l'equip.
Identifica i explica comportaments de lideratge altament efectius.
Determina la composició d'equips basant-se en les capacitats individuals.
Ajuda a escollir els millors mètodes per a la presa de decisions.
| | B2.4 |
Distribueix les responsabilitats i les tasques en funció de les potencialitats de cada membre de l’equip, adaptant les accions i els responsables a les incidències i als canvis que sorgeixen durant l’execució del projecte.
Dóna retroalimentació, positiva i constructiva, de forma efectiva.
Gestiona l'acompliment dels membres de l'equip.
Avalua el funcionament de l'equip.
| | B2.5 |
Valora i jerarquitza les necessitats i recursos en una situació real d'execució d'un projecte.
Concreta els objectius a llarg termini en objectius operatius.
Crea un propòsit comú i aconsegueix el compromís dels membres de l'equip i d'altres grups d'interès.
| | B2.7 |
Es capaç d'entendre les necessitats dels clients i expressar-les en termes de objectius a assolir.
| | B3.1 |
Té en compte els punts de vista dels demés i els usa de forma constructiva.
Facilita la gestió positiva de les diferències, desacords i conflictes que es produeixen a l’equip.
| | B3.2 |
S'alinea amb els objectius col·lectius de l'equip
Col·labora en la definició, organització i distribució de les tasques de l'equip.
Contribueix a l’establiment i aplicació dels processos de treball de l’equip
Contribueix a la cohesió de l'equip amb la seva forma de comunicar i relacionar-se.
| | B3.3 |
Participa de forma activa i comparteix informació, coneixement i experiències.
Porta a terme la seva aportació individual en el temps previst i amb els recursos disponibles.
Accepta i compleix les normes de l'equip.
Col·labora activament en la planificació del treball en equip, en la distribució de les tasques i terminis requerits
| | B3.4 |
Desenvolupa estratègies i mètodes per tal de solucionar els conflictes interpersonals de manera constructiva, buscant el benefici mutu, basant-se en els objectius i no en les posicions.
Es assertiu davant d'un membre de l'equip que no contribueix positivament al funcionament de l'equip.
| | B4.1 |
Desenvolupa estrategies pròpies per resoldre problemes i trobar solucions.
| | B4.2 |
Identifica necessitats de formació.
Identifica els propis interessos i motivacions acadèmico-professionals.
Defineix i desenvolupa l'itinerari curricular considerant les necessitats formatives, interessos i motivacions acadèmico-professionals.
Desenvolupa recursos i estratègies que li facilitin la transició al món laboral.
| | B4.3 |
S'adapta correctament a les metodologies docents del tipus "active learning".
En cada cas, sap formular les preguntes adients per resoldre els dubtes o les qüestions obertes i té criteri en la cerca de la informació.
| | B4.4 |
Transfereix l’aprenentatge de casos i exercicis de l’aula a situacions reals d’altres àmbits.
Fa aportacions significatives o certes innovacions.
| | B5.1 |
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps que necessita per dur a terme una tasca a partir d'una planificació orientativa.
Presenta resultats d’allò que s’espera en la manera adequada d’acord amb la bibliografia donada i en el temps previst.
Analitza les seves limitacions i possibilitats per desenvolupar la seva tasca/treball.
Té criteri sobre el seu procés d’aprenentatge i les necessitats d’aprenentatge.
| | B5.2 |
Metòdicament es pregunta sobre noves formes de fer les coses, busca nous procediments i mètodes, i experimenta amb procediments nous.
Analitza riscos i beneficis de la innovació.
Pren decisions amb criteri en situacions compromeses i sota pressió.
| | B5.3 |
Recull la informació significativa que necessita per resoldre els problemes en base a criteris objectius.
Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema.
Presenta diferents opcions alternatives de solució davant un mateix problema i avalua els possibles riscos i avantatges de cadascuna d'elles.
Elabora una estratègia per a resoldre el problema.
Mostra un criteri correcte per a prende decisions de manera encertada basant-se en dades i informació objectiva disponible.
| | B6.1 |
No comet cap acció de les tipificades com a falta en el reglament de la universitat.
Avalua honestament els seus companys d'equip i altres en els processos d'avaluació de cada titulació que ho contemplen.
| | B6.2 |
Aplica la normativa vigent en qüestions mediambientals, de seguretat alimentària, de riscos laborals, etc.
Té el coneixement rellevant sobre a) les consequències dels resultats tant de les seves accions com b) del rang d'alternatives existent.
Avalua ambdós, els resultats i les alternatives, en termes de valors morals rellevants que incloguin, com a mínim, el benestar, la igualtat, la seguretat, la sostenibilitat, la responsabilitat, la democràcia i l'eficiència.
Utilitzen aquestes consideracions com a requisits per dissenyar i desenvolupar noves tecnologies, productes i serveis.
Coneix les principals desigualtats i discriminacions que es produeixen entre homes i dones i en comprèn les seves causes. (Igualtat)
|
Type C
|
Code |
Learning outcomes |
Topic |
Sub-topic |
INTRODUCCTION
Topic 1
General Information. |
Definition of product engineering. Define what product engineering is. List jobs typical of a product engineer. List the social, economic and historical aspects that make chemical and/or agri-food processes evolve. List and structure the conceptual map of the subjects that make up food engineering. |
INTRODUCCTION
Topic 2
Units and Variables |
Process variables used in Chemical Engineering and Agri-Food Engineering: Amount of matter, mass, flow rate, composition, pressure, temperature, etc. Intensive properties of compounds: density, heat capacity, etc.
Dimensions and units. Systems of units. Significant figures. Thermodynamic, dimensional and unit consistency of the equations
|
MATERIAL BALANCES
Topic 3. |
Classification of processes: Discontinuous and continuous, open and closed, stationary state and non-stationary state.
Graphic representation of the processes. Flow charts.
Approach to the general equation of the material balance. Choice of system and calculation base. Application of the material balance to several process units.
. |
MATERIAL BALANCES
Topic 4 |
. Mass balance in systems with multiple subsystems, recirculation, bypass, purging. Practical applications based on production processes. |
MATERIAL BALANCES
Topic 5 |
. Mass balance applied to systems with chemical reaction.
Advancement and conversion rate. Selectivity and performance. Combustion reactions
|
MATERIAL BALANCES
Topic 6. |
Mass balances in single-phase systems. Density and heat capacity of solids, liquids and gases. Equations of state. Mixture of pure components. |
MATERIAL BALANCES
Topic 7. |
Multiphase systems. Phase diagrams and phase rule. vapor pressure
Multiphase and multicomponent systems. Phase balance. Humidity, evaporation and condensation. Raoult's, Dalton's and Henry's laws. Dew point and bubble Txy and Pxy diagrams.
|
ENERGY BALANCES
Topic 8. |
Energy and forms of energy. Energy transfer mechanisms. Heat and work.
Internal energy and enthalpy. General approach to the energy balance in open and closed systems. Establishment of the reference state in the application of energy balances.
|
ENERGY BALANCES
Topic 9. |
. Application of energy balances to non-reactive processes. Influence of temperature, pressure and composition and phase change in the calculation of the various forms of energy. |
ENERGY BALANCES
Topic 10. |
Application of energy balances to processes with chemical reaction. Standard heat of reaction. Standard heat of formation and combustion. Hess's Law Calculation of heat of reaction under various conditions.
Application of energy balances to isothermal and adiabatic systems.
Simultaneous resolution of matter and energy balances.
|
BALANCES ON TRANSIENT PROCESSES
Topic 11. |
Introduction of the concept of accumulation of matter and/or energy. Calculation of the accumulation of a property.
Approach to matter and energy balances in a non-steady state. resolution
|
Methodologies :: Tests |
|
Competences |
(*) Class hours
|
Hours outside the classroom
|
(**) Total hours |
Introductory activities |
|
1 |
0 |
1 |
Lecture |
|
37.5 |
25 |
62.5 |
Problem solving, exercises in the classroom |
|
15 |
15 |
30 |
Preliminary project |
|
75 |
50 |
125 |
Problem solving, exercises |
|
6 |
0 |
6 |
Personal attention |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
|
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher. (**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students. |
Methodologies
|
Description |
Introductory activities |
Presentació de l'assignatura i programa. Mètode d'avaluació. Bibliografia |
Lecture |
Presentar els conceptes fonamentals inclosos en el temari i fomentar que els alumnes cerquin informació addicional i complemetaria que ajudi a integrar els coneixements adquirits. |
Problem solving, exercises in the classroom |
Resolució de casos pràctics relacionats amb els conceptes exposats en la classes magistrals. |
Preliminary project |
Desenvolupament de l'estudi d'un cas pràctic d'obtenció d'un producte a partir d'unes materies primeres.
Fomentar la capacitat d'anàlisi i síntesi de l'alumne en el disseny d'un procés de fabricació.
Fomentar la capacitat de treball en equip, interdependència i competències tècniques i socials de l'alumne. |
Problem solving, exercises |
Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura, per part de l'estudiant. |
Personal attention |
Resolucio de consultes i dubtes invividualment per cada alumne en el despatx del professor. |
Description |
Atendre als alumnes de forma individual per tal d'orientar-los en l'adquisició de coneixents tecnics i competencies socials.
Les consultes normalment es fan en visites concertades en horari d'atenció en el despatx del professor.
L'horari i el lloc d'atencio d'atencio es comunicarà oportunament a traves de MOODLE
Malgrat no es necessari avisar amb antelació, és recomanable concertar cita per correu electrònic |
Methodologies |
Competences
|
Description |
Weight |
|
|
|
|
Problem solving, exercises in the classroom |
|
Grading of exercises done periodically at the classroom or out |
3.5% |
Preliminary project |
|
Report on a practical design project (35%),
oral presentation of project (15%),
individual interview on project (20%) and
team performance (30%).
|
65% |
Problem solving, exercises |
|
Three individual tests in the classroom |
31.5 |
Others |
|
|
|
|
Other comments and second exam session |
|
Basic |
HIMMELBLAU, D.M , Basic Principles and calculations in Chemical Engineering , Prentice Hall, New Jersey , 1989
FELDER R.M. i R.W. ROUSSEAU, Principios Elementales de los Procesos Químicos, 3a edició. Addison-Wesley IberoAmericana, 2003
|
|
Complementary |
COSTA, J., S. CERVERA, F. CUNILL, S. ESPLUGAS, C. MANS i J. MATA, Curso de química técnica, Reverté, 1991
, http://www.eia.doe.gov/ , ,
, Perry's Chemical Engineers' Handbook , ,
, Handbook of Chemistry and Physics, ,
, Encyclopedia of Chemical Processing and Design , ,
, Chemical Process and Design Handbook, ,
, Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology, ,
, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, ,
Vale, J.; Fernandez, C.; et al, Problemas resueltos de Ingenieria Química, Thomson Ed., 2004
COULSON, J.M. i J.F. RICHARDSON, Ingeniería Química, Prentice Hall, New Jersey, 1989
Reid, R. C., Prausnitz, J. M. Sherwood, T.K., The properties of gases and liquids, McGraw-Hill. New York, 1984
|
|
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation. |
|